K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Utomhusbelysning: Så ljussätter du din trädgård

Med hjälp av välplanerad utomhusbelysning skapar du fortsatt liv och rörelse i trädgården efter sommaren. Låt dig inspireras av ljusexperten Anna som tipsar om hur du använder smart belysning för att skapa nytt skimmer under mörka vintermånader.

Inspirationsartikel Utomhusbelysning Så ljussätter du din trädgård 1500x800 1

Genom att belysa vissa utvalda delar eller detaljer kan du sektionera din trädgård. Skuggorna och mörkret samverkar med ljuset för att skapa olika visuella rum - inte bara på uteplatsen utan även i trädgården och runtomkring huset.

-Du styr betraktarens blick genom att placera ut ljuskällor i trädgården, säger landskapsarkitekt Anna Karlberg.

Till vardags arbetar hon på Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg och med egna uppdrag.

-Jag är förtjust i att blanda olika typer av armaturer, så att några exempelvis lyser nedåt och ljussätter en gångväg, medan andra riktas uppåt längs ett träd för att framhäva strukturen i stammen.

Hemma har hon spotlights som sitter på spett vilket gör att de enkelt går att flytta runt för att kunna lyfta fram det som är finast för stunden i trädgården. En trädgård är ju trots allt levande och det händer nya spännande saker när årstiderna byter av varandra.

Inspirationsartikel Utomhusbelysning Så ljussätter du din trädgård 1500x800 3

Anna är mycket intresserad av möjligheterna med olika slags belysning i och runt trädgården. Att blanda olika slags armaturer, och rikta dem på varierande vis för att skapa skuggspel. Men hon påpekar att det är viktigt att du inte bara fokuserar på ljuset - mörkret mellan ljuskällorna bidrar också mycket till upplevelsen.

Annas lysande tips

  • Träd. Många gånger är det tacksamt att rikta belysningen uppåt i träd, till exempel i ett gammalt äppelträd med ett vackert växtsätt. Man kan även låta en ljusslinga sitta i hela året och låta den vara tänd periodvis – till exempel när trädet blommar eller när det får höstfärger.
  • Buskar. Till buskar passar ofta spotlights bra. Det finns olika spridningsradie på ljuset att välja mellan.
  • Gångvägar. Först och främst: tänk på att inte ha några armaturer som bländar. Dessutom gäller det att kontrollera ljusspridningen ordentligt så att lamporna inte blir för glesa med alltför långa mörka partier i mellanrummen.
  • Fasaden. Fasadens färg och husets stil får styra vilken typ av belysning det ska vara - det måste vara en sammanhållen stil för att inte se konstigt ut. Många gånger passar det bäst att ha lampor som lyser nedåt längs fasaden, speciellt om trädgården i övrigt har många armaturer som lyser uppåt. Men har man till exempel en vacker växt längs fasaden kan det passa bra med en uppåtriktad belysning.
  • Skuggor & mörker. Vackra skuggor kan fungera som spännande delar av utemiljön – fundera på hur och var du kan åstadkomma skuggor när du planerar din utomhusbelysning. Se också till att planera in mörka partier eftersom dessa bidrar mycket till upplevelsen.

Satsa på kvalitet

En annan rekommendation är att satsa på kvalitetsarmaturer, i alla fall till de fasta belysningspunkterna där funktionen är extra viktig. Exempel på varumärken som håller hög kvalitet är Konstsmide och Philips. De ställen som man inte vill ha halvdant ljus vid är till exempel längs uppfarten, vid gångvägen till entrén och vid förrådet. Undvik de billigaste lösningarna där, det kommer bara att resultera i att du blir missnöjd.

Inspirationsartikel Utomhusbelysning Så ljussätter du din trädgård 1500x800 5

Inspirationsartikel Utomhusbelysning Så ljussätter du din trädgård 1500x800 4

Gör nytta inomhus med

Utomhusbelysningen skapar inte bara ljuspunkter i mörkret, utan man kan ha stor glädje av utomhusbelysningen även när man är inomhus.

– På vintern sitter vi till exempel gärna framför braskaminen. Då har vi sett till att lysa upp det som vi ser från fönstren när vi sitter där, säger Anna. De har satsat på att låta belysningen styras av solljuset, så att den slås på när det blir mörkt. På vintern innebär det att den tänds redan på eftermiddagen.De har delat in belysningen i två olika grupper som slås på vid olika tidpunkter: den ”nödvändiga” belysningen tänds tidigare än den som har en ”mysfunktion”. En uppdelning som är väldigt praktisk.

Checklista

  • Blanda olika typer av armaturer: ljussätt exempelvis trädets krona med en uppåtriktad armatur, och fasaden med nedåtriktad sådan. Sätt pollare längs gångar och en vägglampa vid entrén. Tänk smart. Vilka är de vackra detaljerna i trädgården som du vill smycka, och var rör du dig främst?
  • Låt huset och trädgårdens utseende styra valet av design på armaturerna.
  • Utomhusbelysning handlar inte bara om ljuset, de mörka partierna är minst lika viktiga eftersom de är med och skapar upplevelsen.
  • Tänk på hur ljuset kommer att uppfattas inomhus. Rikta inte strålkastare mot fönsterrutor, men sätt gärna en belysningspunkt på en vacker vy som du kan se från ditt fönster.
  • Välj armaturer av hög kvalitet på viktiga platser såsom uppfart och vid entrén.
  • Tänk på att alla installationer och åtgärder som rör fast utomhusbelysning måste utföras av en behörig elektriker. Läs mer om vad du själv får göra på www.elsakerhetsverket.se.

Som alltid finns vi på K-Rauta där för att hjälpa till när och om det behövs. Behöver du expertis och stöttning om exempelvis vilken watt du ska ha på den väggbelysning kan du boka tid med en Projektplanerare.