K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så här målar du ett innertak

Att måla ett tak är inte särskilt svårt men det är ett par saker som du måste tänka på för att förenkla arbetet betydligt.

Börja måla taket genom att beräkna åtgång och se över dina tillbehör

Att måla ett tak börjar med en del förberedande arbete. Skissa var på väggen du vill att den sänkta färglinjen ska sättas. Om du istället har en taklist ta ned taklisten eller tejpa längs med kanten på listen med maskeringstejp.

Beräkna sedan ytan på ytan som ska målas för att veta vilken mängd färg du behöver.

Vi har ett stort utbud på takfärg som du kan välja mellan.

sisakaton-maalaus-k-rauta-ak3

sisakaton-maalaus-k-rauta-ak4

Rengör ytor och tejpa kanter

För att måla taket framgångsrikt på en gång och snyggt, se till att rengöra taket och väggarna som ska målas. Mät och markera lätt, till exempel med en penna, ungefär varje meter ner från taket till den punkt där du vill begränsa färgen. Tejpa försiktigt kanten runt rummet. Tejpa också ett par centimeter på fönstren och dörrarna så att det inte kan komma färg på dessa ytor.

Taket målas alltid parallellt med ljuset

Först målar du försiktigt kanterna och hörnen med en pensel – du kan även använda en mindre roller för detta om du föredrar. Måla sedan taket och toppen av väggarna med en stor rulle och förlängningsarm i ljusets riktning från fönstret. Se till att du har tillräckligt med färg i rollern men inte så mycket att det droppar från den. Om du målar med en torr rulle blir slutresultatet sämre.

Måla om taket och väggarna och ta bort tejpen

Måla taket och väggarna två eller tre gånger om det behövs. Låt skikten torka mellan varje gång. Kontrollera instruktionerna på sidan av färgburken för den tid som behövs. När du har målat den sista gången tar du bort tejpen omedelbart så att kanten förblir snygg och att färglinjen inte rivs.

Tänk på vilken glans färgen har

Olika rum kräver olika typer av färg. I exempelvis ett kök eller ett badrum kan det vara att föredra en färg som har en högre glansighet. Då fastnar smutsen inte lika lätt.

Hakar du på tak-trenden med ett färgglatt tak?

Ett tak med livfull färg kan förändra rummets atmosfär och samtidigt förena alla andra färgerna i rummet.
Kulörer i bilden nedan är från Beckers färg och kulörfamiljen Superbloom. Taket är målat i Palazzo 911, väggar med kulören Dahlia 900 och fönster & snickerier med Morgondagg 909.

Artikel Måla tak 1500x800

Behöver du hjälp på vägen?

Vi erbjuder både gratis hjälp av våra Projeklplanerare och erbjuder även färgbrytning.
Här hittar du ännu mer färginspiration.
Välkommen till oss!