K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Måla utomhus - när är bästa tiden?

Försommar eller tidig höst är vanligtvis de optimala tiderna på året att måla om. Dock så är vi svenskar vana att vädret kan variera kraftigt, så planeringen är viktig. Vi förklarar vilka förhållanden som är optimala för utomhusfärg, och hur du kan göra för att kringgå kraven.

Ska du måla om huset eller utemöblerna? Under våren varierar väderförhållandena ibland ganska kraftigt och detta påverkar resultatet av din målning. Att väder och temperatur påverkar färgen gäller dock förstås hela året och därför är det en god idé att hålla koll på väderprognosen när du funderar på att måla. Det du bör ta hänsyn till är dygnstemperatur och väderlek.

Måla utomhus - När är bästa tiden 1500x800 1

Detta kan tyckas enkelt men är inte helt självklart eftersom det påverkar flera faktorer. Exempelvis påverkar dygnstemperaturen torktiden för färgen, men också hur tungt det blir för dig att måla. Att stå på stege och måla fasaden i direkt solljus mitt under högsommaren när temperaturen når uppemot 30 grader är exempelvis inte att rekommendera. Men inte heller att måla under den tidiga våren när det kanske är 12 grader mitt på dagen men blir frost på natten. Ju jämnare temperatur du har över dygnet desto bättre.

Bästa förhållanden att måla

Färg är anpassad för att torka i ett visst tempo och då ge allra bästa resultat både utseende-, skydds- och hållbarhetsmässigt. Vilka temperaturer just din färg tål står på burken. Men det brukar rekommenderas att det ska vara minst 8 grader i dygnstemperatur. Således kan du i princip måla hela sommarsäsongen så länge det inte är dagg ute eller väntas regn- och åskoväder. Är det för kallt ute påverkar detta färgens torktid negativt.

Börja gärna så pass tidigt på dagen så att du har koll på ytan under torktiden. Undvik dock att stå och måla i direkt solljus när det är varmt ute för ytan kan då bli het och detta kan också påverka färgens torktid.

Ska du ha optimala förhållanden när du målar bör du planera in målandet till försommar eller tidig höst. Då är det vanligen lagom varmt både för dig själv och för färgen. Se bara till att vädret väntas vara stabilt och relativt soligt de kommande dagarna så att det inte kommer en regnskur när du precis har målat.

Måla utomhus - När är bästa tiden 1500x800 2

En annan faktor som kan vara bra att se över är när olika träd slår ut så att du inte får en massa pollen som blåser runt när du står och målar - då tänker vi främst på färgen men även på att många är allergiker.

Förutom att vädret ska stämma bör även det du målar vara förberett och redo för färgen. Ska du måla trä bör detta ha en fuktkvot under 16 procent. Fuktigt trä ska du låta torka ut först. Känner du dig osäker kan du använda en fuktighetsmätare för att kontrollera vädret.

Måla året om

Det är faktiskt möjligt att måla utomhus året om men då måste du själv skapa optimala förhållanden för färgen. Exempelvis genom att väderskydda det som ska målas, och genom att använda dig av en värmefläkt för att upprätthålla rätt värmenivå.

Snabba tips

  • Dygnstemperatur - minst 7-8 grader, men tänk också på att det inte bör vara allt för varmt då det blir ansträngande för dig att måla då och ytan kan bli het och påverka torktiden.
  • Väderlek - Prognos bör säga stadigt väder med sol/lätt molnigt under de kommande dagarna och mycket låg risk för regn.

Färgbrytning i våra varuhus

Kom ihåg att du kan välja din kulör och få dem brutna i våra varuhus. Med NCS-systemet har du 1950 standardkulörer med 10 steg mellan varje att välja mellan. Läs mer om färgbrytning Hitta ditt närmaste varuhus

KRAU0157 Webb 876x640 GronaHuset

Måla fasad

Här får du våra fyra bästa tips på hur du målar ditt hus, steg för steg.

Läs mer
KRAU0157 Webb 876x640 JessicaMala

Färg & målarverktyg

Här hittar du allt för att ta ditt måleriprojekt i hamn.

Klicka här