K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så målar du köksluckor och köksstommen - steg för steg guide

Är ditt kök lite slitet och kantstött. Köksluckor och köksstommen utsätts dagligen för sina utmaningar så det är inte konstigt att de då och då kan behöva lite kärlek. Här får du en enkel steg-för-steg-guide för hur du renoverar dina köksluckor och köksstommar.

En enkel väg till att hitta tillbaka till ett vackert och fräscht kök är att måla om köksluckor och köksstommen. Det tar ett par dagar men efter det så är ditt kök nästan som nytt igen. Häng med på vårt steg-för-steg-guide att måla köksluckor och köksstomme!

Se hur det går till

Se hur det går till

Steg-för-steg för att måla din köksluckor och köksstomme

1 Förarbete
2 Grundmålning
3 Måla med din valda kulör
4 Efterarbete

1 Förarbete

Förarbetet inför att måla köksluckor och köksstomme är en av de större delarna inför din målning och det är viktigt att det blir rätt så att du blir nöjd med slutresultatet.

Skruva bort beslag
Se till att skruva bort alla beslag på både köksluckor och köksstommen då kan du arbeta mer fritt med de ytor du ska måla. Lägg beslagen åt sidan så länge.

Tvätta
Nu är det dags att rengöra köksluckorna från smuts och fett. Använd gärna en mikrofiberduk tillsammans med lämpligt rengöringsmedel. Speciellt i kök är det extra viktigt att rengöra ordentligt eftersom att hur bra fläkt du än har så har ytorna med all säkerhet rester av fett på sig. Detta är viktigt för att färg fäster som bäst på en ren yta. Använda en målartvätt som är avsedd för inomhusbruk. Om du inte rengör ordentligt så är risken stor att fettet får färgen att rinna av på de ytor som fortfarande har fetthinnan kvar.

Se till att tvätta dina beslag ordentlig även om de inte ska målas om.

Se vårt utbud av måleritvätt

Spackla köksluckor och stommen
Har du små hål eller skador på ytorna? Spackla med fint snickerispackel. Med fördel använder du en så kallad japanspackel som gör det lättare att laga mindre skavanker och komma åt i hörn och kanter. Se gärna till att du inte lägger allt för tunt spackel. När spacket torkar så krymper det och då finns risken att du måste spackla igen om du inte är nöjd efter slipning.

Köksluckorna på bilderna nedan är målade i den finfina kulören Lugn 554 NCS 2405-Y18R från Beckers färg.

INSPIRATIONSARTIKELl luckor 1500x800 2

Slipa köksluckor och stomme
Efter att du har rengjort köksluckor och köksstomme är det dags att slipa ytorna. Färgen fäster bättre om ytan är uppruggad istället för helt slät så slipa alla ytor. Nu kan du även gå över eventuella skador igen och se om du behöver förbättra din spackling. Om du behöver spackla igen så se till att ytan får torka ordentligt innan du slipar den igen.

Slipa även eventuella beslag nu också.

Använd med fördel en torr mikrofiberduk eller trasa för att torka bort slipdammet.

Se vårt utbud av slipverktyg här

1 slipa koksluckor-768x556

Maskera & skydda
Nu är det dags att skydda övriga ytor som du inte vill ha färg på. Använd målartejp och följ köksstommens kanter längs väggen. Använd gärna en något bredare tejp om du känner dig lite osäker på din måleriteknik. Du kan även tejpa fast en pappremsa på ytterkanten av tejpen så får du ytterligare skydd mot din vägg.

Se vårt utbud på tejp och skyddsplast

2 Grundmålning

Grundmåla luckorna och stommen med grundfärg. Om luckorna är släta rekommenderar vi att du använder en miniroller och går efter med en fin pensel. Se till att du väljer en roller för fina eller extra fina underlag. Du hittar rollers som passar för att få en extra fin yta tillverkade ibland annat filt och skumgummi hos oss.

När du grundar köksstommen. Börja med att lägga färgen längs den maskeringstejp du satt upp. Då minimerar du risken att färg smiter under tejpen när du sedan rollar stommen.

Både till köksluckor och stomme är det bra att kombinera både pensel och roller. Ofta behövs det lite efterarbete med ett par snabba drag är du rollat.

Måla dina gångjärn och beslag nu också. Kom ihåg att gångjärnen inte ska få färg i de delar som behöver kunna röra sig – kanske en självklarhet men nog så viktigt.

Låt färgen torka tills att den är helt torr. Ofta behövs en torktid på runt 8 timmar eller över natten.

Se vårt utbud av grundfärg

Slipa grundfärgen
Det är nu dags att gå över alla ytor med ett fint slippapper. Självklart kan du även använda en slipmaskin. Tänk på att vara lätt på handen så att du inte skapar onödiga repor i grundfärgen. Torka sedan av alla ytor med en mikrofiberduk eller med en fuktig trasa för att få bort allt damm. Ett annat tips är att nu ta en snabb runda med dammsugaren för att få upp damm och annat skräp som finns på andra ytor i ditt kök eller rummet du målar dina köksluckor i.

3 mala koksluckor snedstalld-768x556

3 Måla med din valda kulör

Nu är det dags att använda din valda kulör och börja täckmåla köksluckorna. Vi hjälper dig gärna att bryta din färg i den kulör som du önskar. Läs mer om vår färgbrytningstjänst.

Det är viktigt att tänka på att i köket behöver du en färg som är minst halvblank. Det gör att fett och smuts inte fastnar lika lätt och är mycket enklare att torka rent. På en matt yta i ett kök kommer det lätt att bli fettfläckar.

Precis som med grundmålningen är det allra bäst att använda sig av en korthårig miniroller till de större ytorna. Men till kanter, detaljer och mer svåråtkomliga ytor rekommenderar vi att du använder dig av en pensel.

Gör som tidigare med köksstommarna och börja måla längs kanterna med penseln först. Rolla sedan den större ytorna och gå sedan efter med penseln för att jämna ut eventuella tjockare partier av färgen.

Måla med täckfärgen med två strykningar och låt färgen torka emellan. Visst kan det vara tråkigt att titta på färg som torkar men ditt tålamod lönar sig i längden.

Se vårt utbud av inomhusfärg

2 rolla koksluckor-768x556

4 Efterarbete

Ta försiktigt bort maskeringstejpen, eventuell täckpapp och täckplast när du målat färdigt andra strykningen. Det är bra att göra det innan färgen torkat ordentligt för att förhindra att den följer med tejpen när du tar bort den.

Var noga med att låt färdigfärgen torka ordentligt. Den tar oftast flera dagar men du kan redan efter 12 timmar sätta ditt beslag och montera dina köksluckor på köksstommarna. Kom ihåg att inte stänga luckorna då det kan innebära att de torkar fast i stommen.

Nu är du färdig med ditt projekt och kan börja laga mat i ett kök som känns som nytt.

Bon appétit!