K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Dags för nytt golv - tips för att välja rätt

Få andra delar av ett hem måste kunna utstå lika mycket slitage som golven. De använder vi verkligen jämt (ja, utom när vi sover). Samtidigt ska de ju vara snygga, eftersom de utgör en så stor del av hemmet. Här får du hjälp att hitta rätt när det är dags för nya golv. Vi kommer gå igenom vad du ska tänka på när du väljer golv i de flesta av hemmets rum, från vardagsrummet, arbetsrummet och hallen till köket och barnrummet.

Tips för att välja rätt

Tips för att välja rätt

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Trender för dina golv

Vilka ytor och material som pryder den trendmedvetnas golv just nu följer naturligtvis de övergripande strömningarna på inredningsfronten.

För 2016 har det inneburit att man kunnat satsa på mörka och matta plankor för att hänga på trenden ”Hedonism” eller ett krispigt vitt trägolv som matchar trenden ”Astro”. Under 2017 ramlar det in nyheter efter nyheter, och det är inte de årliga trenderna som dominerar golvbranschen. De flesta väljer ju golv som ska ha en klart längre livslängd än ett år – även om de trots det mycket väl kan vara ”i tiden”.

Hållbara och ljudlösa golv

En helt annan typ av trend som däremot är väldigt tydlig hos alla golvtillverkare är att satsa på hållbarhet i betydelsen miljöhänsyn. Johan Aspelin på organisationen Golvbranschen berättar att man inom branschen tittar på ett livscykelperspektiv. Det innebär att man tittar på allt från råvaror och tillverkning till golvläggning och återvinning. Den här trenden omfattar också hänsyn till de boende när golven är på plats, genom att bland annat se till att materialen inte orsakar besvär för den som har astma eller allergi. Det har länge varit viktigt att hålla koll på och undvika kemikalier som kan vara skadliga för människor eller miljö, golvbranschen är inget undantag. Speciellt inom EU, där tillverkningen omgärdas av helt andra krav än utanför unionen.

Johan Aspelin berättar att ett annat fokusområde för golvtillverkarna är ljudmiljön. Där arbetar golvleverantörerna med att ta fram nya lösningar för att få bort störande ljud både mellan våningar och inom ett rum, eftersom forskning visar upptäckt hur viktig ljudmiljön är för det allmänna välbefinnandet.

Tips och råd för att välja golv i ditt hems olika rum

Generellt finns det tre tips för vad du ska tänka på när du väljer golv till ditt hem.

 • Snyggt. Eftersom vi inte gärna byter golv ofta är det viktigt att golvet ser bra ut och passar in i rummet där det ska läggas.

 • Slitstarkt. Golvet är en av de mest använda ytorna som vi har i våra hem och det är därför viktigt att det inte repas eller går sönder så lätt.

 • Lättstädat. Det är också viktigt att golvet är enkelt att rengöra för att förenkla städningen.

Tre tips för golv i vardagsrummet

 • Tåligt golv. I vardagsrummet är det viktigt att du väljer ett tåligt golv som klarar påfrestningar eftersom det är ett rum som du kommer använda mycket och på olika sätt. Med lång erfarenhet av golvlösningar erbjuder Tarkett hållbara och tåliga golvlösningar som passar just dig.

 • Ljuddämpande golv. Det är också ett av de rum där många samlas och umgås, vilket gör att det är bra att tänka på möjligheter att förbättra akustiken – som i det här fallet innebär att välja ett ljuddämpande golv.

 • Snyggt utseende. Vardagsrummet är också ett rum där utseendet måste få en stor betydelse i valet av golv, just eftersom det är ett ställe där ni planerar att befinna er rätt mycket.

Tre tips för golvet i barnrummet

 • Slitstarkt och reptåligt. Ännu ett rum med tuffa krav på slitstyrka. Här ska det lekas och skapas på alla tänkbara sätt och med ett tåligt golv går det att minska risken för repor och fläckar.

 • Lättstädat. Eftersom barnen som regel befinner sig på golvet mer än vi vuxna är det extra angeläget att det går att hålla rent och dammfritt. Välj ett golv som är lätt att hålla rent.

 • Ljuddämpande. En annan egenskap som är viktig för alla dessa lekar är att golvet har bra akustiska egenskaper.

Två tips för golv i arbetsrummet

 • Lättstädat och antistatbehandlat. Vi blir allt fler som regelbundet arbetar en stund eller en dag hemifrån, och om du har möjlighet att avsätta ett rum för detta är det viktigt att det är lättstädat. Datorer och sladdar samlar damm, rejält med damm, så det är inte dumt om golvet också är antistatbehandlat.

 • Reptåligt. Kontorsstolen har antagligen hjul, något som kan vara riktigt tufft för en golvyta. De ”värsta” hjulen kräver ett riktigt golvskydd i plast, men i vissa fall kan det räcka med att se till att ha ett reptåligt golvmaterial. Ett textilt golv kan vara ett bra alternativ.

Tre tips för golvet i ditt kök

 • Slitstarkt. Här kommer du att ha mycket ”trafik”, och det är bara att räkna med att kastrull och köksredskap tappas, se därför till att även detta golv är slitstarkt och inte så lätt får tryckmärken.

 • Lättstädat. Även en del maträtter, såser och tillbehör har en förmåga att göra rätt svårutplånade märken. Därför bör golvet förstås vara fläcktåligt och lätt att rengöra. Hos Cello hittar du bland annat lättstädade och tåliga laminatgolv som passar utmärkt i köket.

 • Snyggt utseende. Köket är en lika naturlig samlingspunkt för både familjen och vid bjudningar, så inredningen vilket inkluderar golvet ska inte enbart vara funktionell utan den ska ha ett utseende som är snyggt och trivsamt.

Tre tips för hallens golv

 • Slitstarkt och ytbehandlat. Det här är ett rum där golvet måste utstå mycket slitage. Skor och stövlar har en osannolik förmåga att dra med sig sand, grus och snö utifrån. Här behövs därför material och ytbehandling som är slitstarka.

 • Lättstädat. Med tanke på allt som följer med in blir det också nödvändigt att städa ofta. Under de värsta månaderna kanske det behövs varje dag. Därför måste hallgolvet vara lättstädat.

 • Snyggt utseende. Hallen är förstås det första som möter dina besökare när de kommer in i ditt hem. Därför går det inte heller att kompromissa med utseendet, utan välj noga så att du får ett golv som du tycker är snyggt och som passar med resten av hemmets stil.

Tre tips för ditt sovrumsgolv

 • Ljuddämpande. I sovrummet ska du kunna koppla av och hämta nya krafter. Här ska det vara tyst och därför bör golvet ha bra akustisk isolering.

 • Lugnt mönster och neutral färg. För att ytterligare underlätta avkopplingen är det bra att satsa på lugna mönster överlag, och golvet kan lämpligen ha en mjuk, neutral färg.

 • Bra värmeegenskaper. Det ska också vara välkomnande att komma in i ett mysigt sovrum, vilket underlättas om det inte är iskallt på golvet – så håll koll på golvets värmeegenskaper.