K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Golvvärme i hallen - så fungerar det med klinker

Hallen är en utmärkt plats att kombinera klinkers med golvvärme på. Då får du varma golv som snabbt torkar efter blöta fötter och som är enkla att rengöra.

Inspirationsartikel Golvvärme i hallen 1500x800 2

Årets mörkare årstider för med sig mycket vackert, men också en hel del stök. Exempelvis tenderar hallen utsättas för många blöta stövlar, fuktiga jackor och leriga tassar.

Många väljer därför att lägga klinkers i hallen. Dels för att det är enkelt att rengöra, dels för att det är fukttåligt. Men vill du göra det extra bekvämt för dig och din familj är det klinkers i kombination med golvvärme du ska ta dig en titt på.

Golvvärmen har flera fördelar. Den hjälper exempelvis till att torka upp golvet fortare efter att det utsatts för blöta fötter. Värmen gör att fukten förångas fortare.

Men golvvärmen ger också en ökad komfort i hemmet. Strumplösa fötter som möter rumsvarma golv en kall vintermorgon ger förstås familjemedlemmarna en mer trivsam upplevelse i hemmet, än varma fötter på kalla golv. Känns fötterna varma en kall dag upplever du dessutom hemmet som varmare och kan därmed ställa ner temperaturen någon grad på exempelvis luftvärmepumpen.

Inspirationsartikel Golvvärme i hallen 1500x800 1

Vilken typ av golvvärme passar mig?

På sätt och vis är valet av golvvärme ganska enkelt. Det finns två typer, antingen elektrisk golvvärme eller vattenburen och de passar bra under lite olika förutsättningar. Ska du bara ha golvvärme i ett rum och du har ett befintligt hus som denna ska installeras i är oftast elektrisk golvvärme det enklaste alternativet. Ska du däremot ha golvvärme som huvudsaklig uppvärmning i huset är vattenburen golvvärme ett bättre alternativ.

Den vattenburna är vanligen mer kostnadseffektiv på sikt eftersom du har en värmepump som värmer upp vatten och distribuerar det i slangarna. Du kan till exempel ha en bergvärmepump som sköter detta.

Men du installerar sällan vattenburen golvvärme i endast ett rum, utan snarare är detta ett projekt du genomför om du ska ha golvvärme på exempelvis hela undervåningen. Projektet innebär nämligen ett ganska stort ingrepp i huset. Antingen fräser du spår i de befintliga spånskivorna (förutsatt att undergolvet består av spånskivor), alternativt bygger på med spårade spånskivor direkt på undergolvet. I dessa spår placerar du golvvärmeslangen som sedan löper i sicksack över hela golvytan. Ändarna på slangen kopplas in i en fördelare som i sin tur är kopplad till värmepumpen.

Det är med andra ord ett ganska stort projekt att lägga in vattenburen golvvärme. Dels bygger det en del på golvhöjden och du måste därmed justera lister och annat. Dels ska du dra slang från rummet där fördelaren och värmepumpen finns, till och från varje rum som ska ha golvvärme. Vanligen är detta därför ett projekt man gör vid nybyggnation, eller vid en större renovering där man byter ut hela värmesystemet.

Alternativet till vattenburen golvvärme är elektrisk sådan. Driftkostnaden är högre, men installationskostnaden är lägre. Denna typ av golvvärme är bra för dig som snabbt vill ha golvvärme i endast ett rum. Då är det istället elektriska slingor som löper över golvytan och dessa spacklar man över. De bygger inte särskilt mycket på höjden.

Inspirationsartikel Golvvärme i hallen 1500x800 3

Är det alltså bara hallen du ska ha golvvärme i och du inte har ett vattenburet system sedan tidigare är elektrisk golvvärme med klinkers ett bra val. Har du däremot redan ett vattenburet golvvärmesystem som du kan bygga ut till hallen och en värmepump till detta, eller om du ska ha golvvärme i flera rum, är vattenburen golvvärme med klinkers ett bra val.

Säkerställ lång livslängd på golvet

När du valt golvvärmesystem och installerat detta är det dags att lägga in klinkers. Tänk på att när du flytspacklar för klinkergolv måste du se till att ha ett så pass stabilt underlag att plattorna inte riskerar att spricka vid rörelser i huset. Har du betong som undergolv är detta sällan ett problem, men är det golvspånskivor kan du behöva förstärka med armeringsnät.

Här kan du kika in alla relaterade produkter som du kan tänka dig kring golvvärme!

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Följ tillverkarens anvisningar till det system du har valt för att säkerställa att golvet håller måttet under många år framöver. Tänk på att inte slå på golvvärmen innan klinkergolvet hunnit härda. Det måste få härda under normala förhållanden för att hålla god kvalitet på sikt.

Känner du dig osäker så anlita en plattsättare så hjälper denna dig att montera ditt klinkergolv i hallen och ger dig anvisningar om hur länge det måste härda. Vanligen handlar det om 2-4 veckor.

Med hjälp av våra Projektplanerare finns det alltid hjälp att få, från start till klart med alla dina projekt!