K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Lack eller olja - vad passar ditt golv?

Genom att ytbehandla ett slitet trägolv kan du få det att se ut som nytt igen. Hela rummet får liv när golvet lever upp. Dessutom blir det mer tåligt. Vi listar de alternativ som finns för ytbehandling, och deras för- och nackdelar.

Har du lagt ett nytt trägolv, eller slipat ner det gamla, är det viktigt att ytbehandla det. Golvet blir då mer slittåligt och får längre livslängd. Men vad ska du välja för ytbehandling?

Lack eller olja

De två vanligaste alternativen är att du lackar eller oljar golvet. Lack används främst på ytor med högt slitage där golvet även bör kunna stå emot en hel del fukt, exempelvis trägolv i hall.

Lacken är det mest tåliga alternativet av alla. Lack som ytbehandling är även bra ur städsynpunkt då det blir enkelt att hålla rent ytan - även med skurmedel. Men det är viktigt att underhålla ytan när du märker att den börjar bli sliten. Har golvet slitits ojämnt kan du behöva slipa ner och göra om hela lackarbetet, vilket är nackdelen med den här metoden.

Olja passar också tillsammans med trägolv men ytan blir inte lika fukttålig eftersom den inte blir tät. Oljade trägolv är därför mer lämpliga i rum såsom sovrum och allrum. Platser där det inte är lika stor risk att det kliver in våta fötter eller skor. Fördelen med olja är att du kan välja färg på den. Du kan på så vis ljusa upp eller mörka ner trägolvet utan att förlora ådringen såsom du skulle ha gjort med färg. En annan fördel är att underhållet blir mycket enkelt, det är bara att måla på ny olja på slitna områden.

Tänk på att du kan behöva lutbehandla trägolv som oljas för att de ska behålla sin ljusa färg över tid.

Alternativen: Vax, färg och såpa

Det finns även alternativ till de ytbehandlingar som nämns under föregående rubrik. Vissa väljer exempelvis att såpa golvet. Det kallas då för ett skurgolv. Metoden går ut på att du regelbundet skurar golvet med såpa, och är en traditionell metod som var vanlig förr i tiden. Golvet får med tiden en grå, vacker patina. Fördelen är att det är både billigt, naturligt och ganska enkelt. Nackdelen är att du måste underhålla det ofta och att du inte får ett särskilt slittåligt ytskikt, framför allt eftersom ytan fortfarande kan suga en hel del fukt.

Ett annat alternativ är att vaxa golvet. Det skyddar sämre än lack men är fortfarande relativt slittåligt, står emot fukt ganska bra och är lätt att underhålla vid slitage. Däremot kan det behöva underhållas lite oftare. Vax passar exempelvis bra i kök där slitaget ofta blir ojämnt.

Att måla trägolvet med färg kan också vara snyggt. Vissa väljer exempelvis att måla sina trägolv vita. Ytan blir ganska slitstark och lättstädad. Nackdelen är att du förlorar ådringen och att när ytan slits måste du snabbt på med ny färg så att du inte får en strukturvariation mellan den gamla ytan och den förbättrade. Dessutom syns skador på golvet tydligare.

Köpa ytbehandling till trägolv

Vilken ytbehandling du väljer beror med andra ord på rummet och underhållet. Att lacka eller olja trägolv brukar vara både ganska enkla och kostnadseffektiva alternativ. Det finns dessutom en uppsjö produkter.

Kom gärna in i något av våra varuhus så hjälper våra projektplanerare dig att välja rätt sort för just ditt golv. Vi hjälper dig gärna från start, till klart! Välkommen in!