K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så här lägger du ett nytt golv

Golv gör så otroligt mycket för intrycket av ett rum, och det finns oändligt många vackra golv att välja emellan. Vi valde ett hyvlat furugolv från Moelven som är vitpigmenterat och behandlat med hårdvaxolja - ett golv som bara blir vackrare med tiden!

Såhär gjorde vi när vi la golvet i vårt hus på Gotland!

1. Förarbetet är oerhört viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Tumma inte på det!

Inspirationsartikel Julia Golv 1500x800 8

2. Vårt hus är gammalt och därmed är även underlaget ojämt. Med hjälp av att förstärka upp bjälklaget med reglar och golvspån fick vi till ett bra underlag att stå och arbeta på. Och förstås att skruva fast golvet på.

3. På spånet rullades det ut papp kant i kant för att minimera stegljud. Skönt att slippa allt för höga stegljud när man vistas på nedervåningen.

Inspirationsartikel Julia Golv 1500x800 5

4. Inför golvläggningen är det en god ide att mäta upp rummet och planera hur golvlängderna ska läggas så att de inte blir trista allt för korta snuttar av golv i delar av rummet. Planering är alltså A och O.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

5. När golvet läggs är det bra att använda sig av en längre bit golvplank och ett vinkeljärn för att slå ihop brädornas kortändarna. På så sätt undviker man att skada golvet.

Inspirationsartikel Julia Golv 1500x800 7

6. Dags att lägga den allra första golvbrädan och det viktiga är att den blir rak och att det blir en springa mot väggen på 8-10 mm. Trä expanderar och därför är springa absolut nödvändig att ha.

7. Golvet skruvas fast med skruv och man kan beräkna en skruv per 60 cm. Kom öven ihåg att välja rätt skruv för just det golv som ska läggas. Vi använde förborrad skruv för enkelheten skull.

8. När en golvbräda skruvats fast och det är dags för den sista brädan så kapas den för att passa in. Man mäter alltså den sista golvbrädan på längden och vänder den kant mot kant ( markera ). Den delen som blir avkapad och över blir den allra första golvbrädan på nästa rad. Viktigt att lämna utrymme för expansion även på längden.

9. När de återstår en längd att lägga brukar den behöva kapas i bredd. Glöm inte att även avsluta med en springa på 8-10 mm.

Njut av ditt nylagda golv!

Inspirationsartikel Julia Golv 1500x800 3