K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Lägga golv

När du tänker på att lägga nytt golv kanske du ser det som ett stort och tidskrävande projekt. Men att lägga golv är faktiskt inte så svårt och krångligt som det låter. Ett nytt golv kan dessutom ge hela rummet ett lyft. Det är även ett projekt som du kan göra oberoende på årstid. Intresserad? Då ska du läsa vidare.

I det här avsnittet av Snickarskolan visar vår snickarkompis Oskar nämligen hur du ska göra när du lägger ett klickgolv – steg för steg. Du får reda på vad du ska tänka på och vilka verktyg du behöver ha hemma i verktygslådan innan du sätter igång. Om du är osäker på vilket golv som passar i vilket rum eller hur mycket golv du behöver så kan du alltid rådfråga våra kunniga Projektplanerare. De står alltid redo att hjälpa dig med ditt projekt – från start till klart.

Lär dig lägga klick-golv

Lär dig lägga klick-golv

Steg för steg guide:

  1. Förberedelse är A och O för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Börja därför med att mäta golvytan och golvbrädans bredd så att du vet hur många golvbrädor du behöver. Därefter kan du planera för hur du ska lägga ditt golv. Vi rekommenderar att du förskjuter skarvarna med minst 25 cm från rad till rad.

  2. Innan du sätter igång att lägga själva golvet är det viktigt att rummet är rent. Ytan måste också vara jämn och plan. Om du vill kan du ta hjälp av ett vattenpass.

  3. Efter du har rengjort ytan är det dags att lägga ut underlagsfoam. Foamet är till för stegljudsdämpning under laminat och olika trägolv. Tänk på att inte lägga underlagsfoamet dubbelt!

  4. Golvet ska inte läggas ända ut till väggen utan det är viktigt att se till att det finns rörelsemån för golvet, det ska vara ca 10 mm mellan golv och vägg. För att se till att avståndet blir lika runt om kan du använda fasta avståndsklossar.

  5. Golvbrädorna klickas i varandra på två ställen, längs ena kortsidan och ena långsidan. Använd en gummiklubba om det behövs.

  6. Om ditt nya golv kommer vara nära rör behöver du mäta ut centrumet av röret och avståndet till väggen. Borra med en kvistborr och såga. Täck därefter med manschetten.

  7. Om det är möjligt så montera gärna bort dörrkarmen för att förenkla processen och för bäst resultat.

  8. Nu är du snart klar! Mät och rita ut den sista biten och var noggrann med att se till att golvet får tillräckligt med utrymme mot väggen.

  9. Komplettera med golvlister som avslutning.

Mer av vårt stora golvutbud

header 876 laminat

Laminatgolv

Med ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Ofta lätt att lägga med clickfunktion.

Se vårt utbud
Snickarskolan Hero 876x640

Lär dig hantverket

Behöver du mer tips och inspiration? Här har vi samlat det du behöver veta när det är dags att välja, lägga eller underhålla golv.

Golvguider och tips
parkett

Parkettgolv

Ett golv med träyta som ger en lätt fjädrande känsla. En klassiker är fiskbensparketten. Många parkettgolv är möjliga att slipa två till fyra gånger.

Hitta din parkett

Klart! - nu har du ett nytt och härligt golv som du kan visa upp. Ge dig själv en klapp på axeln, du klarade det!

Här på k-rauta.se har vi mängder av olika golv som är redo för leverans hem till dig. Se hela vårt golvsortiment här.

I våra varuhus har du dessutom en av Sveriges största golvutställningar där du kan klämma och känna på över 400 olika golv från flera kända varumärken. Läs mer om vår golvutställning här.

MER INSPIRATION?

Upptäck vår Snickarskola - Klicka här för fler guider!