Tända lyktor och en stjärnklar himmel. Nu är tiden inne för kräftskivor.
-För mig är det absolut bästa när man får fånga kräftorna själv och koka dem med enormt mycket krondill, salt, socker, öl och vatten, berättar Tina.
Mat-Tinas fokus på detaljer
Så vad behövs för en härlig skiva? Måste den innefatta färgglada lyktor och haklappar?
-Nej, du kan få till en enkel och stilfull kräftskiva med enkla attribut. Satsa på mysiga ljusslingor, lyktor som faller dig i smaken och välj gärna infravärmare då det kan bli kyliga augustinätter.
Mat-Tinas smakrika meny
Kräftor är givet, men vad bör ingå i menyn förutom kräftor? -Västerbottenpaj måste man ha! Den är lika viktig som gubben i röd luva. Till efterrätt fungerar en simpel chokladkaka. Den kan vara himmelskt, man behöver lite fett när man suttit och ätit alla magra kräftor.
En klassisk västerbottenpaj går aldrig fel, men om man vill krydda till det lite kan man exempelvis göra en ostpaj med kummin istället. Tina tipsar även om en fräsch yoghurt-sås och kantareller med västerbottenost för att liva upp den klassiska kräftskivan. Recepten hittar du längre ner i artikeln.
Spara det som blir över
Släng inte bort skalen
När kräftskivan är slut, vad gör man då? Det största misstaget är att slänga alla kräftskal. Det kan bli god fond eller soppa.
-Jag tar alltid hand om allt. Kräftskalen fryser jag in och kokar soppa på lite senare.
Visste du att ...?
Gamla kokböcker från 1700-talet visar att vi inte åt kräftorna hela förr! Istället malde vi ner dem och gjorde kräftkorv och kräftkaka. Det kanske vore ett spännande komplement till årets skiva?
Recept: Ostpaj med kummin
4 portioner
Ingredienser:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning
200 g lagrad hårdost, t ex präst
2 tsk hel kummin
4 ägg
250 g kesella
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Kör mjöl och smör till pajskalet i matberedare till en smulig massa (det går bra att blanda degen för hand också). Tillsätt vatten och salt och blanda snabbt till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda tills den har fått fin färg, det tar cirka 10 minuter.
- Riv osten till fyllningen och lägg den i en bunke.
- Stöt kumminfröna en eller ett par gånger i en mortel (eller lägg en handduk över fröna och slå till dem med något hårt).
- Vispa ihop ägg, kesella och grädde och blanda sedan med osten och de krossade kumminfröna. Smaksätt med salt och cayennepeppar.
- Sänk värmen i ugnen till 200 grader.
- Fyll pajskalet med ostmassan och ställ formen längst ner i ugnen. Grädda pajen i 45 minuter. Lägg lite folie över om den börjar få för mycket färg.
Mat-Tinas recept på stekta kantareller med Västerbottenost
4 portioner
Ingredienser:
1 liter gula kantareller
1 vitlöksklyfta, lätt krossad
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
0,5 msk olivolja
Salt och vitpeppar
Riven Västerbotten och krondill till servering
Gör så här:
- Hetta upp en stekpanna utan matfett och lägg i svampen.
- Låt svampen steka 3-4 minuter i torr stekpanna tills den släpper sin vätska.
- Tillsätt vitlöksklyfta och löken, stek ett par minuter med smör och olivolja tills svampen är härligt brynt och frasig.
- Vänd ner fint plockad krondill och riv över osten vid servering!
Recept: Yoghurt med fänkål
4 portioner
Ingredienser:
3 dl tjock yoghurt
1 fänkål
1 ask dill (ca 30 g)
0,5 citron
2 msk olivolja
svartpeppar ur kvarn
Gör så här:
- Skeda upp yoghurten på en tallrik.
- Ansa och riv fänkålen grovt på rivjärn. Lägg fänkålen på yoghurten och klipp över dillen.
- Pressa över citronen och ringla olivoljan på toppen. Avsluta med några varv med svartpepparkvarnen.
Mer av Mat-Tinas recept och uteköksfavoriter
Här hittar du fler inspirerande och smakrika repecpt av Mat-Tina!
Se alla grillar
Upptäck hela grillsortimentet. Gillar du kol, gasol, elektriska grillar eller att rökt mat? Hitta din nya favorit!
Mer inspiration
Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till ditt utekök och din grill.