K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Slipmaskiner – Rätt verktyg till rätt projekt.

Oavsett om du ska göra en helrenovering på huset eller bygga en liten hylla, är chansen stor att du kommer behöva slipa något. För de mindre projekten med lätta material kan det räcka med ett grovt sandpapper på slipkloss som du drar över ytan du vill slipa. Men för större och grövre sliparbeten kan du behöva en slipmaskin.

När du ska bearbeta eller släta till en yta kan du använda en slipmaskin. Du kan också använda den till att ta bort lack, färg och rost från en yta. Men som du säkert kan ana kan du inte slipa golv och fixa lacken på bilen med en och samma slipmaskin. Det finns flera olika modeller av slipmaskiner beroende på vad de ska användas till.

Hur fungerar en slipmaskin?

De olika slipmaskinerna fungerar på olika sätt och är anpassade efter olika typer av slipprojekt. Vissa slipmaskiner är lämpade för de grova och stora slipjobben och vissa för att finputsa. Efter du läst denna guide kommer du ha en bättre förståelse hur de olika slipmaskinerna fungerar och vilken som bäst lämpar sig till ditt kommande projekt.

I denna guide går vi igenom några vanliga typer av slipmaskiner; Excenterslip Multislip Planslip Bandslip Polermaskin Vinkelslip

Slipmaskiner

Excenterslip - För det mesta

Vad är en excenterslip? Excenterslipen är en av våra vanligaste slipmaskiner eftersom den går att använda till många av de vanligaste projekten. Den klarar av sliparbeten på både plana och böjda ytor, och du kan även grovslipa, slipa på ömtåliga ytor och polera. Du behöver bara anpassa ditt slippapper efter projektets behov.

Vilka projekt passar excenterslipen till? • Renovera köket • Slipa möbler och köksluckor • Polera • Avlägsna färg från ytor

Innan du köper, tänk på att..

Det kan vara bra att välja en maskin med flera handtag så du har möjlighet att hålla maskinen med båda händerna vilket ger dig mer kontroll. Om du vill ha en eldriven excenterslip bör du även kolla att sladden är mjuk och tillräckligt lång, så att du kan vara flexibel och röra dig runt när du slipar.

Hur fungerar en excenterslip? Excenterslipen består av en snurrande slipplatta. På undersidan av slipplattan finns kardborrar där du fäster slippappret. Se till att slippappret sitter fast ordentligt så det inte glider åt sidan när du använder maskinen.

Du kan välja olika typer av slippapper med varierande grovkornighet beroende på vilken finish du vill ha på ytan. Du kan även fästa olika varianter av polerskiva eller polersvamp på kardborrarna och använda din excenterslip till polering av ytor.

Multislip

Var är en multislip? Multislipen kallas för multislip eftersom den är multifunktionell, men den kan även kallas för trekantsslip, musslip och deltaslip. Vad som kännetecknar multislipen är dess trekantiga slipplatta. Formen gör det lätt för dig att komma åt vid mindre ytor och hörn.

En multislip kan slipa i de allra minsta utrymmen och ger ett bra resultat över hela arbetsytan. Sliparna är ofta utrustade med ett ergonomiskt handtag och har en låg vikt, vilket gör att du även kan arbeta över huvudhöjd.

Beroende på vilket material du planerar att arbeta i, kan du välja olika typer av slippapper och anpassa varvantalet.

Vilka projekt passar multislipen till?

 • Kanterna på bänkskivan t.ex. runt vasken
 • Slipa möbler
 • Fönsterkarmen

Innan du köper, tänk på att..
Multisliparna kommer i olika modeller med olika prisklasser. De lättare varianterna är bra för mindre sliparbeten. De är ofta mindre i storlek, väger mindre och har färre funktioner. Högre prisklasser innebär ofta större storlekar, och de lämpar sig mer för större sliparbeten och har fler smarta funktioner.

Du bör alltså veta vad för typ av sliparbeten du ska använda den till innan du väljer vilken multislip du vill ha. Men för att hålla möjligheterna öppna för olika typer av sliparbeten kan du välja en slipmaskin med utbytbara slipplattor. Då kan du exempelvis montera på en smal slipplatta eller sliptunga, vilket är bra för sliparbeten i de allra minsta utrymmena.

Hur fungerar en multislip?
Multislipen drivs av en vibrationsmekanism så den trekantiga slipplattan vibrerar i små rörelser mot ytan. På undersidan av slipplattan fäster du slippappret i kardborrefästet.

När du använder den spetsiga multislipen är det ofta spetsen på slippappret som slits ner först. Då kan du enkelt vända på slippappret 120 grader för att utnyttja ett hörn av pappret som inte slits lika mycket, så slipper du byta till ett helt nytt slippapper när endast främre delen av pappret är slitet.

Planslip - För plana ytor

Var är en planslip?
Som du säkert kan gissa av namnet är en planslip utformad för slipning på plana ytor. Där kan den jämna till ytor, fixa till vinkelräta hörn och polera trä som har förlorat sin lyster.

Planslipen har en stor fyrkantig slipskiva där du fäster slippappret. Det finns olika slippapper som passar till olika material, och det finns även olika kornstorlekar att välja mellan – beroende på hur grovt eller fint du vill slipa.

Vilka projekt passar planslipen till?

 • Hyllor
 • Köksbänken
 • Bord

Innan du köper, tänk på att..

..du väljer rätt slippapper till din planslip. Vissa planslipar har en anordning där du du klämmer fast slippappret som du vill använda, medan andra har ett kardborrfäste. Det brukar ofta stå på slippappret vilken typ av slipmaskin som pappret passar till.

Hur fungerar en planslip?
Planslipmaskinen har en rektangulär eller kvadratisk slipdyna. Dess slipplatta rör sig i ytterst små cirkelformade rörelser. Dessa egenskaper bidrar till att planslipen är lämplig för plana ytor och vinkelräta hörn.

Planslip

Bandslip – För grova sliparbeten

Var är en bandslip?
Bland handhållna slipmaskiner är bandslipen den mest effektiva. Bandslipen består av ett slippapper, eller slipband, som leds över en driv- och styrrulle. Den är avsedd för flera olika arbetsuppgifter, men främst för att grovslipa material längs dess ådring. Bandslipen har en kraftig motor som driver slipbandet över rullarna i hög hastighet, vilket gör att maskinen jobbar snabbt och effektivt.

Dess effektivitet ger en grov avverkning, vilket kan medföra att man lätt får gropar eller slipar för djupt. Bandslipen passar sig därför till att bearbeta grova och stora ytor där mycket material ska tas bort, och inte för att finslipa på exempelvis köksluckorna.

Vilka projekt passar bandslipen till?

 • Slipa golv och bjälkar
 • Ta bort färg på trä
 • Slipa bord
 • Jämna till plank
 • Slipa bänkskiva

Innan du köper, tänk på att..

När du ska välja bandslip behöver du tänka på att den är ergonomisk och användarvänlig. Du vill ha en bandslip med en stor start/stoppknapp som är placerad där den är lätt att komma åt, eftersom det blir lättare att använda bandslipen då.

Det kan vara bra att kolla längden på sladden så den är tillräckligt lång för att du ska kunna jobba obehindrat över hela ytan, eller om du behöver en förlängningssladd. Elkontakten bör inte vara ansluten till ett eluttag när du trär på slipbandet på maskinen. Vänta med att sätta i sladden tills maskinen är förberedd och redo att användas för att minimera risken för olyckor.

Bandslipen kommer att damma, så se till att maskinen har en effektiv och tät dammpåse. Det kan även vara bra att ha munskydd och skyddsglasögon när du jobbar för att undvika få trädamm i ögon och luftvägar.

Hur fungerar en bandslip?
Slipbandet är som ett grovt sandpapper som går på bandet i hög hastighet, vilket gör slipandet snabbt och smidigt.

Du kan välja mellan slipband i olika storlekar beroende på vilken finish du vill ha. De varierar mellan det grövsta slipbandet i korn 24, till den finaste i korn 400. Ju högre finkornigheten är, desto lenare blir ytan. Men var uppmärksam på att även med det finaste slipbandet går det väldigt snabbt när bandslipen väl fått grepp i träet. Oavsett vilket material du arbetar med bör du alltid börja med ett grovkornigt papper, och sedan använda finare och finare.

Vinkelslip – För tuffa material

Vad är en vinkelslip?
Vinkelslipen är ett otroligt kraftfullt verktyg som är speciellt framtagen för slipning och kapning av metall. Du kan använda vinkelslipen till nästan alla material, men den passar bäst till de riktigt jobbiga materialen som metall, sten, betong, kakel och klinker. Om du behöver utföra arbeten i andra material än trä kommer vinkelslipen vara ett bra verktyg för dig.

Precis som till de andra slipmaskinerna kommer även vinkelslipen med ett antal tillbehör för olika användningsområden. Vinkelslipens kraft, tillsammans med de många olika tillbehören, gör den till ett mångsidigt verktyg och hemmafixarens bästa vän. Till exempel kan du på ett effektivt sätt ta bort rost eller gammal färg på järn med vinkelslipen genom att använda en stålborste. Eller använd en diamantborr till vinkelslipen för att borra hål i kakel.

Vilka projekt passar vinkelslip till?

 • Badrumsrenovering
 • Ta bort rost
 • Jämna till betonggolv
 • Fräsa fogar
 • Kapa/dela föremål

Innan du köper, tänk på att ..

Tänk först på vad du ska använda vinkelslipen till. Det finns ett stort utbud av modeller i alla tänkbara prisklasser. Planerar du att endast använda maskinen för slipning och kapning av trä och metall klarar du dig rätt bra med de enklare varianterna.

Ska du däremot använda din vinkelslip ofta eller arbeta med tyngre material, så borde du överväga en av de mer avancerade modellerna. Det viktiga att tänka på då är att motorn har en hög effekt som klarar av att bearbeta de mer påfrestande materialen.

Vinkelslipen låter mycket och arbetar med en enorm hastighet, därför bör du använda skyddsutrustning som skyddsglasögon, ansiktsmask, hörselkåpor och handskar.

Hur fungerar en vinkelslip?
Vinkelslipen är tekniskt sätt en enkel maskin. Den består av en roterande axel som snurrar i hög hastighet. På axeln fäster du en slipplatta, eller ett annat tillbehör, som du fixerar med en spännmutter. Trots vinkelslipens enkelhet i funktion kan den hantera många olika uppgifter, beroende på vilka klingor eller vilket tillbehör du använder på den.

Polermaskin

Polermaskiner – För finslipning och polering

Vad är en polermaskin?
Det är en maskin som du använder för att polera med. Polermaskinen slipar bort ett mycket tunt lager av ytan vilket gör den jämn och fin. Du kan exempelvis polera lacken och ta bort repor från bilen.

Det finns olika typer av polermaskiner samt massvis av olika tillbehör till polermaskiner. Du väljer maskin och tillbehör utifrån vilka material, underlag och repor du arbetar med.

Vilka projekt passar polermaskinen till?

 • Ta bort repor från lacken
 • Vaxa bilen
 • Polera ytor

Innan du köper, tänk på att ..

Om du planerar att använda din polermaskin mycket och under längre stunder bör du välja att investera i en maskin av hög kvalitét. Exempelvis är de enklare polermaskinerna inte lika effektiva, har inte samma livslängd och skapar mycket fler vibrationer. Vibrationer är inte nyttigt för din kropp och något du kommer känna av efter några timmars arbete. Ska du däremot bara använda den sporadiskt till mindre sliparbeten klarar du dig bra med en enklare maskin.

Hur fungerar en polermaskin? Polermaskinens främsta funktion är att polera och ta bort repor. Den fungerar så att den slipar bort ett mycket tunt lager av lacken runt repan på lacken. Repan, det vill säga det urgröpta spåret, hamnar åter igen i samma nivå som resten av lacken. På så sätt blir repan borttagen och lacken återställd.

Roterande eller oscillerad polermaskin? Det finns flera olika typer av polermaskiner, men man brukar främst skilja på roterande och oscillerade polermaskiner. En oscillerande maskin roterar i en ojämn cirkulerande rörelse, där polerhuvudet åker från sida till sida samtidigt som den roterar, medan den roterande maskinen roterar i ett konstant omlopp.

Den roterande polermaskinen är mer effektiv än den oscillerande, men också mindre förlåtande. Du bör välja en roterande maskin om du vill ha maximal avverkning och ska polera bort grova repor snabbt. Du bör dock använda en oscillerad maskin efter du använt den roterande för att ta bort eventuella hologram, d.v.s. ojämnheter i lacken på grund av mikrorepor vid polering.

Välj en oscillerande polermaskin om du vill polera säkert, med minimal risk för att bränna lacken. Den är också relativt tyst och ger ifrån sig lite vibrationer.

Här hittar du alla våra verktyg.

Tillbehör till slipmaskiner – klicka här!

Lär dig mer om verktyg!