K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Investera i tätningslister- fyra enkla steg för lägre energikostnader

Det kanske är något i ditt hem som du inte märker eller tänker på men som i slutänden kan kosta dig rätt mycket pengar varje år. Vi pratar om fönster och dörrar som läcker ut värme från ditt hus. Att komma åt problemet är relativt enkelt och billigt och här får du veta vad du kan göra. Följ vår guide som i fyra steg hjälper dig att spara tusenlappar.

Av all värme du producerar för att hålla ditt hus varmt så har beräkningar visat att ungefär en tredjedel smiter snabbt ut ur ditt hus och av den tredjedelen så står fönster och dörrar för så mycket som 35%.

Alla som bor i ett hus, eller lägenhet för den delen, behöver ha koll på tätningslister i fönster och i dörrar. Det är oberoende på hur du värmer ditt hus men använder du el för uppvärmning så är detta en väldigt viktig del för att kunna spara energi. Bor du dessutom i ett äldre hus som har äldre detaljer som tvåglasfönster eller äldre dörrar så är det desto viktigare.

Täta läckande fönster och dörrar

En relativt billig och enkel åtgärd för att spara energi är därför att täta fönster och dörrar. Investeringskostnaden för tätningslisterna och tiden du lägger ner har du snart igen i minskade uppvärmningskostnader. Här har du några tips på vägen och hur du gör för att täta fönster och dörrar.

1500 jane palash

1. Gör kontrollen till en vana

En viktig sak först – var proaktiv. Se till att du varje sensommar eller början på hösten tar en koll på dina fönster och dörrar. Gör en enkel översyn och se om dina lister gått sönder, börjat spricka eller lossnat. Då vet du hur läget är och det blir enklare att fixa småfelen istället för att sätta lister i hela huset vart 8-10 år.

Så här gör du när du ska byta lister i fönster eller dörr

Täta på rätt sätt

Det är viktigt att veta vilken typ av ventilation som finns i huset. Är det ett helt styrt från- och tilluftsystem är det meningen att huset ska vara helt tätt och all luft som kommer in är reglerad. Att täta fönster och dörrar i ett sånt hus är en bra åtgärd. Har huset däremot ett självdragsystem, som bygger på att luft ska komma in genom otätheter i huset, kan det bli problem med inneklimatet om du tätar för mycket. Speciellt i kök, badrum och andra våtutrymmen.

2. Hitta rätt tätningslist

Först gäller det att välja vilken typ av list du ska använda. Vanliga varianter är P-listen och E-listen. Namnen har de beroende på hur de ser ut när du tittar på deras form. Lite förenklat kan sägas att E-lister passar för glipor från omkring 1 mm till 3,5 mm. P-listen passar bättre från 2 mm och upp till 5 mm. Men det finns även andra utförande av fönsterlister. Är du osäker på vilken du ska använda titta på den du redan har i ditt fönster eller runt din dörr eller prata med någon av våra kunniga medarbetare i något av våra varuhus.

Ett test som du kan göra själv är att mäta springan i mellan karm och båge i dina fönster. Använd exempelvis häftmassa, modellera eller tuggummi som du lagt i aluminiumfolie. Stäng sedan fönstret. Nu har du springans bredd i avtrycket och vet hur tjock list du behöver. Kom ihåg att om du väljer en tätningslist som är för tjock så kan fönstret bli svårt att stänga.

1500 adeolu-eletu-ohh8ROaQSJg-unsplash

3. Dags att fästa tätningslisterna

Rengör nu karmen ordentligt så att du får bort eventuella rester från gamla tätningslister. Gammalt klister kan vara svårt att få bort. Ett tips här är att använda, exempelvis T-röd, oljefri Aceton eller annat medel för att få bort dem.

Börja från det ena hörnet och fäst listen samtidigt som du tar bort linern på baksidan av den. På den sida där gångjärnen sitter sätter du listen så att de är längs glaset. På de övriga sidorna av karmen placeras tätningslisterna så att de pekar utåt.

876 tape

Byter du list på din dörr? Börja uppifrån och fäst nedåt. När du satt listen så långt som det behövs använd en vass sax eller kniv för att skära av listen i önskad längd.

4. Efterbehandling av tätningslister

Lister har i regel en hållbarhet på, omkring, 8-10 år. Det finns även varianter som håller längre men gemensamt är att de måste alla bytas någon gång. Ett sätt att förlänga hållbarheten för flera varianter är att behandla dem med silikon. Här är det enklast att använda flytande silikon som du försiktigt penslar dina tätningslister med. Var noga med att inte få silikon på fönsterbågen eller karmen om du tänker måla om fönstren. Eventuell färg fäster inte på silikonet.

1500 nathan-fertig

Tätningslister för fönster och dörrar

Hos oss på K-Rauta hittar du olika sorters tätningslister från exempelvis Stokvis Tapes, Tesa och Illbruck.

Se hela vårt stora utbud här.

Ska du kanske måla eller olja om fönster eller dörrar när du ändå håller på? Här hittar du snickerifärg och olja.

Fler smarta tips

Vi har samlat flera andra smarta tips och guider om hur du kan göra för att sänka dina kostnader och få kontroll över din energiförbrukning.

Läs här