K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Montera dörrar

Innerdörrar finns i flera olika utföranden, allt från enkla och släta till mer utsmyckade varianter med speglar eller glaspartier. Att byta innerdörrar ger snabbt ett rum en helt ny och fräsch känsla och är faktiskt väldigt enkelt att fixa själv. Det är också ett perfekt projekt att fixa nu när vi spenderar mer tid hemma och inomhus. I en praktisk steg-för-steg-guide visar vår snickarkompis Oskar Boström hur du byter innerdörrar på ett kick – från start till klart!

Medan du ändå är i fixartagen kan du passa på att byta ut handtagen till något som passar i ditt hem. Kanske är du intresserad av att renovera tidsenligt? Spana in vår Retroguide där du får lära dig allt kring hur du inreder efter din egen favoritepok.

Montera innerdörr – steg för steg

Steg 1
Börja med att minska modulmåttet om det behövs, så slipper du breda kilar. Efter det monterar du karmen. TIPS! Förborra för att slippa sprickbildning i karmen.
Steg 2
När det är dags att väga karmen använder du ett vattenpass och kilar för att få det stumt mot väggen. Du kan även använda karmskruv men det behövs inte vid montering av innerdörrar.

Innerdörrar 1500x800

Steg 3
Det är viktigt att du är försiktig och noggrann när du hänger fast dörren på gångjärnsidan. Även här kan du använda kilar mellan golvet och dörren som "bärhjälp". Fortsätt sedan med andra sidan tills glipan är lika mellan dörrblad och karm. Sedan är det dags att montera valfritt dörrhandtag.
Steg 4
Kapa bort överskottet av kilarna.
Steg 5
Snart i mål! Nu är det dags att montera dörrfoder. Mät in översta biten av fodret och kapa detta. Foder kan du antingen skruva, spika eller fästa med dyckert. Du väger sedan det övre fodret och mäter från fodrets spets till golvet för att få sidornas mått. Avsluta allt med att limma och sätta fast sidorna på dörrfodret.
Lycka till dina nya innerdörrar!

Innerdörrar 1500x800 5

Behöver du någon mer hjälp eller rådgivning kring vad du ska tänka på vid val av innerdörr? Kontakta en av våra Projektplanerare för ett kostnadsfritt möte. Läs mer här.

Upptäck alla avsnitt av Snickarskolan här.