K-Rauta-hero-banner
Artiklar

1880-1910: En omvälvande tid

Under slutet av 1800-talet och början av det nya seklet var färgerna dova. Det började så sakta att höjas röster för mer ljus och lättare inredning i hemmen men fortfarande så gällde stuckaturer och tunga textilier. I början av 1900-talet lyfts även Jugendstilen fram med sina mer organiska uttryck och former. I Sverige hålls de alltför utsvävande formerna tillbaka och stilen anpassas till en mer nordiskt svalare variant. Välkommen till Retroguiden.

Längtan till naturen fortsätter att göra avtryck i både arkitektur och inredning. Stuckreliefer med växtmotiv från svenska och nordiska blommor återfinns i både trapphus och lägenhetstak. Intresset för naturen innebär också att över- och medelklass i större utsträckning flyttar ut från städerna och skapar villaområden med närhet till grönska och frisk luft.

En klassisk möbel får fäste

Redan på 1850-talet började pinnstolar att tillverkas i Småland och var i slutet av 1800-talet var det en vanlig möbel i svenska hem.

I de större lägenheterna var det vanligt att ha rummen i fil, dörrarna hade ofta stora speglar och rummen smyckades av paneler i olika höjd. Här går det nordiska igen med lättare kulörer istället för de tidigare mörka.

Köken var små och arbetsytorna var inte anpassade efter de som jobbade i dem. Den revolution som tanken om folkhemmet skulle innebära för hemmafruar och köksbiträden skulle låta sig vänta ända fram till 40-talet.

På 1910-talet startar den inriktning som kommer att kallas nationalromantiken, som bygger på ett starkt intresse för den genuina, trygga och inhemska byggnadskulturen. Här i Sverige framhävs hembygden och mycket inspiration hämtas från Gamla Stan och Visby. Småmönstrade tapeter med växtmotiv slår igenom och sedermera får art-deco stilen fäste. Snickerier, såsom fönsterfoder och golvsocklar, blir enklare och mer nätta. Under den här perioden gör även pärlsponten entré i kök och serveringsgång.

Läs mer om sekelskiftets golvtyper

Läs mer om andra eror som vi lyfter i vår Retroguide