K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Steg-för-steg: Bygg din egen solstol

Vill du skapa unik oas på din uteplats? Bygg dina egna utemöbler! Det är enklare än du tror att bygga en egen skön solstol. Här får du veta steg-för-steg hur du bygger en plockepinnstol.

Alla känner till det klassiska spelet plockepinn. Men känner du till plockepinnstolen? Den moderna klassikern ser avancerad ut, men du kan lätt bygga den själv och när du är klar så har du den perfekta kombinationen av solstol och solsäng. Skön och bekväm för lugna dagar i din trädgård eller uteplats.

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 9

Det du behöver för att bygga din solstol:

Verktyg
Kap- och gersåg eller cirkelsåg
Borrmaskin
Borr 10 mm
Sandpapper

Material
Panel 22x95 (klyvs på mitten) eller staketläkt 28x45
Rep 8-10 mm tjockt
Färg, olja eller bets

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 6

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 3

Steg-för-steg till färdig solstol

  1. Att välja rätt dimension på virket är A och O. Bestäm hur stora du vill att stolarna ska bli. De svarta plockepinnstolarna som syns på bilden är gjorda i virke som är 25 mm tjockt, de i trä i 22 mm tjockt. Tjockleken på virket påverkar stolens bredd, det skiljer ca 11 cm på att använda 22 mm jämfört med det bredare virket.

  2. Klyv virket så det är i rätt storlek.

  3. Kapa delarna enligt skissen nedan. Se upp för kvistar. De delar som ska bli ben (Se skiss på D och G) ska ha så lite kvistar i virket som möjligt så att de blir stabila.

  4. Borra alla hål. TIPS: Gör en borrmall för de delar som du behöver många av. Framförallt till änden som har dubbla hål och där alla är lika på nästan alla delar. Borrmallen är ett enkelt knep för att få alla hål på rätt plats.

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 11

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 10

  1. Runda av ändarna på benen (Se skiss på D och G).

  2. Sandpappra alla delar så du får en fin yta och runda kanter.

  3. Dags att behandla ytan! Har du tryckimpregnerat virke kan du olja den för en fin finish. Men måla eller betsa den inte förrän nästa år. Om du har vanligt virke är det bara att börja ytbehandlingen, oavsett om det är olja, bets eller färg. Vi betsade de svarta stolarna i tre lager. Om du målar den med färg och vill ha en annan kulör. Kom ihåg att vi bryter din färg åt dig. Du bestämmer själv vilken kulör du vill ha.

  4. När virket torkat kan du lägga ut alla delar som skissen och sedan använda repet och trä det genom det. Tejpa änden på repet innan du börjar så går det lättare genom hålen. Sträck på repen så hårt du kan innan du knyter.

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 7

Voilà! Dina nya utemöbler är klara att använda. Tänk på att du kan behöva sträcka repet ytterligare efter mycket användning då det kan ge med sig lite. Lycka till!

Är det kanske en solsäng du behöver? Titta på vårt stora utbud av solsängar och färdiga solstolar här.

Behöver du få vägledning och tips till ditt nästa byggprojekt? Fråga våra Projektplanerare om stort som smått – de hjälper dig från start till klart.

Vill du ha ännu mer inspiration? Klicka här för fler råd och guider!

Tack Mikael Northman för bygginspiration och bilder, Instagram: @battrebo

INSPIRATIONSARTIKELl Plockepinnstol 1500x800 8