K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Gjut en bänkskiva i betong till uteköket

Tänk dig hela sällskapet på uteplatsen. En skär upp salladen, någon annan skär upp köttet och den tredje blandar kvällens drink, tillsammans vid trädgårdens utekök utan att någon behöver springa in och ut från husets kök. Vi går igenom i 9 steg hur du gjuter en vacker bänkskiva i rustik betong.

Inspirationsartikel utekök 800x800 5

1 - Bestäm måtten till din gjutna bänkskiva, vad passar dig? Kom ihåg att ju större du gör bänkskivan desto starkare armerad behöver den vara.

2 - Såga ut formplyfan enligt de mått som du bestämt. Både längd och bredd, men även höjd så att ditt virke bildar en form du ska hälla betongen i. Tänk på att tjockleken på skivan (höjden på ”väggarna”) inte får vara för tunn, då går den lätt sönder. Vi tipsar om att göra skivan åtminstone 45 millimeter. Klipp även ut din armering efter formens kanter. Tänk på att armeringen till ytan måste vara mindre än formen. Vi vill inte att armeringen ska stöta i formens ytterkanter. Mer om armering kommer vid punkt 7.

Plywood hittar du här, det är formplywood som gäller i detta ändamål. Eller formplyfa som det också kallas.

Inspirationsartikel utekök 800x800 4

3 - Skruva ihop de bitar som du sågat ut. För att undvika håligheter och få till lite rundare kanter kan du använda mjukfog i formens alla hörn.

Inspirationsartikel utekök 1500x800 1

4 - Måtta och mät ut där du vill att din grill och exempelvis diskho ska placeras. Här går det utmärkt att använda frigolit att fästa med lim i botten av formen. Skär ut frigoliten enligt de mått som krävs för att diskho eller grill ska få plats.

5 - Olja in din form. Detta gör man för att betongen inte ska brinna fast i plyfan, och för att virket ska bli lättare att montera bort. Här fungerar det bra att använda vanlig matolja. Såpa går också bra.

Inspirationsartikel utekök 800x800 3

Inspirationsartikel utekök 800x800 2

6 - Nu kan du börja gjuta din form. Blanda den betong du köpt efter förpackningens instruktioner. Fyll upp formen halvvägs till kanterna. För att undvika luftbubblor i betongen, samt att betongen ska rinna ut naturligare i formen kan du knacka med en hammare, både på formens sidor samt underifrån. Knacka försiktigt!

Här kan du hitta lite olika sorters finbetong som du kan välja bland.

7 - Nu är det dags för armering. Lägg i din förklippta armering i formen och på betongen. Tänk på att betongen inte har härdat för mycket vid det här laget. Betongen får inte heller vara för lös så att armeringen sjunker igenom och landar på botten. Var noga med att armeringen ligger helt fritt från kanter, botten och yta. Tänk dig att armeringen ska vara så centrerad som möjligt i mitten, höjd- längd- och breddmässigt som möjligt.

8 - Fyll på med betong upp till formens kant. Knacka återigen runtom formen. Du kommer att märka att betongen sjunker undan, vilket den ska. Fyll på med ytterligare betong och använd en spackelspade för att raka till där det eventuellt blivit för mycket betong.

9 - Nu är det bara att vänta! Vi rekommenderar att vänta cirka fyra dagar innan du börjar skruva loss formen.

Materialet som krävs:

Hoppas att artiklen kan sätta fart på ditt skapande av din dröm om det perfekta uteköket. Behöver du mer hjälp och rådgivning så finns våra projektplanerare för dig. Troligtvis kommer formplyfan vara aningen stor för bilen. Så antingen tar du hjälp av vår sågservice eller så hyr du ett släp av oss för att få hem allt. Lycka till!