K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygg din egen oas

En pergola kan bli din egen oas i din trädgård och skydda mot sol och regn. Den kan bli utsmyckad med klätterväxter som vildkaprifol, klätterrosor eller varför inte vindruvor? Lär dig hur du kan bygga en själv.

En egen pergola är inte ett jättestort projekt men det kräver lite planering, en helg och kanske lite tur med vädret.

Så här gjorde @bättrebo, som du hittar på instagram, när de byggde sin egen pergola. Om du är osäker på hur du ska gå till väga, hör gärna av dig till en av våra Projektplanerare. Vi hjälper gärna till med hur.

K-Bygg Bygg helgtips bygga en pergola7

Materialet som användes till projektet

Regel 45x45 för att lägga takreglarna på Reglar 45x95
Bärlina i framkant 45x170
Stolparna består av två stabila reglar 45x95 som limmats och skruvats ihop, detta för att underlätta urtaget för bärlinan.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola ritning

1 Börja med att fundera ut en bra plats för er pergola. Kanske vill ni ha den helt fristående eller i lite mer skyddad mot en vägg? I detta fallet så fästs pergolan i en husvägg men med två stolpar och ytterligare en bärlina så kan den göra fristående.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola8

K-Raut aBygg helgtips bygga en pergola5

Platsen för pergolabygget är bestämt

2 Mät noggrant ut platsen. Fäst sedan en regel 45x45 på väggen där ni ska placera er pergola. Mät ut ungefär var stolparna ska stå. Viktigast är att avståndet mellan deras ytterkanter är densamma som 45x45:an på väggen. Kryssmät sedan för att få en rät vinkel från väggen så hamnar de på exakt rätt plats.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola3

3 Kapa 45x95 till stolparna till rätt höjd, låt den främre vara lika mycket kortare som bärlinan är hög, i det här fallet 170 mm.

4 Kapa bärlinan lika lång som 45x45:an som sitter på väggen. Kapa alla takreglarna till rätt längd, vi valde att snedda dem i framkant.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola9

5 Nu är alla delar klara. Tänk på att måla grundfärg och åtminstone ett lager med färdigfärgen innan du monterar. Det gör jobbet enklare.

K-Rauta helgtips bygga en pergola6

6 Fäst upp stolparna lite lätt i väggen där du tidigare kryssmätt att de ska stå. Fäst bärlinan med en skruv på varje sida, samt fäst de yttersta reglarna mot väggen. Se till att allt står rakt. När allt är rakt, skruva fast, bärlina och de yttersta reglarna. Vi skruvade reglar underifrån genom 45x45:an samt en skruv i överkant in mot väggen, mot bärlinan. Vi sneddade vi in skruven. Var noga med att måla över skruvarna. Om du vill så kan du även spackla över skruvhålen så slipper du att eventuellt vatten ligger kvar där.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola4

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola2

7 Nu är det bara att bestämma mönster på reglarna. Här föll valet på omväxlande två och tre nära varandra. Ett tips är att göra passbitar som ser till att du får samma avstånd mellan reglarna. Reglarna byggdes från två håll så att det gick att anpassa i mitten om det smugit iväg några millimeter längs vägen.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola10