K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygg en pergola - din egen oas

En pergola kan bli din egen oas i din trädgård och skydda mot sol och regn. Den kan bli utsmyckad med klätterväxter som vildkaprifol, klätterrosor eller varför inte vindruvor? Lär dig hur du kan bygga en själv.

En egen pergola är inte ett jättestort projekt men det kräver lite planering, en helg och kanske lite tur med vädret.

Så här gjorde @bättrebo, som du hittar på instagram, när de byggde sin egen pergola. Om du är osäker på hur du ska gå till väga, hör gärna av dig till en av våra Projektplanerare. Vi hjälper gärna till med hur.

Pergola sommar

Materialet som användes till vår pergola

Regel 45x45 för att lägga takreglarna på Reglar 45x95
Bärlina i framkant 45x170
Stolparna består av två stabila reglar 45x95 som limmats och skruvats ihop, detta för att underlätta urtaget för bärlinan.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola ritning

Pergola - här gör du

1
Börja med att fundera ut en bra plats för er pergola. Kanske vill ni ha den helt fristående eller i lite mer skyddad mot en vägg? I detta fallet så fästs pergolan i en husvägg men med två stolpar och ytterligare en bärlina så kan den göra fristående.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola8

K-Raut aBygg helgtips bygga en pergola5

Platsen för pergolabygget är bestämt

2
Mät noggrant ut platsen. Fäst sedan en regel 45x45 på väggen där ni ska placera er pergola. Mät ut ungefär var stolparna ska stå. Viktigast är att avståndet mellan deras ytterkanter är densamma som 45x45:an på väggen. Kryssmät sedan för att få en rät vinkel från väggen så hamnar de på exakt rätt plats.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola3

3
Kapa 45x95 till stolparna till rätt höjd, låt den främre vara lika mycket kortare som bärlinan är hög, i det här fallet 170 mm.

4
Kapa bärlinan lika lång som 45x45:an som sitter på väggen. Kapa alla takreglarna till rätt längd, vi valde att snedda dem i framkant.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola9

5
Nu är alla delar klara. Tänk på att måla grundfärg och åtminstone ett lager med färdigfärgen innan du monterar. Det gör jobbet enklare.

K-Rauta helgtips bygga en pergola6

6
Fäst upp stolparna lite lätt i väggen där du tidigare kryssmätt att de ska stå. Fäst bärlinan med en skruv på varje sida, samt fäst de yttersta reglarna mot väggen. Se till att allt står rakt. När allt är rakt, skruva fast, bärlina och de yttersta reglarna.

Vi skruvade reglar underifrån genom 45x45:an samt en skruv i överkant in mot väggen, mot bärlinan. Vi sneddade vi in skruven. Var noga med att måla över skruvarna. Om du vill så kan du även spackla över skruvhålen så slipper du att eventuellt vatten ligger kvar där.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola4

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola2

7
Nu är det bara att bestämma mönster på reglarna. Här föll valet på omväxlande två och tre nära varandra. Ett tips är att göra passbitar som ser till att du får samma avstånd mellan reglarna. Reglarna byggdes från två håll så att det gick att anpassa i mitten om det smugit iväg några millimeter längs vägen.

K-Rauta Bygg helgtips bygga en pergola10

Pergola - vad är det?

Pergola är italienska och betyder utsprång, utbyggnad från hus. Den består av dubbla rader av pelare, eller stöd, med överliggare mellan. Även om ordet till en början menar att det är en utbyggnad från ett hus så är det väldigt vanligt att den är fristående som ett eget rum eller plats i trädgård eller uteplats.

Andra ord som används när det pratas om pergola är: pelargång, lövgång, blomstergång, spaljévalv; lövsal, berså, uterum.

Vill du skapa en värmande och stämningsfull atmosfär ska du satsa på infravärmare - då kan du njuta av din oas tidigt på våren och långt in på hösten.

Projektplanerare column layout

Träffa vår Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Inred ute header 876x640 1

Utemöbler

Oavsett om du ska inreda altanen, trädgården eller din balkong så hittar du de rätta utemöblerna hos oss

Klicka här