K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygga utebord - Så bygger du ett eget utebord steg-för-steg

Vad kan vara bättre än att kunna sitta vid ett självbyggt altanbord när du äter, tar en drink eller umgås med vänner och familj? I den här artikeln kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan bygga ditt eget altanbord.

Häng med när Oskar Boström (@oskarsnickrar) bygger ett stort och bastant utebord att ha på altanen. Bordet rymmer många tallrikar, serveringsfat, saftkannor, blomsterkrukor eller annat du skulle vilja placera på ditt bord. Och det allra bästa med att bygga det själv, är att du kan anpassa måtten precis efter dina behov och vad du vill använda bordet till.

Bordet som Oskar bygger är 80x210 cm och runt bordet får det plats 6 stora stolar, varav 2 på kortsidorna.

Du behöver:

Skruvar
[Skruvdragare](https://www.k-rauta.se/kategori/verktyg-och-maskiner/elverktyg/borrmaskiner-och-skruvdragare/skruvdragare "Skruvdragare"
Hammare
Stämjärn
Såg
Tvingar
Måttband
Tumstock
Virke (Oskar byggde bordsstativet är i 90x90 limträstolpe och 40x70 gran. Bordsskivan byggdes med 28x120 kärnfurutrall).

Kolla in videon och läs beskrivningen för varje steg här:

Så bygger du ett eget utebord

1. Börja med benen

Såga till fyra ben till bordet. Oskar gör benen 75cm höga, eftersom det tillsammans med tjockleken på trallen blir till en bra höjd för bordet. Till benen använder Oskar ett virke som är 90x90 mm.

Benen behöver reglas för att bordet ska stå stabilt. Såga därför sedan ur toppen på bordsbenen i samma mått som materialet på regeln är (i detta fall 45x70mm), och hugg bort materialet med ett vasst stämjärn.

2. Kapa och montera reglarna till benen

Kapa material för reglarna som bordskivan ska monteras i. Kapa materialet till de övre reglarna i samma bredd som bordet ska ha, i detta fall 80 cm. Knacka fast reglarna i toppen på bordsbenen med en hammare så du får ett stativ. Se till att båda stativen är vinkelräta. Fäst sedan regeln med en skruv genom bordsbenen.

Kapa sedan till reglar för stativets nedre del och montera dessa 10cm upp från marken med skruvar. Se till att du använder långa skruvar som fäster ordentligt i ändträt.

  1. Kapa och fäst en mittregel Kapa en lång mittregel för att sammanfoga stativet och montera den med långa skruvar i de nedre reglarna.

snickarskolan-altanbord-artikel-1500x800-8

snickarskolan-altanbord-artikel-1500x800-3

4. Bygg bordsytan

Kapa trallvirket med lite övermått och placera ut det på stativet. Justera in plankorna så att de får ett lagom mellanrum och så det ser snyggt ut.

Markera ut skruvrader med en penna, ta hjälp av något rakt för att se till att de hamnar på en jämn rad ovanför regeln. Skruva sedan fast trallen i reglarna. Var försiktig i ändarna på reglarna så det inte spricker.

5. Montera en mittregel för stabilitet

Mät och kapa till en mittregel som är lika bred som bordet (dvs 80 cm). Du kan såga av ena kanten på mittregeln så det inte blir en skarp kant. Mät ut mitten på bordet, tvinga fast regeln och montera den med skruv.

6. Kapa ändträt

Kapa slutligen ändträt med en cirkelsåg för att få en rak kant på bordet.

7. Dekorera efter smak

Måla eller behandla bordet efter smak, eller behåll det som det är. Ett par blommor på bordet sätter pricken över i:et!

snickarskolan-altanbord-artikel-1500x800-5

Projektplanerare column layout

Träffa vår Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
Hemsidan Panel 876x640

Byggmaterial

Hitta allt till ditt byggprojekt!

Klicka här