K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygglov för altan: Det här gäller!

Går du i tankar på att snickra ihop en altan? Värt att tänka på är att det i vissa fall krävs ett bygglov för ditt nya projekt. I den här artikeln går vi igenom regler och tillvägagångssätt som kan vara en bra start att se över.

I många fall kan du bygga en altan helt utan att först behöva söka bygglov. Det som avgör om ditt altanbygge kräver bygglov är dels utformningen, dels placeringen. Olika kommuner kan dock ha olika regler så det är viktigt att du kollar vad som gäller i just din kommun.Det vanliga är att altaner som byggs i marknivå, utan tak och utan inglasning inte kräver bygglov.

THINK Bygglov altan Det här gäller 1500x800 1

Faktorer som påverkar

Det är så fort altanen klassas som tillbyggnad eller nybyggnad som andra regler träder i kraft. Sådant som kan påverka detta är:

 • Altan som inte byggs i marknivå
 • Prickad mark
 • Om du får ett utrymme under altanen som kan användas som förråd
 • Inglasning
 • Tak över altanen
 • Större markförändringar som måste göras före altanbygget
 • Om altanen byggs närmare än 4,5 meter från grannens tomt
 • Om altanen byggs fristående från befintlig byggnad

Mindre tak är dock oftast okej att bygga utan bygglov. Men bor du inom detaljplanerat område och ser att din altan eventuellt kan beröra någon av ovan faktorer är det en god idé att för säkerhets skull kontakta byggnadsnämnden i kommunen och höra dig för om exakta regler. Ofta skriver de ut reglerna direkt på sin hemsida. Men du kan även kontakta dem personligen. Det finns inte heller några exakta mått när det en altan kräver bygglov, vare sig det gäller altans storlek och omfång eller höjd.

Likaså kan det vara bra att veta att vissa altantyper, exempelvis om du ska bygga en skyddad del på altanen med hjälp av att plank, kan kräva grannes medgivande om den ligger närmare än 4,5 meter till tomtgräns.

Regler och lagar kring altanbygge kan ändras och te sig olika beroende på var i Sverige man bor. Därför är det bra att hålla sig uppdaterad.

THINK Bygglov altan Det här gäller 1500x800 2

Checklista

 • Börja med att planera hur din altan ska se ut och var du tänkt placera den.
 • Kontrollera om du tror att den kommer att påverkas av bygglovsreglerna.
 • Om den gör det, eller om det finns risk att den gör det, så ring eller mejla byggnadsnämnden i din kommun och kolla vilka regler som gäller. Många gånger står det även på kommunens hemsida vilka byggregler som gäller.

Hoppas informationen hjälpt dig på vägen. Men vi vill inte sluta hjälpa dig här! Runt om vid våra byggmarknader finns projektplanerare som gärna hjälper dig med allt från materialval till inspiration. Vi erbjuder även sågservice där man smidigt kan kapa sitt virke i förväg samt hemtransport av allt ditt inköpta material.

THINK Bygglov altan Det här gäller 1500x800 4

Konkreta tips för ditt bygge!

Är du redo att gå vidare med den praktiska planeringen av din nya altan? Läs vidare i våra artiklar för handfasta tips så att ditt altanbygge blir ett succéprojekt.