K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Fräscha upp altan

Det svenska klimatet sliter hårt på̊ altaner och behöver därför lite extra kärlek lagom till utesäsongen. Att ta hand om din altan ordentligt kan förlänga dess livslängd med flera år och även behålla dess färg. Det viktigaste skälet till att behandla trävirket på altaner är att minska fuktupptaget som i sin tur minskar sprickbildning och motverkar mögel- och algpåväxt. K-Rauta hjälper dig att få en vacker och hållbar altan med tre enkla steg:

KRAU0145 Webb 1500x800 Rengora

1. Rengör ditt trädäck

Det första du gör är att skura trädäcket för att få bort ingrodd smuts. För detta krävs en hink med vatten, miljövänlig såpa och en skurborste – bra för både plånboken och miljön. Spola av ytorna med vattenslang och skrubba lätt med såpavatten. Du kan vid behov även använda terrasstvättmedel. Låt det verka enligt instruktionerna, och skrubba därefter hela ytan. Se till att hålla träet är fuktigt hela tiden. När hela ytan är rengjord spolar du av den med vatten och låter trädäcket torka i några dagar med fint väder innan du ytbehandlar den. Väljer du att använda terrasstvättmedel bör du tänka på att resterna av medlet hamnar i din trädgård, nära blommor och andra grödor. Tips! För smidig rengöring - använd Terrasstvätt T-racer Plus från Kärcher

2. Slipa trallen

När träytorna är torra är det dags att slipa trädäcket lätt. Ta sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk. Nu är du redo för att olja eller lasera. Vilket du väljer beror på dina behov.

KRAU0145 Webb 1500x800 Slipa

KRAU0145 Webb 1500x800 Olja

3. Olja

Om du vill få fram träets naturliga karaktär och ådring är olja ett bra val. Att olja trädäcket är enkelt med rätt verktyg och förarbete. Börja med att säkerställa att underlaget är torrt och stryk på ett tunt lager olja på en eller två trallbrädor i taget med en mikrofiberroller eller träoljepensel. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet för att få ett snyggt resultat. För att inte belasta ryggen kan du med fördel använda ett förlängningsskaft. När du oljar in trädäcket ska du se till att träet blir mättat. Torka bort eventuellt överskott av olja efter en ungefär en halvtimme. Var noggrann med att inte lämna kvar någon hinna på träytan.

Här hittar du - alla våra träoljor

De redskap du behöver för en skinande altan är:

Terrasstvätt - särskilt anpassad för utomhusbruk och hjälper dig att ta bort fett, sot, smuts och mossa på din terrass.

Skurborste - borste för att rengöra trädäcket

Förlängningsskaft - oavsett om du ska olja, lasera eller rengöra terrassen, använd ett förlängningsskaft så sliter du inte ut knän eller rygg. Arbetet går dessutom mycket fortare.

Rollerset med mikrofiberroller - gör att du kan arbeta mer än dubbelt så fort jämfört med att använda med vanlig pensel. Mikrofiberrollern suger upp olja, vilket gör arbetet mindre kladdigt. Du kan också ta två brädor i taget eftersom rollern är dubbelt så bred som en pensel.

Terrassdyna/altanset - lasyr läggs bäst på med en terrassdyna för att åstadkomma ett jämnt, fint laserat resultat. Altanset är ett smidigt alternativ, med altanverktyg med slipplatta och appliceringsdyna samt färgtråg.

Träolja - olja som motverkar sprickbildning och fuktupptagning samtidigt som den bevarar träets naturliga utseende.

Trälasyr - lasyr som framhäver träets naturliga ådring och struktur. Lasyren håller kulören fin och fräsch länge samtidigt som den motverkar sprickbildning och nedbrytning av träet

Läs även: Snickarskolan - Bygga altan

INSPIRATIONSARTIKEL Inred ute header 876x640 2

Inred uteplatsen

Inspireras av fem vackra stilar för din uteplats, läs våra tips!

Klicka här
Snickarskolan column layout

Snickarskolan

Behöver du byta fönster, panel eller tak? Snickarskolan hjälper dig ta dig an dina hemmaprojekt!

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Inred ute header 876x640 3

Trädgård & fritid

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling eller fixa uteplatsen.

Klicka här