K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Fräscha upp altan

Det svenska klimatet sliter hårt på̊ altaner och behöver därför lite extra kärlek lagom till utesäsongen. Att ta hand om din altan ordentligt kan förlänga dess livslängd med flera år och även behålla dess färg. Det viktigaste skälet till att behandla trävirket på altaner är att minska fuktupptaget som i sin tur minskar sprickbildning och motverkar mögel- och algpåväxt. K-Rauta hjälper dig att få en vacker och hållbar altan med tre enkla steg:

KRAU0145 Webb 1500x800 Rengora

1. Rengör ditt trädäck

Det första du gör är att skura trädäcket för att få bort ingrodd smuts. För detta krävs en hink med vatten, miljövänlig såpa och en skurborste – bra för både plånboken och miljön. Spola av ytorna med vattenslang och skrubba lätt med såpavatten. Du kan vid behov även använda terrasstvättmedel. Låt det verka enligt instruktionerna, och skrubba därefter hela ytan. Se till att hålla träet är fuktigt hela tiden. När hela ytan är rengjord spolar du av den med vatten och låter trädäcket torka i några dagar med fint väder innan du ytbehandlar den. Väljer du att använda terrasstvättmedel bör du tänka på att resterna av medlet hamnar i din trädgård, nära blommor och andra grödor.

2. Slipa trallen

När träytorna är torra är det dags att slipa trädäcket lätt. Ta sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk. Nu är du redo för att olja eller lasera. Vilket du väljer beror på dina behov.

KRAU0145 Webb 1500x800 Slipa

KRAU0145 Webb 1500x800 Olja

3a. Olja

Om du vill få fram träets naturliga karaktär och ådring är olja ett bra val. Att olja trädäcket är enkelt med rätt verktyg och förarbete. Börja med att säkerställa att underlaget är torrt och stryk på ett tunt lager olja på en eller två trallbrädor i taget med en mikrofiberroller eller träoljepensel. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet för att få ett snyggt resultat. För att inte belasta ryggen kan du med fördel använda ett förlängningsskaft. När du oljar in trädäcket ska du se till att träet blir mättat. Torka bort eventuellt överskott av olja efter en ungefär en halvtimme. Var noggrann med att inte lämna kvar någon hinna på träytan.

3b. Lasera

Om du vill färga altanen i en annan färg men behålla trallens struktur är lasering ett bra alternativ. Lasering färgar träet samtidigt som det ger ett bra skydd mot slitage. Se till att underlaget är torrt och applicera en tunn strykning lasyr på en eller två brädor i taget. Lägg på terrasslasyr med en terrassdyna eller träoljepensel och efterstryk utan att överlappa lasyren då fler skikt ger en mörkare nyans på slutresultatet.

De redskap du behöver för en skinande altan är:

Terrasstvätt - särskilt anpassad för utomhusbruk och hjälper dig att ta bort fett, sot, smuts och mossa på din terrass.

Skurborste - borste för att rengöra trädäcket

Förlängningsskaft - oavsett om du ska olja, lasera eller rengöra terrassen, använd ett förlängningsskaft så sliter du inte ut knän eller rygg. Arbetet går dessutom mycket fortare.

Rollerset med mikrofiberroller - gör att du kan arbeta mer än dubbelt så fort jämfört med att använda med vanlig pensel. Mikrofiberrollern suger upp olja, vilket gör arbetet mindre kladdigt. Du kan också ta två brädor i taget eftersom rollern är dubbelt så bred som en pensel.

Terrassdyna - lasyr läggs bäst på med en terrassdyna för att åstadkomma ett jämnt, fint laserat resultat.

Träolja - olja som motverkar sprickbildning och fuktupptagning samtidigt som den bevarar träets naturliga utseende.

Trälasyr - lasyr som framhäver träets naturliga ådring och struktur. Lasyren håller kulören fin och fräsch länge samtidigt som den motverkar sprickbildning och nedbrytning av träet

LÄS ÄVEN: Vår inredningsguide för altan.