K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Jessica: Bygga badrum från grunden

Dags att börja bygga upp grunden. Som med all renovering är grunden a och o. Speciellt i badrum är det extra viktigt. Våtrum är det svåraste rummet att renovera. Är du händig kan du göra mycket själv. Men rörkopplingar samt eljobb måste utföras av proffs.

När vi rev vårt badrum upptäckte vi att det hade fuskats rejält för att få badrummet att vara större. Inga ordentliga reglar var uppsatta, det saknades isolering och fuktspärren fanns bara i området runt badkaret. Som tur var det torrt och fint utan tråkiga överraskningar. Vi ville ha isolering mot ytterväggen, reglar samt plywoodskiva under gipsen för att kunna skruva upp tunga badrumsmöbler utan att riskera att det lossar i framtiden. De här materialen bygger många centimeter så resultatet kommer göra att badrummets totala yta minskar.

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 1

Reglar

Vi satte upp 70x45 mm reglar med täta centrumavstånd så att stommen inte kan röra sig samt förhindra att kakel och fogar spricker. Det är även ett måste om man vill ha rördragning inuti väggen och inte utanpåliggande rör. Ytterväggen isolerades med glasfiber. Där efter lade vi in rör för vatten, el och avlopp. Utanpå reglarna satte vi upp plywood och därefter gipsskivor.

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 3

Golv

Golvet reglades upp med ett avstånd på 300 mm. Därefter spånskivor, golvvärmeslinga samt ett lager av flytspackel för att skapa ett fall. Att få till fallet är det svåraste momentet i badrummet. Bygg upp där fallet ska vara med avstängningslister. För att få till rätt fall sätter vi upp distanser av plast så kallade raketer på fackspråk. När massan stelnat något skrapar vi ett fall mot grunden med hjälp av en spackelskrapa.

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 6

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 5

Tak

När golv och väggar var klara, reglade vi upp taket. Sen ringde vi elektrikern som installerade elkablar och förberedde allt för de kommande infällda spottarna. Elektrikern gjorde en skiss på papper var i taket varje spott skulle vara. Där efter stängde vi taket med gipsskivor.

Färg

För ett jämnt och fint slutresultat satte vi upp spackelremsor över skarvarna. Spacklade, slipade och målade med våtrumsfärg. Jag valde en mörk grön kulör NCS 4708-G31Y.

Tätskikt

Nu är det dags för det viktiga tätskiktet. Vi använde oss av produkter från Kiilto. Börja med att rolla på keraprimer på väggar och golv och låt torka.

Mät ut och kapa våderna längder från golv till tak samt ca 5 cm för ett utvik på golvet. Montera våderna enligt bruksanvisningen. Applicera kragmanschetter och hörn vid alla hörn, rör och avlopp enligt bruksanvisningar.

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 8

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 9

När tätskiktet är klart och har torkat är det dags för ytskikten att komma på plats.

Från Kiilto har vi använt:

Primer

Avjämningsmassa

Tätskicktsmassa

Tätskiktsprimer

KeraSafe och folieasystem (det som ser ut som tapet)

Brunnsmanschetter

Kragmanschetter

Förseglingsremsa

Inner- och ytterhörn

Fästmassa

Fogmassa

Silikon för våtrum

Inspirationsartikel Uppbyggnad 1500x800 10

Är det sugen på att sätta i gång att renovera ditt badrum, men vet inte var du ska börja? Ta hjälp av våra kostnadsfria Projektplanerare! LÄS MER HÄR

LÄS Jessicas tips om hur du sätter kakel HÄR

LÄS MER om Jessicas hela badrumsrenovering HÄR

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud