K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Expertens tips – byt toalettstol och spara pengar

I Sverige har toalettstolar en lång livslängd. I snitt använder vi svenskar toalettstolen i 30 år innan vi anser att den är förbrukad. Under de åren får den vara med om mycket och många personer hinner använda den. Men faktum är att det en ny toalettstol betalar sig själv snabbare än många tror.

Snålspolande toalett sparar pengar

Du har säkert själv sett dem. De urgamla toaletterna. På hus- eller lägenhetsvisningar du varit på, i sommarstugor du besökt, på hotell du varit på. Att vi i Sverige inte byter toaletter oftare har en hel del att göra med okunskap.

byt toalettstol 1

– Många av våra kunder blir förvånade att en ny snålspolande toalettstol inte kostar mer än ett par märkesjeans. Det är just snålspolande som är det geniala, eftersom vi betalar för vårt vatten. All teknik i en WC-stol som inte syns har förändrats radikalt de sista åren så numera betalar sig en ny WC-stol på bara ett par år, säger Jeanette Smårs, försäljningschef på Ifö.

byt toalettstol 2

Faktum är att vi svenskar ju byter bostad flera gånger under en livstid, men att toaletten oftast står kvar. Det räcker med att åka över Öresundsbron så är toalettstolen en betydligt viktigare beståndsdel i hemmet, både som en inredningsdetalj och för att spara på vattenräkningen. I Danmark använder man i snitt en toalettstol i 15 år innan man gör sig av med den. I andra länder i Europa har man ofta en vägghängd variant som man tar med sig när man flyttar. I Sverige är det vanligast, om vi inte totalrenoverar badrummet eller flyttar in i något nybyggt, att vi ”ärver” toaletten av den förra ägaren utan att fundera mer på det, säger Janette Smårs.

Bättre hygien med ny toalett

När vi flyttar in i en bostad är toalettstolen en möbel som vi med säkerhet vet har använts, och det mycket. Jeanette Smårs vill höja statusen på toalettstolen och få fler att inse att det är en fråga om hygien. Men det som många gör istället för att byta ut en gammal WC-stol var något hon själv gjorde förut.

– Innan jag började arbeta inom VVS-branschen hade jag bara bytt ut toalettsitsen. Senare har jag börjat tänka: ”Varför byter jag inte ut toalettstolen som någon annan har använt dagligen i kanske fem, åtta eller 15 år?”. Man är otroligt noga med hygienen annars och har höga krav men inte när det gäller det här. Det finns inte något annat vi tar över från någon annan som är så intimt. Att skaffa en ny toalettsits kostar 600-900 kronor, lägg till 1900 kronor och du får en helt ny toalettstol, säger Jeanette Smårs.

Att byta toalettstol är inte särskilt svårt, även här råder okunskap bland svenskarna. Det absolut lättaste är nog att låta en hantverksfirma hämta den gamla och installera den nya. Men det går ganska lätt att göra själv också. Man behöver bara vara ”normalt händig”.

Behöver du hjälp att planera din badrumsrenovering kan du få gratis hjälp i våra varuhus. Inga frågor är för stora eller för små för våra kunniga medarbetare ute i varuhuset. Välkommen in till ditt närmaste varuhus med ditt projekt.

byt toalettstol 3

Snabba fakta om din toalettstol

  • En ny toalettstol är en investering som snabbt betalar sig på grund av modern (snålspolande) teknik
  • En ny toalettstol ger bättre hygien i badrummet
  • Det är enkelt att byta toalettstol för den som är normalt händig

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

För att få reda på hur man mer ingående byter en toalettstol så här vi en guide i den här artikeln som kommer att hjälpa dig: Checklista: Montera toalettstol

Förutom guide-artikeln så kan du få ytterligare hjälp av oss på K-rauta. Våra projektplanerare kan hjälpa dig med det mesta i ditt projekt. En projektplanerare kan du boka via vår hemsida, eller i din närmsta bygghandel. Vi kan även erbjuda hemtransport eller lånesläp om du skulle vara i behov av det!