K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Tvättställ och toalett: Förnya badrummet med nytt porslin

Att byta ut toalettstolen och montera ett nytt tvättställ är åtgärder som snabbt gör att badrummet känns nytt och fräscht igen - till en billig peng. Det finns en djungel av olika designer och funktioner. Vi guidar dig till rätt produkt för ditt badrum.

Genom att byta toalettstol, montera nytt handfat och köpa lite nya porslinsdetaljer kan du ge ett slitet badrum nytt liv. Det finns både billiga och dyra toaletter och kommoder, och de skiljer sig ofta åt både i funktion och byggkvalitet. Vad du väljer beror helt på din budget.

När du väljer porslin till badrummet ska du i första hand tänka på att det ska följa den stil du försöker att uppnå. Därför måste du först ta reda på vilken stil det är. Är du typen som gillar att ha det minimalistiskt och neutralt, runda och mjuka former eller skarpa kanter?

Tänk också igenom funktion. Är ni många i familjen och har ett stort badrum kan ett rejält tvättställ där flera kan samsas om tandborstningen vara ett bra val, kanske till och med dubbla tvättställ? Medan du som bor ensam kanske istället ska satsa på ett litet handfat och mer plats för relax.

Tvättställets design - många möjligheter

Det finns mängder av tvättställ på marknaden. Några olika typer av former och varianter:

 • Fyrkantigt
 • Rektangulärt
 • Ovalt
 • Runt
 • Nedsänkt i kommod
 • Fristående ovanpå kommod
 • Med bräddavlopp
 • Utan bräddavlopp
 • Med underskåp

När du gör ditt val är det bra om du tänker igenom tvättstället med kommod och blandare samtidigt. Utseendet på handfatet, kommoden och blandaren påverkar varandra. Saknar tvättstället exempelvis bräddavlopp måste du ha en rördragning som möjliggör infästning av blandare mot vägg, alternativt en kommod där du kan ta upp hål i bänkskivan för blandaren. Dina val påverkar således både design och montering på produkterna sinsemellan. Detta är även viktigt att du tänker på vid montering av handfatet.

Att tänka på när du väljer blandare

Blandarens höjd måste också vara tillräcklig för att vattnet ska nå tvättstället utan att det skvätter utanför.

Kommodens utformning måste vara sådan att tvättstället får plats på den på det vis som är tänkt.

Det finns ofta färdiga paket att köpa där du får både kommod och tvättställ i ett. Det underlättar för den som inte vill göra hemläxa före köpet.

Byta toalettstol: Vilken toalett passar i ditt hem?

Även toaletter finns i flera varianter. Man brukar dela upp dem i toaletter med väggavlopp, toaletter med golvavlopp och toaletter för inbyggnad - när det kommer till toaletter för permanentboende. Det finns dock även mer ovanliga typer, exempelvis bidéer. Och även modeller för fritidshus där du saknar vattentillgång, exempelvis mulltoaletter från Separett.

När det kommer till de toaletter som är avsedda för permanentboende så handlar det i majoriteten av fallen om en vanlig vattentoalett. Du har då den golvstående modellen, och den vägghängda varianten. Många uppskattar den vägghängda eftersom det är enkelt att städa under den, dock krävs det att väggen är konstruerad för att bära vikten. Ofta är även installationen mer komplicerad. Vilken typ du väljer beror dock främst på var ditt avlopp kommer upp.

Något du bör leta efter är en toalett med snålspoling. Väljer du en golvstående bör du även se till att designen är sådan att det är enkelt att städa runt den. Raka och tydliga linjer underlättar.

Tips: Vill du inte byta ut hela toalettstolen kan du förnya ditt badrum genom att bara byta ut sitsen.

Lyft badrummet med detaljer

Badrumsporslinet utgörs vanligen av ett tvättställ och en toalett, men ibland även av mindre produkter av porslin, till exempel tvålpumpar, skålar och muggar. De matchar de större produkterna och blir en stark addering i ditt badrum.

Här kan du slå till på färggranna modeller för att sätta en färgklick i ett annars sterilt badrum, eller välja en mer neutral ton för att lugna ner ett lite rörigt intryck.

Många porslinsmuggar är stående modeller. Men det finns även sådana du hänger upp på väggen. Precis som med vägghängda toaletter gör vägghängda tvålpumpar och tandborstmuggar att det är enkelt att städa. Tvättstället drar snabbt åt sig smuts och smutsen blir lätt ingrodd. Hänger du upp porslinet på väggen går det att dra ett snabbt drag med trasan på tvättstället utan att behöva flytta på en massa prylar.

Här kan du hitta rätt inspiration till badrummet!

Checklista

 • Tänk igenom vilken stil du vill att ditt badrum ska gå i.
 • Välj ett tvättställ som matchar den stilen, men gör valet samtidigt som du väljer kommod och blandare så att valen passar tillsammans både konstruktions- och utseendemässigt.
 • Undersök vad du har för typ av avlopp, och välj sedan mellan en vägghängd eller en golvstående toalett.
 • Ett byte av toalettsitsen, och detaljer som tvålpumpen, kan få ett äldre badrum att kännas mer modernt.

Få hjälp av oss på K-Rauta

Hos oss kan du alltid få hjälp med det du undrar över. Våra projektplanerare kan hjälpa dig med stora som små frågor.

Missa inte fina erbjudanden genom att bli medlem på K-Rauta Plus, en medlemsklubb som ger en rad fina förmåner. Bland annat kan du låna släp av oss där de tre första timmarna är kostnadsfria när du är medlem hos oss. Perfekt när du ska köra hem dina nya prylar om bilen är för liten.