K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Checklista: Montera toalettstol

Det är inte alltid det krävs en helrenovering för att badrummet ska kännas som nytt. Ibland kan det räcka med något så enkelt som att byta inredning, exempelvis att montera en ny toalettstol. Men hur monterar man en toalettstol?

Genom att installera en ny toalettstol fräschar du upp ditt badrum med enkla medel. En ny toalettstol behöver inte kosta jättemycket - även om det förstås finns lyxvarianter. En ny toalettstol kostar vanligen mellan 500-5000 kronor beroende på vilka funktioner du vill ha.

Det är inte svårt att montera en toalettstol. Finns det redan en äldre toalettstol på plats klarar de flesta av att byta denna eftersom ledningar och avlopp redan är förberedda. I vår checklista nedan går vi steg för steg igenom hur du installerar en ny toalett.

Det du ska tänka på vid installation av toalettstol är att du har rätt verktyg hemma innan du sätter igång. Du bör även kontrollera så att din nya toalett ansluts på samma sida som din nuvarande.

Stäng av vattnet och spola

Börja med att stänga av vattnet. Har du en ballofix på röret till toaletten räcker det med att vrida om den. Annars får du stänga av kallvattenledningen på första bästa ställe, alternativt stänga av huvudvattenkranen. Tryck därefter på spolknappen på toalettstolen så att cisternen töms.

Ballofix_image

Ta bort den gamla toalettstolen

Undersök hur den nuvarande toalettstolen är monterad. Är den skruvad lossar du skruvarna. Är den limmad får du använda verktyg för att lossa den, exempelvis tunn ståltråd eller en tunn kniv. Lossa slutligen toalettstolen från rörledningen med hjälp av skiftnycklar eller polygrip. Därefter lyfter du upp toalettstolen från sin plats och förflyttar den.

Om du vill slippa ta den gamla toalettstolen i bilen, eller om det till och med saknas plats så kan du boka ett lånesläp av oss, antingen online eller i ditt närmsta varuhus.

Rengör ytan

Innan du ställer dit den nya toalettstolen bör du rengöra golvytan samt kontrollera tätning och andra detaljer vid avloppsröret. Se till att gummimanschetten ser hel och ren ut. Stoppa gärna en trasa eller handduk i avloppet tills du är redo att ställa dit den nya toalettstolen. Skrapa bort eventuellt silikon från toalettgolvet - ättika är ett knep som vissa använder för att få loss det. Det finns även särskilda rengöringsmedel som får bort lim- och silikonrester. Torka rent ytan.

Skrapa_toalett

Ställ dit den nya toalettstolen

Placera den nya toalettstolen i avloppsröret. Se till att gummimanschetten sluter tätt. Om det är svårt att få dit den kan du först smörja manschetten lite så att det blir bättre glid. Undersök med hjälp av vattenpass och tumstock så att toalettstolen står rakt och är korrekt placerad.

Montera toalettstol_lock

Fäst toalettstolen: markera platsen

Det finns två sätt att fästa en toalettstol - skruva fast eller limma med silikon.

  • Tänker du skruva fast toalettstolen börjar du med att märka upp var hålen ska vara med hjälp av en penna. Lyft därefter bort toalettstolen.
  • Ska du istället limma tejpar du runtom stolen för att markera platsen. Du tejpar först på golvet runtom, och därefter nederkanten på själva toalettstolen. Lyft därefter bort toalettstolen.

Fäst toalettstolen: skruva

Om du har tänkt skruva fast toalettstolen borrar du nu hål där du gjort dina markeringar. Välj en lagom stor borr i förhållande till de plugg du tänkt använda. Kontrollera hur hålen på toalettstolen löper, ofta är de lite vinklade. Borra hålen i korrekt vinkel. Fyll i silikon i både de gamla borrhålen från den förra toalettstolen, och de nya som du precis borrat. Stoppa i pluggen i de nya hålen och lyft dit toalettstolen igen. Nu kan du dra fast toalettstolen med skruvarna.

Fäst toalettstolen: limma

Har du golvvärme - eller vill slippa skruva fast toalettstolen av andra skäl - kan du som sagt limma fast den istället. Välj då silikon i en passande färg sett till golvet. Du har ju redan markerat ut var den ska stå och kan därför helt enkelt följa markeringen med silikonsprutan. Lägg två obrutna, lagom tjocka strängar längs med insidan av tejpen - bredvid varandra. Ställ dit toalettstolen och var noggrann med att ställa den direkt på rätt plats så att du slipper kladd. Jämna till silikonet, exempelvis genom att dra längs med kanten med fingret, och tag därefter bort all tejp.

Limma toalettstol crop

Koppla på vattnet

Skruva fast ledningen på den nya toalettstolen. Vrid därefter på vattnet igen och kontrollera att allt fungerar. Avvakta en stund innan du lämnar rummet så att du ser att det inte uppstått något läckage eller andra underligheter.

täta toalettstol

Tätning crop

Täta med silikon

Har du skruvat fast toalettstolen bör du nu täta runtom toalettstolen mot golvet med hjälp av en liten sträng silikon. Detta så att inte vatten och smuts kan ta sig in under toaletten. Det finns silikon i lite mindre förpackning som är enkel att få på plats vid just den här typen av mer precisa arbeten.

För mer inspiration om ytterligare porslin i badrummet kan du läsa här i den här artikeln: Förnya badrummet med nytt porslin

Få experthjälp av våra projektplanerare

Om du behöver extra stöd i ditt projekt kan du alltid ta hjälp av någon av våra duktiga Projektplanerare.

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud