K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så mycket mer än bara ett badrum

Badrummet är inte bara ett utrymme där vi gör oss rena. Det är också platsen för en stunds avkoppling – och därför spenderar vi både mer utrymme och mer pengar på den delen av hemmet. Samtidigt blir badrummen mer och mer personliga då vi vill visa upp vilka vi är när vännerna kommer på besök.

Intresset för badrum växer, liksom volymen på dem, noterar Marie Bengtsson, design- och sortimentschef hos badrumstillverkaren Hafa. Enligt henne beror det på intresset för avkoppling i spa-liknande miljö.

– Många som har ett mindre badrum slår ut väggar och ökar ytan på badrummet för att få plats med massagebadkar och duschkabin med tak och inbyggd ångbastu. Vi vill helt enkelt unna oss detta och badrummet är tillsammans med kök högt prioriterade utrymmen i huset, som vi vill vara stolta över, säger hon.

Tips & Tricks Mer än ett badrum 1

Utforska vårt stora badrumsutbud

kakel 876x640

Badrum & Bastu

Hitta allt från kakel till inredning - med tidlös design till de senaste innovativa produkterna.

Se vårt utbud
badrum 876

Möbler, speglar, handdukstorkar

I vårt stora utbud kan du hitta det du behöver för ditt badrum. Vi har större eller mindre skåp, speglar med eller utan belysning, handdukstorkar och handtag.

Se utbudet här
badkar 800x800

Med eller utan bubblor?

Gillar du retro eller det allra senaste? Med eller utan bubblor? Hos oss hittar du badkar i alla storlekar för både det större eller mindre badrummet.

Se vårt utbud

Öppna ytor med mindre handfat, designtoalett och små badrumsskåp

När det gäller handfat är trenden att dessa blir tunnare, efter att tidigare ha varit tjocka och robusta. Det är naturligtvis en designgrej, men Mattias Karlsson, försäljningschef hos tillverkaren Dansani poängterar också att tvättställen blivit grundare och det beror på vår livsstil. Tidigare var tvättställen ganska djupa för att vi där skulle kunna tvätta av oss ordentligt i stället för att ta en dusch. Det hände till och med att vi tvättade kläder i handfatet. Nu använder vi tvättstället till att tvätta händerna, borsta tänderna, när vi rakar oss eller sminkar oss. Därför har vi inget större behov av att fylla det med vatten. Tvättar oss gör vi numera oftast i duschen.

Mattias menar också att trenden går mot att tvättstället ska ta så lite utrymme som möjligt och det säljs mest enkla tvättställ i stället för dubbla. Anledningen är att vi – precis som i övriga huset – vill skapa öppna ytor. Själva toalettstolen har tidigare inte fått så mycket uppmärksamhet, men nu blir dess utseende och funktion allt viktigare.

– Det blir allt vanligare med en designad toalettstol som harmonierar med övrig inredning - och då får den gärna kosta lite mer än de i standardutförande. Många som bygger om sina badrum väljer den praktiska lösningen med vägghängd toastol. Dels blir det en smakfull planlösning och dels vinner man yta. Men främsta skälet är ändå att man vill ha ett lättstädat badrum och vi vet ju att det är svårt att komma till ordentligt med dammsugaren runt och bakom toalettstolen, som är en hygieniskt viktig yta att göra ren. För att lösa städningen enkelt väljer många även vägghängda förvaringsskåp, säger Marie Bengtsson.

Tips & Tricks Mer än ett badrum 3

Fixa till i badrummet

Du ska naturligtvis följa din känsla för att få ett badrum som speglar din familjs personlighet på ett bra sätt. Och för att göra det behövs inget enormt badrum. Om ni däremot är en stor familj eller om du älskar att bada badkar, och kanske till och med behöver det för din onda rygg och ditt välbefinnande, kan ju badrummet vara den investering ni ska satsa på. Kanske behöver ni då till och med bygga ut badrummet?

Tips & Tricks Mer än ett badrum 2

Tips & Tricks Mer än ett badrum 5

Väljer du ett stort badrum och ni är en stor familj kan det även vara smarta att investera i två handfat och därmed dubbla blandare. Då slipper ni slåss om platsen på morgonen. Likaså kan du sätta in två duschblandare i en lite större dusch för att två ska kunna duscha samtidigt. Då kan duschvägg vara ett snyggt alternativ till de traditionella duschkabinerna. Att duscha tillsammans men samtidigt ha utrymme är både mysigt och tidseffektivt. En duschkabin tillsammans med ett badkar är annars en bra kombination för den som både vill kunna koppla av ibland och snabbt ta sig en dusch andra gånger.

Innan du bestämmer dig för hur just ditt badrum ska se ut rekommenderar vi dig att hitta din badrumsinspiration. Läs gärna igenom nedanstående inspirationsartiklar så att du hittar rätt!