K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Vad bör man tänka på när man anlitar hantverkare?

Se till att ta in offerter från flera hantverkare och specificera så noggrant som möjligt vad du vill ha för arbete gjort så att du sedan kan jämföra offerterna sinsemellan. Låter priset orimligt billigt eller orimligt dyrt bör du förstås se upp.

Be om referenser och kontakta dessa, tag således kontakt med andra som anlitat samma företag och se vad de tyckte var bra respektive dåligt med företaget ifråga och arbetet de utförde. Bor du på en liten ort är det ofta ganska enkelt att hitta fler som anlitat samma företag, exempelvis i grannsamverkangrupper. Du bör även kontrollera att företaget har F-skattesedel, har nödvändiga behörigheter såsom Säkert Vatten, BKR (plattsättare)/GVK (plastmatta) och MVK - samt se över så att företaget inte är svartlistat. Att företaget är svartlistat innebär att det har blivit anmält till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) och därefter inte följt det utslag som ARN beslutat.

Kontrollera även när företaget startades och gärna även hur det gått för dem sista åren. Om de har god ekonomi och funnits länge är det ofta mindre risk för att du ska åka på en nit.

När du sedan anlitar ett företag för renoveringen av ditt badrum skriver du kontrakt med den ansvariga. Du avtalar om pris, omfattning på arbetet samt när arbetet ska vara klart och vad du har rätt att dra av på priset om arbetet försenas. Du kan använda dig av mallen Hantverkarformuläret. Den är framtagen av Konsumentverket, Sveriges Byggindustrier och Villaägarnas Riksförbund.

Tänk på att aldrig betala i förskott, är det en seriös firma behöver de inte att du gör detta. Tänk också på att du har rätt att hålla inne 10 procent av totalpriset om du exempelvis får besiktningsanmärkningar som ska åtgärdas.

Se till att du får ett våtrumsintyg när badrummet är färdigt samt att badrummet besiktigas.

Så! Hoppas att artikeln hjälpte dig i ditt val av entreprenör. Du kommer säkerligen ha många frågor vid ert första möte, kanske dyker det upp några fler när du läst den här artikeln: Vilka är de vanligate frågorna till hantverkare?