K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hälsofördelar med bastu - Därför är det hälsosamt att bada bastu

Bastubad är inte bara skönt, bastun har dessutom flera positiva hälsoeffekter! Därför är det inte så konstigt att bastubad har blivit otroligt populärt över stora delar av världen. Bastubad kan erbjuda allt från avkoppling och stressreducering till förbättrad blodcirkulation och lindring av smärta i muskler och leder. Utöver bastuns positiva hälsofördelar, är det även en perfekt plats för umgänge och kvalitetstid.

Förbättrad blodcirkulation

När du sitter i en varm bastu påverkas din kropp på samma sätt som när du tränar, ditt hjärta pumpar mer blod och du svettas. När detta sker så vidgas dina blodkärl och cirkulationen ökar för att transportera syre och näringsämnen till kroppens vävnader, vilket kan bidra till ökad energi och snabbare återhämtning. Precis som efter ett träningspass. Samtidigt frigör uppvärmningen ämnen som hjärtats artärer och blodkärl behöver för att fungera.

Utrensning av gifter

När du svettas gör kroppen sig av med gifter och slaggprodukter. När du sitter och svettas i bastun, hjälper du alltså kroppen att rensa ut skadliga ämnen. Detta ger huden en fräschare och renare känsla och hjälper till att stärka immunförsvaret.

En ren och återfuktad hy

Och inte nog med det, de vidgade blodkärlen och svetten har fler positiva bieffekter. När du bastar ökar mängden blod som passerar genom de ytliga blodkärlen i huden, vilket förbättrar hudens ämnesomsättning. Det bidrar till att förbättra hudtonen och främja en frisk hud. När du svettas rengörs även porerna och andra orenheter, samtidigt som det bidrar till att öka elasticiteten genom att hålla en bra fuktighetsnivå. Så bastubad ger både näring till din hud och håller den återfuktad.

ARTIKEL-bastu-artikel-1500x800 8

Lindring av ömma muskler

Du har säkert känt att du är stel när du är kall eller frusen. I en bastu däremot, gör värmen att musklerna blir mjuka och avslappnade. Att bada bastu kan därför vara bra för att lindra muskelsmärta, stelhet eller värk i kroppen. Värmen från bastun kan bidra till att lindra spänningar i musklerna, minska inflammation och främja muskelavslappning.

Det kan exempelvis vara bra att basta efter ett intensivt träningspass på gymmet eller en lång löptur för att hjälpa musklerna att slappna av. Studier visar också att det kan vara bra att basta innan träningen, eftersom det hjälper till att förhindra ömhet samt gör att musklerna blir mer rörliga.

Bättre sömnkvalitet

Att sömn är viktigt, det vet nog de flesta. Men visste du att bastu bidrar till bättre sömn? Studier visar att mängden djupsömn efter ett bastubad ökar med över 70% inom de första två timmarna och med 45% inom de första sex timmarna. Statistiken visar även att bastubadandet förbättrar förmågan att somna om kvällarna.

Du kommer inte bli trött direkt efter du har bastat. Men allt eftersom kroppen börjar svalna kommer kroppen att producera sömnhormonet melatonin, vilket kommer göra det lättare att somna och få en djupare sömn.

Bra för sinnet - Avkoppling och stressreducering

Ett bastubad kan vara en fristad för avkoppling och stressreducering. Värmen och den lugnande atmosfären i bastun hjälper till att slappna av både i kroppen och sinnet. Genom att varva ner och lindra stress kan bastubadet bidra till en övergripande känsla av välbefinnande.

ARTIKEL-bastu-artikel-1500x800 2

Hur länge ska man basta?

När du bastar, se till att det känns skönt och avslappnat. Om du är ny på att basta kan du börja med lite lägre värme, runt 65-70 grader, och sen öka temperaturen allt eftersom. En lagom tid i bastun är ungefär 15 minuter åt gången. Om du har högre temperaturer, runt 70-90 grader, kan du ta flera kortare pauser under din tid i bastun.

Det är bra att svalka sig mellan gångerna med ett dopp i sjön eller en kall dusch. Det är när du växlar mellan värme och kyla som dina blodkärl stärks. En bra paus mellan bastustunderna är ungefär 30-45 minuter. Växla mellan bastu och svalkning i 2-3 omgångar, då kommer du känna en riktigt skön känsla i kroppen efteråt.

Tänk på att du kommer svettas när du badar bastu, så se till att du har kallt dricksvatten nära till hands för att återställa vätskebalansen i kroppen.

Olika typer av bastu

Det finns många olika typer av bastu, men de vanligaste typerna som vi har här i Norden är:

  • Våtbastu
    o Vedeldad bastu
    o Bastu med elektriskt bastuaggregat
  • Torrbastu
  • Infraröd bastu
  • Ångbastu

På K-Rauta säljer vi allt från hela bastutunnor till elektriska bastuaggregat för den som vill bygga en egen bastu.

Allt du behöver tänka på när du ska bygga bastu hittar du här: Att bygga bastu

Och om du behöver hjälp med bastubygget, kan du alltid kontakta en Projektplanerare!

Inspirationsartikel Bastu header 876x640

Allt för bastu

Upptäck ett brett sortiment av bastulav, stenar och aggregat.

Klicka här
Projektplanerare column layout

Träffa Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Panel1 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips kring renovering och hemmaprojekt.

Klicka här