K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Lys upp mörkret med energisnåla ljusslingor

Att lysa upp sena kvällar och mörka höstar med ljusslingor gör mycket för tillvaron. Den mysiga belysningen gör att du kan förlänga säsongen i uterummet och lysa upp huset under den mörka vintern. Och det bästa av allt, det behöver inte kosta en förmögenhet.

I en energikris behöver man tänka smart, hitta energisnåla lösningar och dra ner på onödig elförbrukning. Då är energisnåla ljusslingor ett perfekt alternativ för att förgylla de mörka höst- och vinterkvällarna utan att elräkningen drar iväg. Men tänd heller inte i onödan, bäst är att endast ha på ljusslingan efter mörkrets inbrott.

Ljusslingor förgyller tillvaron

Med ljusslingor kan du på olika kreativa sätt skapa en varm och mysig stämning i hemmet. Allt från att lysa upp husfasaden, snurra runt balkongräcket, pynta julgranen eller dekorera i hemmet.

Att ha en ljusslinga på matbordet tillsammans med övrig dekoration ger mysig belysning, samtidigt som du slipper tänka på brandrisk som skulle komma med levande ljus. Ett annat mysigt sätt att lysa upp hemmet och ge mysfaktor är att ha en ljusslinga i en glasburk eller snurra runt en dekorativ kvist.

Det finns idag mängder med olika typer av ljusslingor i olika längder, färger och design, med olika drifts- och styrningsfunktioner. Men ljusslingor med LED-lampor är det energisnålaste alternativet.

INSPIRATIONSARTIKEL Energisnåla ljusslingor 1500x800 9

Ljusslingor med LED-lampor

LED-lampor är de i särklass mest energisparande lamporna på marknaden. En LED-lampa består av en lysdiod med ett eget kylsystem som håller temperaturen nere och innehåller heller inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver. LED-lampan har dessutom en lång livslängd, hela 25 gånger längre än en traditionell glödlampa.

Skillnaden mellan lågenergilampor och LED-lampor är att lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver och avger mer värme än LED-lampor. Därför tar det ofta en stund innan lågenergilampor lyser med full kraft.

Till skillnad från andra lampor, använder LED-lampan bara en bråkdel av energin för att uppnå samma ljusstyrka. Det är lampan som har längst livslängd, lägst energiförbrukning och som är mest miljövänlig.

Konstsmide var i mitten av 90-talet först i världen med att använda LED-tekniken i sin julbelysning. Om du har en julgransbelysning bestående av 16 LED-lampor, minskar elförbrukningen med 90 procent jämfört med om det hade varit traditionella glödlampor.

Lästips: Årets mysigaste tid är här – gör den varm och ljus!

INSPIRATIONSARTIKEL Energisnåla ljusslingor 1500x800 1

Vad kostar det att ha ljusslingan tänd?

Om du vill lysa upp ditt hem under julen kommer här några räkneexempel så du kan räkna och planera för din elförbrukning.

Lås säga att du har Konstsmides 42 m ljusslinga med sladdvinda. Ljusslingan har tillsammans med en transformator en effekt på 7 W.

Om du har ljusslingan tänd 8 timmar/dygn från första advent till tjugondag knut, då julen åker ut, är det totalt 47 dagar. 47 dagar = 376 timmar.

Formeln för julslingan blir: 7W*376 timmar/1 000 = 2,63kWh.

Vi räknar med ett genomsmittelpris på 3,8 kr/ kWh och får då 2,63kWh*3,8kr/kWh = 10 kr. Den totala kostnaden för att ha ljusslingan tänd 8h/dag från första advent till tjugondag knut blir alltså 10 kr.

Läs även: Åtta lysande favoriter hos oss!

Hitta din din lysande favorit! - Klicka här!