K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Smarta lampor: Styr belysningen med mobilen

Så kommer du igång med smart belysning, och här är de smidigaste alternativen.

Vill du kunna styra belysningen hemma från mobiltelefonen? Numera är det väldigt enkelt att komma igång. Du behöver inte byta ut några armaturer. Allt du behöver är smarta lampor med rätt sockel - och en mobiltelefon förstås.

Inspirationsartikel Lys upp ditt hem 1500x800 2

Lamporna skruvas in i din nuvarande armatur. Därefter laddar du ner en app i telefonen. I denna kan du dels utföra enkla kommandon såsom tänd/släck eller dimma (om lampan har stöd för det). Dels kan du skapa scenarion. Exempelvis kanske du vill att all utomhusbelysning tänds klockan 20.00 varje kväll, eller att lampan i köket och hallen tänds klockan 07.00 varje morgon.

Om lamporna har stöd för det kan du även byta färg på ljuset. Exempelvis kanske du vill ha en rödtonad belysning i vardagsrummet när du tittar på film.

Välj en tillverkare

Utbudet av smart belysning är gigantiskt, men några av de lite större och mer välrenommerade spelarna är exempelvis Philips Hue, Lifx, Nedis och Ikea trådfri.

Inspirationsartikel Lys upp ditt hem 1500x800 1

Det som skiljer dem åt är bland annat produktutbudet (typer av lampor, inom-/utomhus-sortiment), den trådlösa tekniken de använder sig av och vilka andra produkter de har stöd för. Exempelvis har många av dem stöd för röstassistenter så att de kan röststyras genom din smarta högtalare.

Philips Hue har också ett samarbete med Philips så om du har en TV med Philips Ambilight kan du synka denna med dina Hue-lampor.

Bygg vidare

När du väl valt ett system är det bra om du håller dig till det. Välj gärna ett system med stöd för en röstassistent, exempelvis Alexa eller Google Assistant. Köper du sedan en smart högtalare med stöd för samma assistent kan du tända och släcka belysningen via röstkommandon.

Vill du sedan bygga vidare på ditt smarta hem kan du göra detta genom att exempelvis skaffa en controller med stöd för många protokoll och därmed många andra typer av produkter (till exempel Athom Homey).

När det kommer till ljudprodukter i smarta hemmet är Sonos stora och har ett brett utbud produkter i olika prisklasser som rimmar bra ihop med både röstassistenter och kontrollenheter.

Ibland kan det vara lite trixigt med just belysning och ljus. Då finns våra projektplanerare på plats för att räta ut frågetecken. I artikeln Förverkliga dina renoveringsdrömmar berättar projektplanerarna Maria och Julia hur de hjälper till med människors drömprojekt.