K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Hallen blev som en mjuk kram

Läs influencern Maria Sundberg Holms inspirerande kulörtips med mål att hitta den perfekta ljusbeiga nyansen:

Efter 13 år fick vår hall äntligen ny färg. Vi målade över den kritvita, tråkiga och alltför glansiga medaljongtapeten och jag fick min ljusbeige väggfärg som jag tänkt på så länge.

Vi har länge känt att vår hall mellan trapphus och vardagsrum upplevts kall med sin helvita färg och glansiga yta. Tanken var först att sätta en tapet i mjuka färger men med alla sneda vinklar och gamla, buktande reverterade väggar bestämde vi oss nu för att en helmatt väggfärg blev det bästa.

Inspiration

Jag har sedan ett par år fastnat för den stillsamma, mjuka och varma känslan som kommer med naturen och dess palett. Kulörer som är lätta att kombinera och passar fint i såväl barnrum som kök eller badrum. Beige upplever jag är naturfärgen som bäst håller ihop helheten, som ger ett skönt lugn i min annars ganska stressade vardag och passar även bra ihop med mörkgrönt, rostrött, gult och brunt som är några av mina andra favoritfärger just nu.

Med olika inslag av svärta och kulörthet kan beige få många fina variationer. Det gäller att ha koll på vilken nyans som passar bäst i olika ljus i olika delar av huset för att den inte ska upplevas som för kall eller för smutsgul.

Att tänka på när man ska välja beige

Stil och känsla var det första jag funderade över när jag började leta efter den rätta nyansen. Min önskan var ett sobert ljus men med varm och mysig känsla. Inte för grått och inte för murrigt då den fönsterlösa hallen upplevs mörk redan under tidiga eftermiddagar. Färgen skulle också möta det mullvadsbruna vardagsrummet och det mjuka gula barnrummet på ett bra sätt.

För att kunna välja rätt var det också viktigt att veta från vilket väderstreck rummet låg i. Ljus från norr gör att färger drar åt det kalla hållet medan söderläge gör dem mer varma och intensiva. Dessutom är det hos de svaga kulörerna man ser som störst skillnad. En varm ljusgrå eller beige upplevs mer rosa i söderljus medan den i norrläge kan se mer blålila ut. Oturligt nog möts både kallt och varmt ljus i vår hall vilket gjorde det extra svårt. Många färgprover blev inte alls lika fina väl hemma när jag såg dem i ljuset.

Som tur var hade vi inga bestämda möbler eller textilier att förhålla oss till. Det är annars något du måste ha i åtanke.

INSPIRATIONSARTIKELl Tradgardsgatan6 1500x800 2

Färgvalet

Från en färgkarta valde jag ut fyra beige nyanser som jag tyckte var fina. Dessa liknade varandra men ändå skilde NCS-koden dem lite åt.

Kortfattat så beskriver NCS-koden hur en färg ser ut. Den första delen av koden beskriver nyans och färgstyrka medan de fyra sista tecknen visar hur stor likhet den har med färgerna gul Y, röd R, blå B och grön G. Tillsammans med svart och vit kan man sedan beskriva alla färger enligt NCS-systemet. De färger som varken drar åt gult, rött, blått eller grönt kallas neutraler, de har ingen kulörthet i sig alls och slutar med ett -N i sin kod.

Med en snabb koll på färgernas NCS-kod fick jag en bättre uppfattning om hur färgerna skulle bete sig men då provmålning alltid är ett måste för mig så blev det nästa steg. På gamla och lite större tapetrester målade jag upp färgerna som jag flyttade runt i olika delar av rummet under dagen. Precis som jag misstänkte upplevdes en för rosa, en annan för grå och den tredje för mörk.

Till slut bestämde jag mig för kulören Ängsull från Beckers med färgkod NCS S1103-Y21R, en perfekt ljusbeige kulör för min hall!

Här kan du läsa om när Maria målade om vardagsrummet och monterade en vacker väggpanel.

Under tiden 1 876x640

Att måla på glansig tapet

Så när färgen var bestämd var det bara att sätta igång med det roliga. Att måla. Många tror ofta att det innebär massor med extra jobb att måla på en delvis glansig tapet men det var inga problem. Så länge tapeten sitter fast ordentligt på väggen, skarvarna inte ligger omlott eller ytan är missfärgad så var det bara att måla direkt med väggfärgen. Grundfärg eller spärrfärg behövs inte. Hos mig krävdes endast två lager. Visst lurades man lite efter både första och andra strykningen då mönstret från underliggande tapet började lysa igenom, men när färgen hade torkat var färgen matt, fin och helt kompakt.

Efter 4 876x640

Det färdiga resultatet

Känslan blev till slut perfekt och precis som jag önskade. Varmt men fortfarande ljust och luftigt, precis som en mjuk kram. Ängsull gav en precis lagom kontrast mot det kritvita nedmålade taket och kombinationen med det mullvadsbruna vardagsrummet blev riktigt fint. Även de inmålade snickerierna, dörrarna och det gamla gjutjärnselementet gör mycket för helhetsintrycket och bidrar ytterligare till den lugna och sobra känslan vi var ute efter.

Upptäck ännu mer färginspiration här.

Här hittar du alla produkter för att måla.

Läs mer om vår tjänst färgbrytning här.