K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Inspiration: Byt färg på huset - trendiga kulörer

Det är inte lätt att välja färg på huset. Men genom att låta dig inspireras blir det i alla fall enklare. Vilka kulörer trendar och vilka tappar i popularitet? Vi har kollat vad både färgtillverkarna och arkitekterna säger om vilka färger som trendar.

Den som går i planer på att måla om huset har två val, antingen behålla den kulör som huset har nu eller våga sig på ett byte. Att byta färg på huset kan få det att kännas som nytt. Dels har du uppfräschningen i att du har målat om. Dels gör färgbytet att huset får en helt annan karaktär.

Men vilken karaktär vill du att huset ska ha?

I våra varuhus kan du med hjälp av K-rautas personal bryta din färg efter önskad kulör, så att du får det du tänker dig!

Byt färg på huset - trendiga kulörer header 800x800 3

Husfärg: trendiga kulörer

För ett par år sedan var svart och mörkbrunt väldigt trendigt när du skulle måla huset. Detta ser vi nästan ingenting av i år. Istället går vi mot ljusare färger igen.

När arkitekterna får välja är det traditionella färger som vitt, rött och grått som toppar popularitetslistan, men naturfärger klättrar väldigt fort uppåt och ser därför ut att trenda framöver. Detta går hand i hand med färgtillverkarna som säger att de låtit sig inspireras av naturen.

Byt färg på huset - trendiga kulörer header 800x800 2

Tittar vi hos färgtillverkarna i stort är det just naturens färger som trendar, med en hel del varma övergångar mellan gult och vitt, men även nedtonat grönt, blått och rött. Ljusa pasteller kommer starkt som kulör - både inom- och utomhus i år.

På trendlistan

  • Naturfärger
  • Traditionella färger som vitt, rött och grått
  • Ljusa pasteller i gult, grönt, rosa och blått

På utelistan

  • Svart
  • Mörkbrunt

Måla om huset - byta färg

Ska du måla om huset ska du förstås inte i huvudsak gå efter trender, utan efter eget tycke och smak. Låt istället trenderna inspirera dig till att hitta en färg för din husfasad. Tänk på att du ska leva med den här färgen i 10-15 år innan du behöver måla om igen.

Ofta går man till en färgåterförsäljare och tittar på färgprover. Dessa är färger tryckta på små kort och utbudet är vanligen gigantiskt. Det är då inte helt enkelt att göra ett val.

Fundera över när den bästa tiden för ommålning egentligen är, så att du kan planera sommarsemestern lite bättre. Vi svarar på dina frågor i artikeln: Måla om utomhus - när är bästa tiden?

En viktig sak att ha i åtanke är att färgen ser annorlunda ut i verkligheten på ditt stora hus, än vad den gör på ett litet färgkort. Dessutom varierar utseendet med både väder och tid på dygnet eftersom ljuset varierar i både styrka och värme. Därför kan det vara bra att köpa hem ett färgprov av den färg du är intresserad av, måla detta på en del av fasaden och sedan se hur kulören ter sig vid exempelvis dagsljus, solnedgång och vid molnigt väder.

Tänk också på att även om du byter kulör bör du hålla dig till samma färgsystem som huset haft tidigare. Är det exempelvis målat med slamfärg bör du hålla dig till det. Det finns ett par olika färgsystem som du kan byta sinsemellan, men då bör du vara helt säker på din sak. Är du inte det, och vill ändå byta färgsystem måste du se till att huset är trärent innan du målar - färgen som sitter där ska alltså bort. Är huset trärent måste du sedan grundmåla innan du målar med täckfärg.

Byt färg på huset - trendiga kulörer header 800x800 3

Tips:

Det bästa valet gör du genom att tänka efter noggrant, provmåla och känna efter vilka dina referensramar är. Då blir du nöjd med din husfärg i många år.