K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Förnya rummet genom att måla på tapet - Måla över tapet steg-för-steg

Har du en vacker strukturtapet där hemma, men vill ge den en ny look med en annan färg? Eller är du trött på den mönstrade tapeten och vill ha ett renare intryck med helmålade väggar istället? Då är denna artikel för dig! Här går vi igenom hur du målar på tapet för bästa resultat.

Att måla på tapet är ett utmärkt sätt att förnya ditt rum utan att behöva ta bort den befintliga tapeten. Den nya färgen ger en imponerande förändring och ger en fräsch och modern touch i ditt hem.

Processen för att måla på tapet skiljer sig från att måla direkt på väggen och kräver andra förberedelser och produkter för att uppnå ett bra resultat. Här går vi igenom allt du behöver tänka på när det gäller förberedelse, val av verktyg, utförande och underhåll!

Hemsidan Måla tapet 1500x800 2

Steg 1: Förberedelser

Innan du tar fram färgburken och sätter igång med att måla behöver du förbereda ytan.

Kolla att tapeten sitter bra - gör vattentestet Det första du behöver göra är att kolla om tapeten sitter tillräckligt bra och tål att du målar på den. Gör vattentestet genom att spruta vatten på tapeten med en vattenspruta eller blöta en bit av väggen med en fuktig svamp. Om tapeten sväller eller bildar bubblor så finns risken att samma sak händer när du målar på tapeten. Ibland försvinner bubblorna när tapeten blir torr igen, men inte alltid. Klarar inte tapeten vattentestet är det bäst att ta bort tapeten innan du målar.

Läs mer: Så tar du bort gammal tapet

Rengör tapeten

Om tapeten klarar vattentestet är nästa steg att rengöra tapeten noggrant för att avlägsna damm, smuts och fett innan målning. Använd en mild rengöringslösning och en mjuk trasa för att undvika att skada tapetens yta.

Spackla ojämnheter och tapetskarvar

Se efter om tapeten är hel, eller om den har några skador, bulor eller lösa kanter, och spackla sedan över hål, tapetskarvar och andra ojämnheter. Det kan du göra med spackel och en spackelspade. Sen när spacklet har torkat kan du sandpappra över ytan för att få en så jämn yta som möjligt innan du går vidare.

Skydda möbler och golv

Flytta undan möbler från väggen och täck dem med täckplast för att inte riskera att få färgstänk på dem. Lägg även ut golvskydd och tejpa lister med maskeringstejp.

Steg 2: Val av färg och verktyg

När ytan är förberedd är det dags att välja rätt färg och verktyg för att måla på tapet.

Som du säkert vet finns det en mängd olika typer av målarfärger som passar bäst för olika typer av ytor och användning. När det kommer till tapetmålning är vattenbaserad latexfärg en färg som ger ett bra resultat. Beroende på vilken färg du har på din tapet och den färgnyans du valt på din målarfärg, kan du behöva måla flera lager för att få full täckning.

Använd en bra pensel eller roller för att applicera färgen jämnt på tapeten. Penseln är bra att använda för mindre utrymmen och i hörn när du behöver mer precision. Rollern är perfekt när du målar på stora ytor. Om du målar på strukturtapet är det bäst att använda en roller med kort lugg.

Steg 3: Måla på tapet

Nu är det dags att börja måla på tapeten.

Innan du börjar måla på en större yta är det en bra idé att testa färgen på en liten del av tapeten för att säkerställa att färgen passar i rummet.

Börja måla från toppen av väggen och arbeta dig neråt i jämna och kontrollerade penseldrag eller rollerstrykningar. Undvik att använda för mycket tryck för att inte skada tapeten.

Om du ska måla flera lager: Beroende på den valda färgen och den befintliga tapetens färg och struktur kan det krävas flera lager för att få ett jämnt och täckande resultat. Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa.

Efter du har tagit det sista penseldraget på väggen, backa och beundra den nya färgen på väggen!

Mer inspiration: Färgen satte stämningen i hela rummet

Hemsidan Måla tapet 1500x800 4

Håll väggen vacker länge

Sen är det viktigt att ta hand om den nymålade ytan för att säkerställa att den håller sig fin under lång tid.

När ytan är nymålad är det viktigt att du låter den torka ordentligt innan du hanterar ytan eller placerar möbler mot den nymålade ytan. Följ alltid tillverkarens instruktioner om torktid.

När du i framtiden behöver rengöra den nymålade ytan, använd en mjuk trasa eller svamp med lite vatten och mild tvål. Undvik att använda starka rengöringsmedel eller skrubba för hårt för att undvika att skada ytan.

Behöver du hjälp med att välja rätt färg till ditt nästa projekt? Kontakta en Projektplanerare som hjälper dig kostnadsfritt - Boka Projektplanering här!

Projektplanerare column layout

Projektplanerare

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd.

Klicka här
Färg column layout

Färg och målarprodukter

Färg, spackel, penslar och rollers - hitta allt till ditt måleriprojekt här.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Cillas barnrum header 876x640 2

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips för dig som vill måla om hemma.

Klicka här