K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Slipa parkettgolv

Att slipa parkettgolv är ett exakt arbete som inte bara kräver rätt verktyg utan också en viss skicklighet. Den finska renoveringsexperten Timo Jokela har svarat på de vanligaste frågorna om parkettslipning. Läs vidare för att ta reda på det han har att dela med sig av!

Varför behöver parkettgolv slipas?

Slipning av parkett, eller avlägsnande av gamla beläggningar, görs för att säkerställa att den nya beläggningen fäster ordentligt på parkettgolvet.

Hur vet jag när det är dags att slipa min parkett?

Slipning av parkett är ofta en fråga om estetik. Dock bör det alltid göras innan den gamla ytbehandlingen har slitits ner till träet.

Kan alla parketter slipas?

Alla parketter kan slipas, men vanligtvis görs slipning på massivt träparketter som är limmade till sitt underlag. Det är inte tillrådligt att slipa och lacka flytande träparkett. Detta beror på att lacken kommer att gå sönder i sömmarna.

Kan jag slipa parkett själv?

Slipning av parkett bör alltid göras av en yrkesman. Så om du ska slipa bort hela den gamla lacken är det alltid en bra idé att låta ett proffs göra det. Att slipa parkettgolv kräver inte bara skicklighet utan också kraftfulla maskiner och dammsugning.

Om du ska göra om din parkett kan du tvätta den gamla ytan och slipa den lätt för att göra den grövre. Med en topplackering stannar den gamla ytbehandlingen kvar under färgen, så det jobbet kan du göra själv.

Hur utförs slipning av parkett?

Parkettslipning kräver stor skicklighet, erfarenhet och rätt slipmaskiner. Grovslipning görs med en tung (60-80 kg) trumslipmaskin, diagonalt i två riktningar för att hålla ytan jämn. De perifera områdena slipas med en mindre roterande planslipmaskin, som kan nå ända fram till väggen. För hörnen behövs en ännu mindre slipmaskin.

Mot slutet av slipningen ändras sandpapprets grovlek till en mindre grovlek för att uppnå det önskade resultatet.

Hur mycket kostar slipning av parkett?

Slipning av parkett kostar vanligtvis cirka 400 - 600 kronor/m2. När du begär en offert för slipning av parkett ingår ytbehandlingen i priset.

Vilka verktyg och tillbehör kan jag använda för att slipa min parkett?

Lätt ytskiktsslipning kan göras med en ledad slipbricka med förlängningsarm - proffsen har speciella slipmaskiner. Dessa maskiner finns i uthyrningsföretag för byggnadsutrustning.

Hur hittar jag en yrkesman som kan slipa min parkett?

K-Rauta kan hjälpa dig att hitta en yrkesman som kan slipa ditt parkettgolv. Fråga din närmaste K-Rauta för mer information, antingen på hemsidan eller direkt i butik.

HEMSIDAN Header 876x640 Snickarskolan L gga golv

Lär dig lägga klick-golv

Det behöver inte vara svårt att lägga golv - läs vidare för att ta reda på våra tips om hur du lägger klick-golv själv.

Klicka här
Hemsida Irmas Golv 876x640 2

Gör som Irma, lägg ett tåligt parkettgolv – så gör du

Vad ska man tänka på när man väljer golv? Gör som Irma!

Klicka här
Vecka 41 42 header 800x800 golv

Golvguide - trä-, laminat eller vinylgolv, vad passar dig?

Ska du byta golv hemma? Numera finns en uppsjö material att välja mellan. Vi hjälper dig välja rätt!

Klicka här