K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygg din egen pizzaugn

Bygg en pizzaugn i äkta italiensk stil i trädgården. Om du eldar den riktigt het kan du också grädda bröd och pajer i ugnen. Läs instruktionerna här!

Finsmakarnas favorit, den napolitanska pizzan, består av ett fåtal rena smaker som är noggrant tillagade – inte av en röra med olika fyllningar. Pizzan gräddas i en ugn där den öppna elden finns i direkt anslutning till pizzan. Den välvda brännugnen gör att värmen cirkulerar jämnt, och tack vare god isolering stannar värmen kvar i ugnen. Ugnen kombinerar alla tre principer för värmeöverföring: den heta luften som cirkulerar i kupolen värmer genom konvektion, den heta elden bredvid pizzan ger värmestrålning och det heta underlaget värmer pizzabottnen genom ledning.

Pizzaugn

Så gör du din egen pizzaugn

Det är murarmästare Kari Wahlberg som har planerat och byggt vår modellugn. Som form till den runda kupolen har vi använt en gymboll på 80 cm i diameter. Det här sättet att gjuta har blivit populärt i hobbybyggarkretsar runt om i världen.

1.Grundarbete och ugnens stomme

Grundarbetet beror på vilken mark du ska bygga på. Om du bygger ugnen på mark som är utsatt för tjäle, gör ett frostskydd på minst en halvmeters djup. Frostskyddet ska vara en bra bit större än ugnens area. Om du inte behöver ta hänsyn till tjäle, gör en bädd med grovt krossad sten för att förhindra att fukt stiger upp genom betong och murbruk.

Börja skapa ugnens stomme genom att bygga en gjutform. Eftersom det är tänkt att det ska gå att flytta vår modellugn använde vi en separat form för att göra ett hål i botten så att den skulle gå att lyfta upp på en truckgaffel eller med linor från en kranbil.

Armeringsjärn

Om du bygger ugnen på den plats den ska stå kan du göra en enkel gjutform med måtten 1 200 x 1 040 x 100 mm.

Betong

Grundplatta

Blanda betong

Vibrera grunden ordentligt. Kontrollera noggrant att de övre kanterna på formen är i våg. Om du får den här gjutningen rätt direkt så går följande steg mycket smidigare.

Armeringsjärn

Använd cementbruk S30 som gjutmassa. Blanda en säck på 25 kilo med ungefär 3 liter vatten. Tillsätt inte för mycket vatten så att hållfastheten blir lidande. Du kan använda en betongblandare för att blanda cementbruket, men det går också bra med en omrörare med skaft och en murbruksbalja.

Armera bottengjutningen. Kapa armeringsjärn på 8 mm i lämpliga bitar så att maskstorleken på armeringen blir ungefär 150 mm. Bind ihop armeringsjärnen med galvaniserad järntråd. Tråden fäster du smidigast med en armeringskrok. När du sätter dit armeringsnätet, se till att det finns minst 30 mm gjutmassa under järnen för att förhindra rost.

Stommen på vår modellugn lyftes upp till en lämplig höjd på 90 cm med hjälp av gjutblock på 150 mm. Om ugnen inte behöver flyttas senare kan du också använda Kahi-block på 130 mm som limmas fast i varandra och som inte behöver gjutas fast med betong.

Vid nästa gjutning skapar du fundamentet till ugnen ovanpå blocken. Armera på samma sätt som vid den förra gjutningen. Gör en botten för gjutningen av tjock formplaywood i nivå med blockens övre kant. Stötta upp plywooden med fyra reglar.

Om du har gjort stommen av gjutblock, fyll upp blocken med betong och fortsätt med att gjuta ugnens fundament i form av en platta på ungefär 80 millimeter. Betongen du använder för att fylla i blocken kan vara lite lösare än vanligt, så att den sätter sig ordentligt.

Bygge av ugnens kropp

Om stommen är gjord av Kahi-block, fyll upp öppningarna i blocken med till exempel mineralull, så att det inte hamnar betong i blocken i onödan. Alternativt kan du göra en isolerande gjutning på 100 mm genom att använda dig av en vermikulit-cementbruksblandning (4 delar expanderande vermikulit, 1 del cementbruk). Armera gjutningen på samma sätt som tidigare. Täck över gjutningen med plastfolie så att den torkar långsammare. På så sätt stelnar den bättre och spricker inte.

Torktiden för respektive gjutning är ungefär två dygn.

2. Gjutning av ugnen

Vi använder en gymboll på 800 mm i diameter som gjutform för den runda, övre delen av ugnen. Pumpa upp bollen så att diametern är exakt 800 mm. Bygg en form för bollen à 1 000 x 1 200 mm av 12 millimeters formplywood och till exempel spillvirke. Stommen till formen för vår modellugn gjordes av en gammal sjöpall och Kertopuu-bjälkar. Såga upp ett runt hål på 790 mm i diameter i plywooden. På så sätt kan du sätta fast bollen i hålet ordentligt.

Använd en gymboll som mall för ugnens insida

Gymboll

Mall för ugnens insida

Formens höjd fastställs utifrån att precis halva bollen – 400 mm – ska vara ovanför formen, och att den nedre delen ska vila mot marken eller något annat underlag. Snurra bollen tills den är i en position där du kan komma åt ventilen senare.

Gör sedan en bågformad halvcirkel av en träfiberskiva för ugnens öppning och skorsten. En träfiberskiva på 3,5 millimeter går smidigt att böja. Öppningens innermått ska vara 250 mm högt och 460 mm brett. När du trycker fast gymbollen i formen ska den sitta fast ordentligt. Bågen är 260 mm djup.

Gör en form för skorstensfästet på bågen, närmare gymbollen. Modellugnens skorsten är 180 mm. Minimimåttet är 160 mm. Mura ett 55 mm tjockt lager eldfast gjutmassa (till exempel Weber VM Tuli) runt bollhalvan och bågen. För att massan ska sätta sig bra och inte börja rinna ut är det bra om du gör en ungefär 50 mm hög form av en böjd träfiberskiva runt den nedre delen. Täck mynningen med en plywoodskiva som är 50 mm bredare och högre än bågen. Det gör det lättare att se hur tjock gjutmassan är.

Formsätta ugnens utsida

Motstå frestelsen att bara göra ett hål för en stålskorsten i den övre delen av öppningen. Värmeutvidgningen från stålet skulle få gjutningen att spricka.

Medan du väntar på att gjutmassan ska torka kan du göra klart botten på ugnen. Om du gjorde den övre gjutningen av stommen med cementbruk, kapa till ett lager hård, eldfast isolering på 50 mm (till exempel en Isofrax-skiva på 2 x 25 mm) efter ugnens form.

Om du gjorde den övre gjutningen med vermikulit kan du hoppa över det här steget.

mall for botten

Kapa ut det som ska bli ugnens faktiska botten av en eldfast platta i samma form som isoleringen och sätt den ovanpå. Efter murningen är den runda delen på ugnen 900 mm i diameter och öppningens bredd 560 mm.

Eldfast platta

Plattorna är gjorda av samma material som eldfast tegel, och du bör använda vanliga stenslipskivor när du kapar till plattorna med vinkelslipen. Stenslipskivor nöts ner mycket snabbare än diamantslipskivor, men en diamantslipskiva fastnar lätt när man kapar eldfast tegel.

Normalstorleken på en eldfast platta är 250 x 250 x 50 mm. För modellugnen användes en storlek på 500 x 500 x 50 mm. Plattorna sätts på plats utan murbruk eller lim.

3. Färdigställning

När gjutningen av ugnsdelen har torkat i ett par dygn, ta bort formarna och släpp ut luften från gymbolen via ventilen som du har lämnat tillgänglig.

bygga ugn

Sedan kan du – försiktigt – lyfta upp ugnsdelen på de eldfasta plattorna som du har kapat efter ugnens form. Ugnsdelen väger i det här skedet ungefär 120 kg. Limma fast ugnsdelen på plattorna med en eldfast massa (till exempel Casco Heat 1500°C).

Stryk på ett 20 mm tjockt lager av fiberförstärkt putsbruk på stenullen (till exempel Weber Vetonit 414 Unirender). Efter att du har blandat murbruket, låt det dra i ungefär 5 minuter innan du använder det. Släta ut putsen jämnt när murbruket har torkat lite grann. Använd en mjuk rivbräda för att behålla den runda formen. Låt murbruket torka ett par dygn.

Fäst skorstensfundamentet med en elastisk, eldfast massa och kilankare på 6 x 40.

Sedan är det dags att isolera ugnen med stenull. Klä ugnen och öppningen med stenullsnätmattan PAROC Pro Wired Mat 100, 30 mm. Stenullsmattan sätts på plats i två lager med överlappande fogar. Produkten har redan ett inbyggt hönsnät som behövs för putsen.

Stenull

honsnat stenull

Pizzaugn ytputs

putsbruk

Det yttersta lagret på vår modellugn består av antikbruk. Blanda bruket ordentligt och låt dra i minst tio minuter innan användning. Fukta ytan med pensel eller sprejflaska och sprid ut bruket med skarvspackel. Börja längst upp. Gör till sist ett mönster på ytan med till exempel en tapetborste.

fardigstalla puts

Om du vill kan du använda annan ytputs som passar för utomhusbruk. Sätt till sist fast skorstenen på fundamentet (minst en meter hög). Ju högre skorsten, desto bättre drar ugnen. Ett spjäll är en användbar utrustningsdetalj.

Färdigställd grill

OBS! Låt den färdiga ugnen torka i lugn och ro i minst ett par dagar, helst en hel vecka. Första gången du använder ugnen, elda bara något enstaka, tunt vedträ, så att den kvarvarande fukten avdunstar kontrollerat. Om du direkt eldar med en stor mängd ved kan det uppstå sprickor i ytputsen. Vi rekommenderar att du använder ved från äppelträd för att elda i ugnen.

Ugnen håller för alla väder och behöver inte skyddas mot annat än smuts.

Om ugnen blir fuktig, till exempel efter att inte ha använts på länge i fuktigt väder, börja elda väldigt försiktigt, så att den ansamlade fukten inte orsakar sprickor i kupolen.

Pizzaugn

Det här behöver du för pizzaugnen

• Eldfast betong (alltså en kornstorlek på 3 mm) 20 säckar à 25 kg
• Gjutblock (600 x 200 x 150 mm) ungefär 20 st • 8 mm armeringsjärn (6 m/st) 4 st
Plywood (1 200 x 1 200 x 12 mm) 2 st
• Virke för att göra formarna, mellanväggsstolpar
• 3,5 mm hård träfiberskiva
• Järntråd för att binda ihop armeringen
• Eldfast gjutmassa 6 säckar
• Eldfasta plattor (250 x 250 x 50 mm) 10 st
Stenullsmatta • Isoleringsrulle Insulfrax (610 x 25 x 7320 mm) 1 st
• Hönsnät 1 rulle
• Putsbruk 3 säckar
• Antikbruk 1 säck
• Eldfast lim 1 patron
Skorstensrör till pizzaugn, 1 000 mm lång, 180 mm
• 180 mm startstycke och 180 mm slutstycke för skorsten • Regnskydd
• Montageplatta • Gymboll, 800 mm i diameter
• Termometer för bakugn

Verktyg för pizzaugn

Murbrukshink eller -balja
• Vattenhink
• Betongblandare eller omrörare
Murslev
• Spackel (stålskrapa för att sprida ut massan)
Plåtsax
Cirkelsåg
Figursåg
Skruvdragare
Vattenpass
Måttband
Vinkelslip och stenslipskivor
• Armeringskrok
Tapetborste
• Skarvspackel
• Arbetshandskar i gummi
• Skruvar (4 x 25 mm, 4 x 40 mm och 4 x 80 mm)

Text och foto Ilkka Ranta-aho

Har du inte plats för en pizzaugn eller orkar du helt nkelt inte bygga en själv? Här har du alternativ från Muurikka!

Behöver du hjälp på vägen? Ta ett möte med en av våra Projektplanerare. Boka ett digitalt möte redan idag!