K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Fotboll + grill = sant! Fira EM med Tutto Baluttos bästa grillknep

Spänningen ökar - nu börjar EM! Kan man fira det på ett bättre sätt än en riktigt härlig grillkväll? Inte om du frågar Gusten Dahlin, som driver en av Sveriges största fotbollspodcasts tillsammans med Thomas Wilbacher. För honom är grillen en självklarhet under EM. Förutom att vara en fotbollsfantast är han nämligen en riktigt grillfanatiker.

Vårt stora grillutbud

atmosphere (8)

Grillar

Hos oss hittar du kolgrillar, rökar, gasolgrillar och elgrillar.

Se vårt utbud
Grilla r tt 1500x800 grillad fisk

Grillredskap

Med hjälp av bra grillredskap blir grillningen enklare och resultatet bättre.

Se vårt utbud
Grilla med kol 1500x800 3

Grilltillbehör

Vi har allt från grillgaller till rödboxar. Se vårt breda utbud av grilltillbehör.

Se vårt utbud

Så vad ska Gusten grilla under EM? Vi har träffat honom för att få lite grilltips och bra-att-tänka-på-knep så att även nybörjare kan bli grillfantaster. Dessutom bjuder han på receptet för sin smaskiga grillmarinad.

Vilken grill är det som gäller?

Den klassiska klotgrillen ska inte underskattas, enligt en så van grillare som Gusten är den otrolig. Med en klotgrill kan du kontrollera värmen, luftutsläppet och grillningen med hjälp av locket.

-Men tänk på att inte börja grilla för tidigt, våga vänta in den perfekta glöden.

I år har Gusten en ny favorit för sommarens grillkvällar.

-Jag gillar verkligen min nya grill från Cello. Den erbjuder stora ytor, fiffiga funktioner och är otroligt snygg. Man känner sig som en riktigt kapten när man står framför den och vänder på köttbitar.

Så var är den bästa placeringen för en grillkapten? Och vad ska man tänka på vid köp av en ny grill? När det kommer till storlek bör du räkna med hur stor eller liten uteplats du har. Det är snyggt om grillen kan stå proportionerligt på altanen, på balkongen eller där den ska vara. En stor grill kräver också mer utrymme. Sedan ska du välja grill efter om du föredrar kol/briketter eller gasol. Kanske du rent utav är ute efter en elgrill för att slippa att byta gasoltuber och undvika att bli sotig om händerna?

-Oavsett vad du föredrar så glöm inte att ta hand om grillen, menar Gusten. Vårda den så som du tar hand om din spis eller ditt kök under och efter matlagning. Skrapa av rester, töm överflödig aska och torka av fett. Varje gång. Då håller grillen längre och det är roligare att sätta igång den igen nästa gång det är dags.

Ta reda på vilken grill som passar dig: Gör testet här.

INSPIRATIONSARTIKELl Fotbolls vm 1500x800 2

4 tips till en ovan grillare

Du är inte ensam om att vara den som brukar stå bredvid när någon annan grillar. Men i år kanske är sommaren då du lär dig grilla själv? Gusten har tips till alla nybörjare där ute.

  • Få upp värmen ordentligt på grillen, och tro inte att du kan göra en sallad och blanda drinkar samtidigt, ha fokus på grillen.
  • Våga använda marinad på det du grillar.
  • Se till att maten får ordentligt med stek- och grillyta. Det är inte kul att servera kött eller kyckling som inte ser ut att vara vällagad. Något du absolut inte får göra är att ställa fram kyckling eller fläskkött på bordet som du inte är säker på om det är ordentligt tillagat. Använd en termometer så vet du när köttet är klart.
  • Håll det enkelt. Utstråla ett glatt humör och grilla fler saker än bara en köttbit. Passa på att grilla sparris, champinjoner, paprika och halloumi. Det piggar upp menyn och du får en riktig grillbuffé.

Läs även: Grillutrustningens topplista

Grill-Gustens bästa EM-marinad:

Det Gusten helst lägger på grillen är kycklinglårfilé. Det här är hans bästa grillmarinad. Du behöver:

  • En god olivolja
  • Pressad vitlök
  • Ljus soja
  • Sambalolek
  • Svartpeppar

Låt kycklingen ligga och dra någon timme i marinaden. Grilla sedan under lock. Låt kycklingen få rejäl stekyta men avväg timingen så att de inte blir för torra.

Servera med en matig bulgursallad, tabbouleh eller rostad potatis.

Lästips: Gusten bygger altan med hjälp av Projektplanerare från K-Rauta.

INSPIRATIONSARTIKELl Fotbolls vm 1500x800 3