K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Laga en smakrik svamppizza i din Weber grill

Ja du hörde rätt, du kan göra pizza i din grill! Allt du behöver är en pizzasten och ett riktigt bra recept! Här får du lära dig steg för steg hur du kan göra en riktigt god svamppizza i din Weber grill.

Att stå instängd i köket en solig sommardag och laga mat framför spisen kanske inte är exakt vad man drömmer om när man tänker på sommaren. Visst vill man mycket hellre kunna njuta av de soliga dagarna utomhus, även när det ska lagas mat. Det gäller bara att vara lite påhittig så går mycket mat att både lagas och avnjutas utomhus.

Ett sådant tips är att laga pizza i en kolgrill! Här kommer ett recept på en pizza som du kan tillaga utomhus i din grill.

Allt börjar med degen

Nyckeln till en lyckad pizza är en bra pizzadeg! Det finns många varianter på degar som görs med olika typer av mjöl och har olika lång jäsningstid. Degarna passar olika bra beroende på hur du tillagar pizzan, hur lång tid du vill lägga på degen och dina smakpreferenser, såklart.

Här är recept på 3 olika typer av pizzadegar:

PIZZADEG TIPO 00
Receptet ger 4 pizzadegar
Förberedelsetid: 20-90 min

Ingredienser:
300 g vatten (36 °C)
12,5 g färsk jäst (3 g torrjäst)
500 g Tipo 00-mjöl
10 g olivolja
10 g salt

Gör så här:

  1. Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt sedan ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
  3. Efter det tillsätter du olivolja och salt i degblandningen
  4. Fortsätt blanda degen medan du gradvis tillsätter mjölet tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
  5. Dela upp degen i 4 lika stora delar och rulla dem till bollar.
  6. Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 – 1,5 timme.
  7. Låt degen jäsa länge för bästa resultat.

Artikel Weber svamppizza 1500x800 1

LÅNGSAM PIZZADEG
Receptet ger 8 pizzadegar
Förberedelsetid: 15 min + 6 - 8 timmar

Ingredienser:
720 g vatten (36 °C)
40 g salt
4 g jäst (0,75 g torrjäst)
1300 g vetemjöl
20 g olivolja

Gör så här:

  1. Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
  3. Tillsätt olivolja och salt.
  4. Fortsätt blanda degen (i ca 12 minuter) medan du gradvis tillsätter mer mjöl tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
  5. Dela upp degen i 8 lika stora delar och rulla dem till bollar.
  6. Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur 6 - 8 timmar.
  7. Låt degen jäsa ordentligt för bästa resultat.

SNABB PIZZADEG
Receptet ger 8 pizzadegar
Förberedelsetid: 20-90 min

Ingredienser:
720 g vatten (36 °C)
40 g salt
12 g jäst (3g torrjäst)
1300 g vetemjöl
20 g olivolja

Gör så här:

  1. Häll jäst och vatten i en bunke eller matberedare, och rör om med en sked tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt ungefär 10% av mjölet och låt dra i 2 minuter.
  3. Tillsätt olivolja och salt.
  4. Fortsätt blanda (i ca 12 minuter) medan du gradvis tillsätter mjölet tills du får en jämn, lätt kladdig och elastisk deg.
  5. Dela upp degen i 8 lika stora delar och rulla dem till bollar.
  6. Täck degbollarna med plastfolie och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1 – 1,5 timme.
  7. Låt degen jäsa ordentligt för bästa resultat.

Lästips: Victoria Skoglund: Den perfekta grillkvällen

Artikel Weber svamppizza 1500x800 2

Nu är det dags att göra pizzan

När degen är klar är det dags att sätta igång att göra pizzan. Börja med att mjöla händerna ordentligen och forma sedan pizzadegen till en lagom storlek.

Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 7 min
Grilltemperatur: 300 °C
Grillmetod: Indirekt

Ingredienser:
1 pizzadeg
70 g pizzasås
125 g färsk mozzarella
50 g sauterad svamp
3 msk durumvetemjöl (till pizzastenen)
1 msk olivolja
5 st färska basilikablad

Så här gör du:
Förbered pizzan:

  1. Ta en pizzadeg och lägg den på ett mjölat bord.
  2. Täck händerna med lite durumvetemjöl så att du inte gör hål i degen.
  3. Lyft upp degen från bordet och öppna upp den med tummarna så den blir större.
  4. När pizzan har öppnats en aning lägger du den på bordet igen och fortsätter forma den med fingertopparna.
  5. När du har fått önskad storlek lägger du på fyllningen.
  6. Börja med pizzasåsen. Lägg sedan på mozzarellan och svampen.
  7. Sen är pizzan redo för grillen!

Grilla pizzan:

  1. Förbered grillen för indirekt värme. Om du har en kolgrill ska du använda en full skorsstenständare med tända Weber-briketter.
  2. Lägg pizzastenen på grillen och förvärm den i 10 minuter.
  3. Strö lite durumvetemjöl över den varma pizzastenen.
  4. Flytta pizzan till pizzastenen och baka den i 7 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna.
  5. När den är klar tar du bort pizzan från grillen med en pizzaspade.
  6. Toppa pizzan med olivolja och färska basilikablad.
Grillmiddag-876x640 3

Se alla grillar

Upptäck hela grillsortimentet - för den perfekta grillkvällen.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL 876x640 Mat Tinas vårfest grillad macka 0

Inspireras av Mat-Tina

Här hittar du massvis av Tinas recept, tips och råd för att lyckas med grillen!

Klicka här!
Trädgårdsgatan6-picknickgrill 876x640 2

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till för att lyckas vid grillen!

Klicka här!