K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Alla kan bygga - våga fråga och testa dig fram!

Vännerna Thomas och Gusten driver Sveriges största fotbolls-podcast ”Tutto Balutto”. Renoveringsdrömmar har länge funnits där, men eftersom erfarenheten från byggprojekt mer eller mindre var noll så har det inte blivit av hittills. Men så bestämde de sig för att bara köra. Och det visade sig att de klarar så mycket mer än de själva vågade tro. Det gäller bara att våga testa och fråga experter när det dyker upp frågor längs vägen.

-Jag kanske inte skulle säga att jag har tummen mitt i handen direkt. Men jag har heller aldrig tagit tag i saker själv, utan alltid kunnat ringa kompisar, farsan eller ta extern hjälp, säger Gusten.

Inspirationsartikel TuttoBalutto 1500x800 1

Tillsammans med K-Rauta och Ryobi har killarna nu fått möjligheten att testa både Projektplanering och verktyg från Ryobi.

-Vi är faktiskt riktigt imponerade av den hjälpsamhet, proffsighet och kunskap som vi mött under detta samarbete. Bara man vågar fråga så finns hjälpen där hos K-Rauta och deras Projektplanerare.

Dra dig inte för att fråga och be om råd från de experter som faktiskt gjort det här många gånger tidigare. Det är så du utvecklas och lär dig. I K-Rautas varuhus hittar du alltid kunnig personal som är där för att svara på dina frågor. Thomas och Gusten har nu vågat ta sig an nya mål med sina nuvunna byggkunskaper.

-Låt oss faktiskt börja ta tag i sakerna hemma och inte bara anlita folk som gör det åt oss varje gång, säger Thomas. Mitt mål är att inte vara rädd för några projekt innan jag fyller 40 år lägger Gusten till.

Med inställningen att det inte finns några dumma frågor och med en vilja att lära sig tog killarna mod till sig och satte igång sina projekt med hjälp av K-Rautas Projektplanerare. Du behöver inte vara expert på renovering från start. Det är lätt att få hjälp och stöd.

-Det är läge att växa upp nu och faktiskt inse att man klarar av mer än vad man själv tror. Känslan efteråt, när man faktiskt gjort något med sina egna händer är svårslagen, säger Thomas och Gusten med ett stort leende.

Inspirationsartikel TuttoBalutto 1500x800 2

När killarna inte renoverar och jobbar med sina hemmaprojekt är det mycket fotboll på schemat. Tillsammans driver de idag Sveriges största fotbolls-podd och utöver den pratar de fotboll, tänker på fotboll och läser om fotboll.

Testet gav mersmak – nu väntar nya byggprojekt

Gusten berättar vidare att han nu tagit sig an nya roliga hemmaprojekt på sitt landställe som han nyligen köpt tillsammans med sin flickvän. Planerna för nästa års projekt är redan i full gång. Hittills har han hunnit spackla, slipa, måla och även gjort om buskage till en stor grusplan. Tanken är att bygga massa pallkragar med härliga blommor i nästa år.

Genom att ta hjälp av en Projektplanerare kan du dels få en uppfattning om vad kostnaderna kan bli för ditt projekt eller hjälp på traven om du fastnat på vägen. För att sätta igång med projekten är det egentligen bara att kavla upp ärmarna och börja. Med en trimmer satte Gusten igång projekt grusplan på landstället till exempel. Det var inte alls så svårt som han först trodde.

-Det var en härlig känsla när jag väl var klar. Jag tittade ut över 150 kvadratmeter grusplan med sten runt om. En grusplan redo att smyckas med pallkragar och andra trevligheter nästa år. Att känna känslan att ha gjort allt själv var riktigt roligt, säger Gusten.

Inspirationsartikel TuttoBalutto 1500x800 3

Satsa på bra verktyg!

När man skaffat sig ett landställe som Gusten nu gjort är verktyg något som är högt prioriterat. Du måste kunna fixa och dona och att ha bra verktyg gör det både enklare och roligare att fixa. Favoritverktyget på landstället såväl som hemma i stan är givet, det är skruvdragaren från Ryobi.

-Ja, vad ska man säga? Top notch! Behöver man något mer i livet än en riktigt vass skruvdragare från Ryobi? Jag är tveksam. Det pirrar i magen bara jag tänker på den säger Gusten och skrattar.

Thomas och Gusten menar att alla pappor behöver en Ryobi skruvdragare och det är deras hetaste tips nu inför fars dag. Vi frågade även experten Johan Salte från Ryobi om vad man ska tänka på när man väljer verktyg till sitt hemmaprojekt.

Johan menar att man ska välja borstlösa maskiner som har en helt annan typ av motor. De har alltså ingen kolborste som slits utan de är mindre. Det gör att de är mer slimmade, lätta och även mer kompakta. Det gör att dessa maskiner är väldigt sköna att jobba med och har dessutom mindre värmeutveckling samt en längre livslängd.

-Hitta ett batteri som är lagom stort och samtidigt täcker dina behov. Om vi tar en skruvdragare till exempel så är det skönt med ett mindre batteri som inte är så stort och tungt. Men om du använder en cirkelsåg och håller på att kapa mycket så vill du ha ett större batteri som du kommer längre med, säger Johan.

Tänk alltid ett steg längre när det gäller verktyg. Satsa på en verktygsserie som har många olika sorters amperstyrkor på batterierna och även många olika verktyg som täcker eventuella framtida behov. Till en början kanske du bara har behov av en skruvdragare. Det behovet brukar dock ändras med tiden och då är det bra att slippa köpa olika batterier till alla verktyg du har hemma.

Johans bästa tips inför fars dag är att satsa på ett multiverktyg. multiverktyg. Det är ett riktigt användbart verktyg som han själv älskade att använda när han jobbade som snickare tidigare.

Inspirationsartikel TuttoBalutto 1500x800 4