K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Sågar - Rätt såg till rätt sak

Vilken såg passar till vilket projekt? Vi guidar dig genom de 3 mest användbara, eldrivna sågarna. När du vet hur du ska använda dem är inget projekt omöjligt.

Elverktyg: Rätt såg till rätt sak

Vilken såg passar till vilket projekt? Vi guidar dig genom de 3 mest användbara, eldrivna sågarna. När du vet hur du ska använda dem är inget projekt omöjligt. Visste du att det finns bevis för att vi människor utnyttjat sågens egenskaper sedan stenåldern? Då var de tillverkade av djurkäkar och tandad flinta. Tack och lov kan vi nu, tiotusentals år senare, glädjas åt en stor variation av kraftfulla sågar som verkligen gör jobbet.

Så vilka sågar bör du satsa på? Här berättar vi om kap- och geringssågen, sticksågen och tigersågen och dess smidiga egenskaper som passar många av dina hemmaprojekt.

VG-sågar-artikelbild1

Kap- och geringssågen – för precision

Vad är en kap- och geringssåg? En eldriven såg som ger dig möjlighet att få till perfekta vinklar eller göra geringar på virket. Geringar är den vinkeln du vill få till för en sammanfogning av virket, vid exempelvis fönster eller ramar.

Vilka projekt passar sågen till?

• För ramar av lister och virke
• Altanbygge
• Dörrkarmar och fönsterramar
• Staket
• Husfasad

Kap- och geringssågen erbjuder bra precision och är den bästa sågen för att kapa raka eller sneda vinklar. Cirkelsågen har vissa likheter med kap-och geringssåden. Men en geringssåg kommer ge dig ett noggrannare slutresultat.

Hur fungerar en kap- och geringssåg?

En kap- och geringssåg kan först se komplicerad ut. Den har flera rörliga delar, inställningar och rattar. Men den är absolut inte komplicerad att använda. Dess enkelhet har faktiskt gjort den till en av hemmafixarnas absoluta favorit. När du ska använda sågen lägger du virket eller listen över en vridbar skiva och roterar sedan skivan och såghuvudet. Du kan ställa in snittets vinkel om du vill eller luta sågklingan. Ställ in vinkeln och lås inställningarna. Ett smart och enkelt sätt att få samma resultat på allt virke.

Innan du köper, tänk på att…

Kika på vilka dimensioner din kap- och geringsåg ska ha för just ditt projekt. Olika leverantörer erbjuder olika varianter. Ju större dimensioner den har, desto mångsidigare blir din såg. Kika bland annat på:

Geringkapacitet:

Alla kap- och geringsågar kan gera 45 grader åt höger och vänster men vissa modeller har en skiva som kan rotera mer och det ger dig mer möjligheter.

Lutningskapacitet:

Hur mycket och åt vilket håll du kan luta sågklingan. Kaphöjd och kapbredd: De här måtten visar hur tjockt material du kan använda och hur brett material du kan såga. Vanligtvis kan du använda nästan vilken kap- och geringssåg som helst, om du ska kapa standardlister eller byggreglar. Men om du behöver såga exempelvis breda hyllplan måste du dubbelkolla innan.

LÄS ÄVEN: Alla kan bygga – våga fråga och testa dig fram

VG-sågar-artikelbild4

Sticksågen – för flexibilitet

Vad är en sticksåg? En sticksåg är ett riktigt användbart verktyg som kan såga i flera material som trä, metall och glasfiber. Den är enkel, ergonomisk och smidig och hjälper dig få till fina snitt, både raka och formade. Du kan välja mellan nätanslutna sticksågar och batteridrivna.

Vilket projekt passar sågen till?

• Figursågning
• Projekt som involverar material trä, metall och glasfiber
• Vid projekt som kräver precision

Användningsområdet för en sticksåg är väldigt brett, då den är lättanvänd och har flera anpassningsbara funktioner. Och eftersom den är så flexibel är den utmärkt för figursågning. Men alla sticksågar klarar inte av alla uppgifter. Beroende på ditt projekt måste du välja rätt sticksåg. Se över vilken sågkapacitet de erbjuder. Vissa sticksågar har exempelvis en sågkapacitet som klarar av 10 mm stål eller 150 mm trä, medan andra endast 40 mm trä.

Hur fungerar en sticksåg?

Det finns flera olika finesser och tillbehör att välja mellan när det kommer till din sticksåg. Vad du behöver beror på vilket projekt du ska utföra.

Med en sticksåg kan du enkelt kapa det material du behöver. Sticksågens tunna blad gör att du lätt kan följa en form, det behöver vara en rak linje. Du kan själv välja hastigheten (hur fort sågbladet rör sig upp och ner) samt pendlingsfunktionen (hur bladet pendlar fram och tillbaka). Du vill ha en lägre hastighet när du kapar hårt material som glasfiber eller metall, och en högre när du kapar mjukt trä.

Innan du köper, tänk på att…

Du måste veta vilken modell du behöver för ditt projekt:

Batteridriven vs nätansluten:

Beroende på vilket material och vilken tjocklek du ska såga i så måste du se till att ha rätt motorstyrka, och det påverkas bland annat av om din sticksåg är nätansluten eller batteridriven. En sticksåg kräver mer kraft än en skruvdragare, så en stark batteridriven sticksåg kommer att vara dyrare än en nätdriven sticksåg. En nätansluten, dvs sladdriven, sticksåg är inte lika smidig men du får mycket kraft för pengarna.

Finesser för din sågning:

En sticksåg kan komma med flera olika finesser; som laserfunktion för att enklare få till exakta linjer, blåsfunktion eller justerbar hastighet för bättre precision. Ju fler funktioner desto mer kostsam blir sågen. Så tänk på vilka delar du faktiskt kommer att använda i dina projekt där hemma.

LÄS ÄVEN: Optimala verktygslådan för snickaren

VG-sågar-artikelbild3

Tigersågen – för kraft

Vad är en tigersåg? En tigersåg är sticksågens mer kraftfulla tvilling. Den kan kapa mängder av material så som trä, metall, plast, glasfiber, gips eller puts om du väljer rätt sågblad. Tigersågen är inte lika precis som sticksågen utan ger grövre snitt. Men den är ovärderlig vid rivningsarbeten och jobb som behöver tuffare tag.

Vilket projekt passar sågen till?

• Rivningsarbete
• Renovering
• Byta fönster
• Trädgård

Tigersågen är perfekt för rivningsarbete. Den är stark, har hög kapacitet, är mångsidig och klarar av de flesta material.

När du ska riva en vägg kommer din tigersåg kunna gå igenom både reglar, gipsskivor och träplankor. Med rätt blad kan den till och med tugga igenom stål och aluminium. Om du ska sätta in ett nytt fönster är tigersågen det ultimata valet. Men se alltid efter så att du inte råkar kapa vattenrör eller elledning när du sågar i väggar.

Det finns även tigersågar som passar utmärkt för trädgårdsarbete. Då behöver du inte ha en lika kraftfull variant. De hjälper dig att beskära träd och buskar. Välj dock gärna en lättviktig tigersåg som är batterdriven så att du slipper koppla in den i ett eluttag.

Hur fungerar en tigersåg?

Tigersågen har likheter med sticksågen. Båda har ett långt blad som ger en viss pendeleffekt när den pendlar fram och tillbaka. Men på tigersågen kommer bladet ut horisontellt och pekar rakt fram, på sticksågen kommer bladen ut vertikalt på undersidan.

Vilket sågblad du väljer till din tigersåg är A och O. Det som skiljer dem åt är bland annat antalet tänder per tum (TPI), bladets material och tändernas virke. Fintandade tigersågsblad är perfekta för hårda material som metall. Längre och grovtandande blad passar trä. Ett hårt grovtandat sågblad är bra för rivning och kan ta sig igenom exempelvis skruvar.

Ska du såga i flera olika material? Då kan du välja en tigersåg med snabbfäste. Det gör det enklare att byta sågklinga snabbt och effektivt.

Innan du köper, tänk på att…

Det krävs mer säkerhet för en kraftfull såg. Se till att du väljer:

Viktiga tillbehör:

Tänk på säkerheten. Använd alltid skyddsglasögon, hörselskydd och arbetshandskar när du arbetar med din tigersåg.

Batteridriven vs nätansluten:

Precis som för sticksågen så bör du välja en batteridriven eller nätansluten såg beroende på ditt projekt. En batteridriven variant behöver laddas men du blir mer mobil. Tänk även på att din tigersåg måste ha rätt motorstyrka för ditt projekt. En för svag tigersåg vid exempelvis rivning kan göra att bladet fastnar vilket kan utlösa en olycka.

Vill du komma igång med dina hemmaprojekt men är osäker på hur du ska börja? Ta hjälp av våra Projektplanerare – de stöttar dig från start till klart. Helt kostnadsfritt. Läs mer här!

Här hittar du alla våra verktyg.

Lär dig med om verktyg här!