K-Rauta-hero-banner
Artiklar

7 snabba knep -Så organiserar du tvättstugan

En hög med kläder i en tvättkorg som har blivit alldeles för full. Och för lite plats för att vika och sortera. Känner du igen dig? En oorganiserad tvättstuga gör att man knappt vill gå in och börja tvätta. Men det är enklare än du tror att få till ordning och reda, så att vardagstvätten går smärtfritt.

Att få till en organiserad tvättstuga kan ibland kännas som ett omöjligt projekt. I vissa fall har man så lite plats i tvättstugan att det inte känns som att det ens går att organisera den, och i andra fall vill man helt enkelt bara stänga dörren till kaoset och prioriterar andra rum före. Men det finns alltid smarta knep. Låt oss gå igenom hur du undviker det där kaoset och ser till att du får en fin och trevlig tvättstuga som du faktiskt vill vara i.

1. Bygg och utnyttja höjden

Se till att utnyttja väggarna till max och bygg förvaring från golv till tak. På väggarna kan du få plats med allt från hyllor, torkställning och lådor. Ett tips är att förvara saker som du inte behöver dagligen på hyllorna högst upp, eftersom de blir lite svåråtkomliga.

Tvättstuga 1500x800 4

2. Bakom stängda dörrar

Allt är inte så vackert att titta på, men du måste ändå ha tvättmedel och tvättmaskin tillgängligt i tvättstugan. Få till ett harmoniskt rum genom att dölja det som du inte vill se med enkla skjutdörrar eller ett snyggt draperi.

Läs även: Så beställer du måttanpassade skjutdörrar.

3. Skapa en arbetsyta för sortering och vikning

Se nu till att skapa en fri yta för vikning och sortering av tvätten. Det kommer göra det så mycket enklare att ta hand om tvättsysslorna när det är dags. Skapa förvaring under arbetsytan, och ge varje familjemedlem en låda för ren tvätt. Då försvinner snabbt högen med vikta kläder från arbetsytan och det är enkelt att bära sin rena tvätt till respektive garderob.

Tvättstuga 1500x800 3

4. Var sak på sin plats

Ha specifika platser för allt du behöver. Då hittar du det lätt när du behöver det och det blir enkelt att plocka undan. Korgar och burkar är en smart och fin förvaring för saker som kanske inte är så fina att ha framme, så som klädnypor, tvättmedel och udda strumpor.

Tvättstuga 1500x800 2

5. Utnyttja plats för mer än bara tvätten

Om du har plats över kan du stoppa in exempelvis städprodukter som skurmoppen och dammsugaren. Se bara till att det inte blir för trångt, och att sådant som du använder ofta är lättillgängligt och i en bra höjd som är lätt att nå. Det finns smidiga krokar från Elfa som du kan använda för att hänga upp dina städattribut. Hitta Elfas krokar – klicka här.

Tvättstuga 1500x800

6. Dela upp smutstvätten

Vem blir inte trött på att rota runt bland smutstvätt för att sortera tvätten innan den åker in i tvättmaskinen? Undvik det genom att sortera tvätten redan när du lägger den i smutskorgen. Använd dig av olika utdragbara tvättkorgar för respektive program. En för handtvätt, 40 graders-tvätt och 60 graders-tvätt. Plötsligt är halva jobbet gjort och det går snabbt att sätta igång tvättmaskinen.

7. Dekorera för stämningens skull

Du kanske inte vill spendera mer tid än nödvändigt i tvättstugan, men med små enkla medel kan du i alla fall göra utrymmet trevligt så att du vill vara där en liten stund. Använd växter, textiler och kanske nån tavla så får du till den ombonade känslan. Om du har golvvärme, passa på att ha någon exotisk växt på golvet, för där trivs dom! Och har du inget naturligt ljus i tvättstugan, så kan du alltid använda fina konstväxter.

Mer inspiration? Läs fler reportage om förvaring