K-Rauta-hero-banner
Artiklar

“Vi jobbar med att förverkliga dina renoveringsdrömmar”

Ibland förblir renoveringsdrömmen bara en dröm. Hur kommer man igång med sin renovering och hur går man vidare med ett projekt som står still? Projektplanerarna Julia och Maria har många knep och jobbar med att göra dina visioner till verklighet.

Längs de långa gångarna med byggmaterial går projektplanerarna Maria och Julia. De tittar närmare på moduler och kakel inför ett nytt badrum. Varje vecka hjälper de kunder med renoveringsprojekt. Det är ett ständigt flöde av nya utmaningar.

Inspirationsartikel Projektplanerare 1500x800 8

“Det är många som kommer in och inte vet var de ska börja någonstans. Kanske finns det ett rum i huset som bara har stått still och gett dem dåligt samvete. Eller så har de inte kunskapen som behövs och är lite rädda för att påbörja renoveringen själva”, berättar Julia.

Julia har arbetat för K-Rauta i tre år och under det senaste året har hon fått allt fler projektplaneraruppdrag. Genom sin spetskompetens kan hon och hennes kollega Maria ge råd kring byggnormer, bygglov och planera både stora och små renoveringar. Under en månad kan de ha 5-6 projekt igång samtidigt.

“Det är så roligt att vara med från början. Vissa kunder vill ha hjälp med att göra om sitt badrum och vissa behöver hjälp med sitt kök eller till och med ett helt hus. Vi får deras renoveringdrömmar att bli verklighet”, ler Julia.

LÄS ÄVEN: Kan jag bo kvar under renoveringen?

Var ska man börja?

Var kunden befinner sig i sin renoveringsprocess när de möter en projektplanerare för första gången kan skilja sig åt. Det finns de som kommer in utan att veta hur de vill ha det nya utrymmet. Andra har en tydlig plan sedan flera år tillbaka, men behöver hjälp med andra delar i processen.

“Det finns kunder som vet exakt vad de vill ha och där kan vi hjälpa till genom att göra en prioriteringslista och en skiss så att renoveringen blir mer tydlig”, berättar Maria.

“Sen finns det de kunder som inte alls vet vad de vill ha. Då är renoveringen ett blankt blad. Det är också väldigt roligt. I så fall börjar vi med att gå runt tillsammans och kika på sortimentet. Man ser när de fastnar för något, då lyser ögonen upp.”

LÄS ÄVEN: “Projektplaneraren Maria sparade oss tid och pengar”

Slipper kostsamma misstag

Direkt efter första mötet börjar Maria och Julia ge renoveringdrömmen liv.

“Nu börjar det riktigt roliga”, menar Julia. “Vi gör 3D-skisser på kundens rum och kan då visa olika alternativ för hur interiör och inredning kan se ut. Allt planeras på millimetern så det är en väldigt exakt skiss.”

Med 3D-skissen kan kunden kliva in sitt drömrum innan renoveringen ens har börjat. Det går enkelt att byta ut färger, material, moduler och möbler. Till och med belysningen går att anpassa till hur det ser ut i verkligheten. Allt material som syns i skissen kan projektplaneraren beställa in. Måtten är anpassade efter det riktigt utrymmet och man kan hela tiden se hur mycket renoveringen kommer att kosta.

“Ofta kommer renoveringsprocessen igång ordentligt när man kan se slutresultatet så tydligt. Med 3D-skissen är det enklare att göra val och bestämma sig. Man kan pröva olika alternativ innan renoveringen börjar så man slipper göra kostsamma misstag”, fortsätter Maria.

“Vi gör 3D-skisser på kundens rum och kan då visa olika alternativ för hur interiör och inredning kan se ut. Allt planeras på millimetern så det är en väldigt exakt skiss.”

Inspirationsartikel Projektplanerare 1500x800 2

När 3D-skissen är satt börjar Maria och Julia att organisera leveranser av materialet. Här gäller det att leveranserna synkroniseras så bra som möjligt med tidsschemat för renoveringen.

“Det kan vara så många som 7-10 stycken olika leverantörer för en renovering. Men den kontakten sköter vi, det behöver inte kunden tänka på. Vi försöker anpassa leveranserna och har en dialog med alla så att det blir så korta väntetider som möjligt. Kunden kan dubbelkolla med oss så att allt material finns till hands innan de bokar in hantverkare.”

Inspirationsartikel Projektplanerare 1500x800 9

Inspirationsartikel Projektplanerare 1500x800 13

Älskar krångliga utrymmen

Det roligaste projektet som Maria har gjort var ett grönt och gult badrum där kunden ville ha små hyllor över badkaret.

“Hyllorna gjorde vi av samma klinkers som satt på väggen. Det var klinkers vända åt “fel håll” så att de stack ut och blev perfekta hyllor för små ljus. Väldigt smart och väldigt mysigt.”

Krångliga utrymmen och knepiga vinklar är något som de båda uppskattar. De skrattar och skakar på huvudet när de tänker på det.

”Det låter kanske märkligt, men det är roligt med svåra utrymmen! Då får man tänka till lite extra”, berättar Maria. “Till exempel ett kök som har tre dörrar som man måste förhålla sig till. Då får man planera köket så att det blir ett smart flöde mellan spis, diskon och kyl och frys utan att dörrarna stör. Det blir lite problemlösning när rummet har annorlunda mått.”

Det är också en extra utmaning när en kund kommer in och behöver hjälp att planera ett litet utrymme.

“Ja, till exempel små kök är roliga att skissa upp. I stora kök kan man ju få in vad man vill, men i ett litet kök så måste man verkligen tänka till. Det är ett kreativt jobb”, menar Julia.

LÄS ÄVEN: Är det smart att köpa materialet själv?

Inspirationsartikel Projektplanerare 1500x800 15

Kostnadsfritt och enkelt

Idag har Maria och Julia erfarenhet från många olika typer av projekt och deras kunskap fortsätter att växa. Alla kunder som de möter kommer in med olika drömmar, önskemål och tankar.

Att få hjälp från en erfaren projektplanerare är alltid kostnadsfritt. Det är många som kommer tillbaka för att få råd med fler projekt i sitt hem.

“Man får ett speciellt band till kunden”, säger Julia. “De kan komma tillbaka för en liten grej som att välja färg till en vägg. Det är fint att de vill fortsätta bolla idéer med oss.

“Ja, det är vårat jobb”, fyller Maria i. “Ett fantastiskt jobb, där vi får förverkliga folks drömmar.”

Behöver du ha hjälp med din renovering? Boka ditt första kostnadsfria möte med en projektplanerare här.