K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Snickarskolan - Byta ytterdörr

Att byta ut sin ytterdörr gör man inte allt för många gånger i livet – gissningsvis. Men när det väl står på agendan kan det vara skönt att hålla någon i handen längs vägen. Förslagsvis vår steg-för-steg-guide. Dörrbytarprojektet kan låta svårare än vad det faktiskt är och vi tror att tillsammans kan vi fixa detta. Följ med!

Tänk på att vara två personer underlättar vid ett dörrbyte, speciellt vid montering. Fråga en god vän eller en kär familjemedlem. Följ installationsanvisningarna noga – för att en dörr ska hålla länge behöver den installeras ordentligt och riktigt.

Först ut - kontrollera två saker innan beställning av en ny dörr. Det första är dörrens hålmått samt vilket material som karmen ska fästas i. För att kontrollera detta lossar du på täcklisterna, in- eller utsidan så du både kan mäta det verkliga hålets mått samt undersöka vilket material det är – trä, betong eller tegel.

Bytadorr8

Så här byter du en ytterdörr

Så här byter du en ytterdörr

Montera din ytterdörr – steg för steg

1.Börja med att lägga den nya dörren på lämpligt underlag med dörrens utsida nedåt. Mät en gång extra så att måtten stämmer innan du tar bort din gamla dörr. Lyft sen upp karmen så gångjärn enkelt kan lossas från dörren.

2.Säg adjö till din gamla dörr och ta försiktigt ner den. Ska din nya dörr kombineras med sidoljus? Montera då ihop dessa innan de lyfts på plats.

3.Använd anpassat lim eller silikon för att täta – noggrant. Justera sedan in dörrkarmen ovanpå sidoljuset. Med montageskruvarna som följer med kan du sedan fixera sidoljus och karm.

KRAU0157 Webb 876x640 SDCoralGron

4.Lägg på isolering (även kallat drevremla) runt väggöppning.

5.Lyft karm och sidoljus försiktigt på plats.

6.Lägg distansklossar under tröskeln, så den är i våg och står stadigt. Kom ihåg att klossarna måste läggas rakt under karmsidorna då det är här hela dörrens tyngd samlas. Ta fram vattenpass, håll tungan rätt i mun och mät noga så att tröskeln ligger i våg.

7.Spänn sedan upp dörrkarmen i rätt läge. Detta gör du genom att justera de förmonterade hylsorna så karmen sitter i lod. Använd ett långt vattenpass för att kontrollera. Fixera karmens gångjärnsida med de medföljande montageskruvarna. Häng sedan i dörren och skruva fast gångjärnen.

8.Nu sitter dörren fast - dags för ett första test! Stäng försiktigt dörren och kontrollera springan mellan dörren och karm. Justera springan i över- och underkant genom att höja eller sänka karmens lås-sida.

9.Se till att använda klossar i olika tjocklekar under tröskeln. Se till att justera montagehylsorna mot väggen så hela dörrsetet sitter i spänn. Använd ett långt vattenpass för att kontrollmäta – både i höjd och sidled – innan karmen fixeras med montageskruvarna.

Bytadorr1

10.Justera slutblecket så dörren fungerar väl med karmen. Kontrollera så stängningstrycket känns bra. Täta sen med isolering och komplettera med lister, foder, tröskelplåt och dörrbroms.

11.Bra jobbat, du har nu bytt ut din ytterdörr!

Tips och råd: Skydda din ytterdörr mot väder och vind

Sveriges klimat innebär som bekant en hel del väderförändringar. Alltifrån kraftig nederbörd, vind och slagregn. Se därför till att skydda din ytterdörr under ett tak. Det skapar både en hemtrevlig känsla och ger ett gott skydd mot det värsta vädret.

Är det även dags att måla om huset? Vi svarar på dina frågor i artikeln: Måla om utomhus - när är bästa tiden?

Upptäck hela vårt sortiment av ytterdörrar här.