K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Måttabell för innerdörrar

Ibland är det dags att byta en innerdörr. Här hittar du mer information om hur du gör för att göra ditt jobb så smidigt som möjligt.

I Sverige har vi standardiserade mått på innerdörrar och karmar. Standarden sattes 1972 så om dörren är tillverkad efter detta år så är den försedd med så kallade insticksgångjärn, även kallade "snap-in-gångjärn", så är chansen stor att dina nya innerdörrar passar i de gamla karmarna.

Tidigare hade dörrar ofta tappgångjärn.

Historiskt sett så hade dörrar i Sverige innan 1962 olika storlek och standard beroende på vem som tillverkat den. Under perioden 1962-1972 producerades dörrarna i det vi i dag kallar gammal standard. De dörrarna är är 25 mm lägre än idag men breddmått och tjocklek är samma som vi har idag.

För att komma runt problemet om du har en karm som är äldre än 1972 så tillverkar många dörrtillverkar mellan-gångjärn som passar äldre karma och nya dörrar.

1

pardorr olika

pardorr lika

Det är viktigt att du kollar dessa mått så att du vet om din gamla dörr följer standarden.

Dörren ska vara 1940 mm eller 2040 mm på höjden Din befintliga dörr ska vara 40 mm tjock Centrummåttet mellan de gångjärnen ska vara 1540 mm

Vanligaste modulmått på innerdörrar är 7x21, 8x21 och 9x21. Tabellen nedan visar de exakta måtten. Observera att modulmåtten är olika om du väljer pardörrar där dörrbladen är lika stora.

Tabell som visar modulmått översatt till mått för dörrblad och för karmen. Dörrblad och karmmått är de yttre tillverkningsmåtten i millimeter (mm). Detta är en exakt siffra. Modulmått avser storleken på hålet där karmen sitter och anges i decimeter (dm).

Ska du byta ut befintlig dörr mät ditt dörrbladsmått och jämför med tabellen nedan för att få rätt modulmått.

Ska du installera en helt ny dörr? Mät dörröppningen och stäm av öppningsmåttet i tabellen för att få rätt modulmått. Mät även tjockleken på din vägg. Karmarna kommer i tjockleken 68, 93, 118 mm.

Karmhöjden ökas med 14 mm om det väljs en karm med underliggande flat tröskel.

Tabell för delad innerdörr

Är det en delad innerdörr som du tänker montera där de olika dörrbladen har lika eller olika bredd? Se i tabellerna för rätt mått.

dorr 876

Våra innerdörrar

Vi har ett stort utbud av innerdörrar hos oss på K-Rauta. I många olika stilar och utförande. Från bland andra Swedoor, Jeld-Wen och Cello.

Se vårt utbud här
Innerdörrar 876x640 2

Snickarskolan - Montera dörrar

I en praktisk steg-för-steg-guide visar vår snickarkompis Oskar Boström hur du byter innerdörrar på ett kick – från start till klart!

Läs mer här

Hos oss på K-Rauta hittar du innerdörrar från Swedoor, Jeld-wen eller Cello. För att nämna några. Se hela vårt utbud av innerdörrar här.

Letar du efter en annan typ av dörr? Här hittar du vårt hela dörrutbud.

Se även när vår snickare Oskar byter innerdörr i vår snickarskola.

Eller behöver du byta ytterdörr? Läs och se en film med tips om hur du gör det här.

Du kan beställa de vanligaste måtten online hos oss. Letar du efter andra eller mer ovanliga mått och andra färger? Ta kontakt med ditt närmaste byggvaruhus.