K-Rauta-hero-banner
Artiklar

1920-30: Funkis – funktionalismen på frammarsch!

Funktionalismen, även kallad funkis, gjorde sitt intåg redan under 1920-talet i Sverige. Nu skulle det bli slut på utsmyckningar och istället skulle fokus ligga på hemmets funktion. Lättstädade hem och underhållsfria material var två ledord. Lika populärt idag som då. Att övergå till mer enkla och stilrena former fick till och med sitt egna namn internationellt, ”Swedish grace”. Välkommen till Retroguiden.

Förändringarna var stora och med inspiration av Folkhemmet skulle fler hus byggas. Kök, sovrum, trädgård och även offentliga rum följer med i den nya stilen. Rena former, vita byggnader och asymmetriska fönster är detaljer som utskiljer ett 30-talshus. Byggandet gick i en rasande fart men stor omsorg läggs på utformningen. Lägenhetsytor skulle minska och hemmen blev mer moderna med centralvärme, varmvatten och WC.

Även om funkisstilen brydde sig lite om stil och design så lade de ned mycket tid på detaljer. Alla ytor studerades till fullo. Entrédörrar, ljusknappar, färgytor och trädgårdsmöbler. Ljusa kulörer gick hand i hand.

I slutet av 30 talet mjukades reglerna upp och ornament började komma tillbaka i hemmen. Denna gång med geometriska former.

Om du letar inspiration till ditt funkishem besök Kårhuset på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Det är ett av de första funkishusen i Sverige och designades 1928 av arkitekten Sven Markelius. Även Brf Fredhäll på Kungsholmen i Stockholm är väl värt ett besök. I Göteborg hittar du Centrumhuset och i Malmö Brf Malmgården, båda tidstypiska exempel på funktionalism.

Läs mer om funktionalismens golv

Läs mer om andra eror som vi lyfter i vår Retroguide