K-Rauta-hero-banner
Artiklar

1920-30: Funktionalismens golv

Med start under 20-talet gjorde funktionalismen intåg i Sverige. Lackade golv, parkett och linoleum var vanligt förekommande. Välkommen till Retroguiden.

Golven var ofta lackade under 20-talet, till en början användes syra härdande lack men detta har idag bytts ut till vattenbaserade alternativ eftersom det är vänligare mot miljön.

Parkett förekom ofta i de finare rummen, så som salong och vardagsrum och ett populärt val under 1920-talet var klassisk ekparkett i fiskbensmönster. Parkett är ett tätt golv och sprickor är ovanligt eftersom plankorna ligger så pass nära varandra. Parkett rengörs enkelt med såpa och vatten. Under 20- och 30-talet var det också vanligt att vaxa golven med bonvax, en metod som växte fram redan under 1800-talet. Vaxet ger parketten en len yta och stryks på med pensel och därefter torkas överflödigt vax bort.

Linoleum, även kallad korkmatta, var ett populärt golvmaterial och då främst marmormönstrat linoleumgolv. Materialet kommer ursprungligen från England och består av en seg massa med en undersida av juteväv. Materialen sitter fast med hjälp av oxiderad linolja och harts. Linoleum är känslig för fel rengöring, och städas helst bara med dammsugare eller sopning. Det var också populärt att svetsa ihop olika plattor. I badrummet kunde du hitta en- eller tvåfärgade mönster i klinker och även sexrutigt.

Läs mer om funktionalismen

Läs mer om andra eror som vi lyfter i vår Retroguide