K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Bygg en platsbyggd odlingsbänk

Pallkragar i all ära men ibland kanske fantasin vill något annat. Vår kreativa kompis Sanna Bergström i Skövde byggde odlingsbänkar i olika former i sin trädgård. Från idé och skiss till färdigt resultat behöver steget inte vara så långt. Det fixar de flesta på mindre än en helg. Även om tummen hamnat mitt i handen.

Sanna och hennes man blev klara med odlingshörnan i trädgården precis lagom till trädgårdssäsongen Häng med här och läs om hur de gjorde. Det kanske även kan bli ditt nästa projekt?

Odlingsbädd 1500x800

Odlingsbädd 1500x800 6

Läs även: Hur Victoria Skoglund förbereder sin trädgård inför våren.

Gör så här:

Bygg en ram av reglar 45x145 runt om hela ytan. Säkerställ att ramen blir rak med hjälp av ett vattenpass. Det kan krävas en hel del grävande för att få allt i rätt nivå. Under stommen lade vi plattor för att det inte skulle sjunka ner och bli ojämnt. Samma virke användes för att bygga odlingslådorna. När det är tryckimpregnerat virke, så är det bra att använda en separationsduk på insidan av odlingsbädd (mot jorden) för att virket inte ska ruttna och för att impregneringen inte ska nå växterna. Duken grävdes också ner med plattor under. Här hittar du separationsduken.

Skiss Bygg-din-egna-odlingsbädd

Odlingsbädd 1280x600

Det är vackert med olika nivåer på odlingarna, det bidrar till en kreativ struktur och odlingarna skiljs även åt på ett praktiskt sätt. Den stora lådan är tre sidoplankor (45x145) hög och går i vinkel. Den främre består av två sidoplankor (45x145).

Börja med en regel i varje hörn (45x70 reglar) för att stabilisera lådan och kunna bygga på höjden. Därefter borrar du fast sidoplankorna. Till sist är det bara att fylla på med jord, ett tips är att ta tillvara på jordmassorna från utgrävningen och toppa sedan med bra jord!

När lådorna var klara så täcktes ytan runt om med svart markduk och singel ovanpå. Det blev även en bänk av betongblock och överbliven plank. Perfekt att sitta och njuta på mellan odlingsprojekten!

Behöver du ett bevattningssystem för dina odlingar?

Skaffa rätt utrustning från Gardena som har flera olika enkela och praktiska självbevattningsslösningar.

Odlingsbädd 1500x800 2

Odlingsbädd 1500x800 ny