K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Så bygger du ett eget utegym

Under pandemin fick Jessica Springfeldt idén att bygga ett utegym eftersom hon inte tyckte det kändes bra att träna inomhus. Hon ville göra träningen lättillgänglig och även extra lustfylld, vilket hon skulle få av en fin utomhusmiljö med fantastisk utsikt. Tillsammans med sin vän Ebba Horn bestämde de sig därför a för att bygga ett utegym på vackra Öråkers gård.

Perfekta platsen för utegym

Jessicas kontaktade sin vän Ebba Horn som äger Ladan på Öråkers gård. Mysiga Öråkers gård ligger tre kilometer från Kungsängens centrum. Där driver Ebba café, matbod, inredningsbutik och odlar grönsaker till försäljning. På gården finns även grisar, hästar och ankor. Jessica frågade Ebba om de kunde bygga ett utegym hos henne på gården, vilket Ebba tyckte var en fantastisk idé.

Inspirationen till gymmet fick Jessica av att besöka andra utegym och från att titta på Pinterest. De valde att göra fyra stationer så det går att variera sin träning på olika sätt. Även höjdskillnaden från marken upp till trallen där det sluttar blev en station. Där kan man exempelvis göra lutande armhävningar, dips eller använda ”trappsteget” för att göra step-ups, samtidigt som man blickar ut över den vackra utsikten.

Se hur det gick till!

Se hur det gick till!

INSPIRATIONSARTIKELl utegym 1500x800 7

Vad behövs för bygga utegym?

Första steget var att få till en plan yta och stabil grund. Eftersom marken var ojämn och sluttade kraftigt, fick de börja med att gräva ur marken och fylla upp med bergskross. På bergskrosset la de en fiberduk för att förhindra ogräs. Därefter placerade de ut betongplattor i alla hörn och jämnt fördelat på ytan.

Träkonstruktionen byggde de på samma sätt som när man bygger trall. Den enda skillnaden var att de skruvade fast de lodräta reglarna för stationerna i träkonstruktionen innan de skruvade fast trätrallen för golvet. När träkonstruktionen var lagd byggdes stationerna och till sist byggde de igen sidorna med trall.

Själva bygget krävde inte särskilt många verktyg då de enbart jobbade med trä. Jessica och Ebba byggde gymmet av lösvirke, och använde tryckimpregnerat virke för hållbarhetens skull. När det kommer till utegym som måste klara både regn, snö och stark sol så är tryckimpregnerat virke ett bra val.

Nu finns gymmet öppet för allmänheten att träna på året om med en storslagen utsikt över åkrar och ängar.

Läs även: Bygg en pergola - din egen oas

INSPIRATIONSARTIKELl utegym 1500x800 8

INSPIRATIONSARTIKELl utegym 1500x800 6

Tips!

Om du bygger ett utegym hemma och inte på en offentlig plats, där lösa vikter kan försvinna, kan du själv tillverka lösa vikter av betong. Du kan också använda till exempel bildäck och kraftiga rep när du bygger ditt utegym.

Mer inspiration? Upptäck fler kreativa projekt här!

INSPIRATIONSARTIKELl utegym 1500x800 4