K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Inredningsguide för din altan

Altanen är platsen där du umgås med dina vänner, äter god mat och njuter av varma dagar och ljusa kvällar. Därför är det viktigt att altanen får den kärlek och utsmyckning den förtjänar. Att få den där drömaltanen behöver inte vara fullt så svårt som många kanske tror. Vill du bli nöjd med hur den ser ut krävs planering och lite goda råd på vägen – och där hjälper vi gärna till.

En altan kan vara allt från en plats som bildar en inbjudande oas intill trädgården, till ett ombonat inglasat uterum i anslutning till huset. Speciellt när vädret sviktar är altanen en räddande sommarhjälte. Där finns alla möjligheter att bygga sin egna mysiga lilla skyddande mini-oas. Att göra en del av din trädgård till ett extra rum för dig och din familj behöver inte vara svårt eller ta speciellt lång tid. Du avgör själv hur avancerat projektet ska bli. Se därför till att inreda det på allra bästa sätt med bra möbler och med de där extra fina detaljerna. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Börja med att fundera på vad altanens främsta syfte är:

KRAU0145 Webb 876x640 tom altan

Avkoppling?

Hängmatta, hängstol, gungstol, solstol - alternativen för avkopplande sittplatser fullkomligen svämmar över idag. Vad som är rätt för dig beror såklart på tycke, smak och inredningsstil.

Men att investera i en mysig soffgrupp gör en sällan besviken – exempelvis ett loungeset. En soffgrupp som består av olika delar så att du själv kan skapa en grupp i den form och storlek på som passar din altan. För att göra sommaren extra härligt, glöm inte att se till att du får med dynor och ryggstöd.

KRAU0145 Webb 876x640 Hangstol

Matplats?

Är tanken att du bara ska ha utrymmet för att fika eller ska ni även kunna äta middag där tillsammans med era gäster? Under sommaren bjuder vi ofta hem gäster och uteplatsen eller uterummet är den naturliga samlingsplatsen. Om uterummet är så pass stort att det finns plats att äta middag där bör du köpa ett bord som rymmer både dig, din familj och dina vänner.

KRAU0145 Webb 876x640 Matplats

Lek och kreativitet?

Fundera på hur du optimerar din altan för lekfulla dagar. Baljor, hinkar och vatten - gör altanen tålig för vattenlek när solen värmer på. Tänk även på att lämna vissa ytor öppna eller inred med möbler som enkelt går att förflytta för lek och spring i benen. Eller varför inte byta ut hängstolen mot en gunga? Med lite planering kan din altan både bli en avkopplande plats för dig och en lekfull yta för barnen.

KRAU0145 Webb 876x640 Lek

Tips på inredning, hitta allt du behöver på K-Rauta:

Grillar och rökar:

I takt med ljusare kvällar ökar vår längtan för grillmåltider på altanen. Samlas kring grillen! En enkel helglunch med korvgrillning – eller en middag med familj och vänner till solen går ner.

Tänk på att undvika att ställa grillen direkt på en altan av trä eller gräsmatta utan skydd under, ifall det skulle åka glöd rakt igenom. Placera aldrig grillen för nära husfasaden och ha gärna grillen så fri som möjligt. Se till att grillen står i lä för bästa möjliga start av glöden.

Infravärmare eller gasolvärmare:

Även sommaren kan bjuda på kyligare kvällar, men låt inte det stoppa dig. Med en infravärmare i uterummet blir det genast varmt igen. Dessutom förlänger du säsongen så att det blir trevligt att vistas där även tidig vår och sen höst.

KRAU0145 Webb 876x640 InreddAltan

Paviljong:

En fin paviljong är något som kan lyfta din altan till nya nivåer. Möjligheten att kunna ligga i skuggan och njuta av fågelkvitter i sommarbrisar är något som man bara kan drömma om under vinterhalvåret. Passar även som skydd när regnet faller på. Praktiskt och snyggt, bättre kan det inte bli.

KRAU0145 Webb 876x640 PP

Tveka inte att be våra Projektplanerare om hjälp med produkter, material eller råd – oavsett när lusten faller på att piffa upp din altan. En fin altan är guld värd!

LÄS MER OM PROJEKTPLANERARE OCH BOKA DIN TID HÄR

LÄS MER OM HUR PROJEKTPLANERARE HAR HJÄLPT ANDRA HÄR

KRAU0145 Webb 876x640 Hemmaspa

Mer läsning om en bättre utemiljö

För mer inspiration, tips och handfasta råd om hur du bygger din nya favoritplats i hemmet kan du läsa i nedanstående artiklar:

FRÄSCHA UPP DIN ALTAN

TIPS OCH RÅD HUR DU BYGGER DIN ALTAN

additional 3

I ovan bild ser ni den trendiga tre-sits soffan Cello Bali med 12 cm tjocka dynor, Cello Bali-stolar och matchande Cello Bali soffbord som har bordsskiva i härdat glas.