K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Klipp häcken som ett proffs

Vår expert berättar hur du klipper häcken för bästa resultat och vilken utrustning du behöver.

Har du en spretig häck på tomten? Det är enkelt fixat. Kom ihåg att den bästa tiden att klippa häcken är från juli till september.

När du ska klippa häcken är det tre punkter du bör ta i beaktande.

  • Rätt utrustning för just din häcktyp
  • Ta hänsyn till årstid
  • Ansa häcken på korrekt vis

Hitta rätt häcksax

Innan du kan börja klippa måste du ha en häcksax som passar för jobbet. Till att börja med väljer du typ och det finns då bensindriven, batteridriven eller nätansluten.

De batteridrivna har idag kommit väldigt långt i utvecklingen och är den typ som de flesta experter förespråkar. Tillverkarna har system där flera verktyg i samma familj kan dela batterier, och det finns allt från små till stora sådana så att du får ut den klipptid du behöver. Även proffsen går allt mer mot det batteridrivna sortimentet, och för dig med en vanlig villaträdgård räcker dessa gott och väl.

-Att föredra är att du har en batteridriven häcksax. Med en nätansluten är det väldigt lätt hänt att du klipper av sladden och de bensindrivna är ofta tunga och inte så ergonomiska att arbeta med. Dessutom ur ett miljöperspektiv så är en batteridriven att föredra då de bensindrivna släpper ut relativt mycket avgaser. Dagens batteri- och laddarteknologi har kommit så långt att vi idag får ut i stort sett samma prestanda som för en bensindriven häcksax. Om man känner sig begränsad med uppladdningstid, kan man bara köpa till ett batteri till så hinner det ena batteriet ladda fullt medans du använder det andra, säger Magnus Gustafsson på Ryobi.

På tal om kraft så kommer vi in på nästa viktiga punkt för den som väljer häcksax. Kraften är avgörande för hur grova grenar du kan klippa.

Se vårt utbud av batteridrivna häcksaxar

Se vårt utbud av bensindrivna häcksaxar

Se vårt utbud av eldrivna häcksaxar

När häckklippningsprojektet är klart men fortfarande i fixartankar kan du hitta lite mer inspiration på: Så fixar du snabbt en fin trädgård

Klipp häcken som ett proffs 1500x800 1 (1)

Har du en thuja- eller ligusterhäck behöver du inte särskilt mycket kraft eftersom grenarna ofta är tunna och mjuka, du kan därför köpa en lite enklare häcksax.

Har du däremot en äldre häck av kraftigare typ så har den ofta hunnit sätta grövre grenar och de kräver mer kraft att klippa av. Likaså kan det vara bra med en mer kraftfull häcksax om du har en häcktyp med grövre grenar som standard, såsom exempelvis hagtorn.

Se över din häcktyp utifrån ovanstående resonemang och fundera över vilken häcksax som räcker för att göra jobbet.

Det bör också vara ett vridbart handtag på häcksaxen.

-80 procent av tiden klipper du lodrätt och då bör du rent ergonomiskt kunna vrida handtaget, annars blir arbetet tyngre och jobbigare, säger Magnus Gustafsson.

När är det bäst tid att klippa häcken?

Den bästa perioden att klippa häcken är under juli till september. Även kallat JAS-perioden.

Du kan även klippa häcken i perioden mellan vinter-vår innan dess att den hunnit sätta knoppar.

Klipp häcken rätt

När det är dags att klippa häcken är det viktigt att ha strategin klar för sig från början. Det vanliga är att du klipper häcken A-formad.

-Klipp den lite koniskt - nerifrån och upp - så att den är något tjockare längst ner och tunnare högst upp, säger Magnus Gustafsson.

Det är för att solljus och regnvatten ska nå ner till en så stor andel av häcken som möjligt. Den kommer att sträva efter att få solsken över hela sig, och har du då inte klippt i A-form glesas den ut längst ner med tiden.

-Den behöver inte vara mycket konisk, bara så att strålarna når ner, säger Magnus Gustafsson.

Det andra rådet är att ta den på samma höjd varje år. På så vis blir det lätt att klippa den eftersom du enbart kommer att ha tunnare grenar att ta hand om.

Tänk även på att använda skyddsutrustning när du klipper.

Klipp häcken som ett proffs 1500x800 2 (1)

Ny häck

Har häcken inte vuxit klart ännu bör du ändå inte vara rädd för att toppa den. Vill du ha en häck som är tät hela vägen ner måste du skära ner den initialt så att det bildas förgreningar.

-Många som sätter ny häck och köper lite större plantor sparar de spröt som sticker upp. Men du köper den större häcken på grund av det utvecklade rotsystemet, inte på grund av spröten. Dessa bör snarare klippas ned ordentligt så att det bildas förgreningar. Då får du en tät häck även i det nedre partiet även om det tar lite längre tid för häcken att nå önskad höjd, säger Magnus Gustafsson.

Du bör klippa ned den cirka en decimeter varje år så att du fortsätter bygga en tät häck. När den nått önskad höjd räcker det däremot att du håller den höjden varje år

Checklista

  • Välj rätt utrustning som passar för jobbet
  • Ta hänsyn till årstiden och klipp vid rätt tidpunkt
  • Klipp häcken på rätt sätt
  • Skär ner den nya häcken så att den blir tätare

Vi har både produkter och inspiration som passar alla tillfällen i trädggården. I artiklarna: Så skapar du ett uterum att njuta i och Så partypimpar du uteplatsen kan du hitta mer sug för att hitta på nästa projekt.