K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Söta eller djävulska – dags att odla årets chili - så här gör du

Milda, medelstarka eller riktigt heta. Knappt något piffar till grytor, marinader, såser och snacks som chili - och nu under vintern är det rätt tid att börja odla den! Allt som behövs är ett bra pluggset, god jord och växtbelysning.

Vintern är verkligen chiliodlingens tid, chilifrukt och dess släkting paprika behöver nämligen lång tid för att hinna utvecklas, därför är de utmärkta att börja odla redan i december, januari och februari. Intressant nog verkar det också finnas en chilisort för alla. För den mer försiktige kan milda varianter som exempelvis Ancho och Mulato passa bra, medan den modige kanske vågar sig på någon av världens starkaste varianter som Carolina Reaper eller Trinidad Scorpion – så heta att äta att många beskriver känslan ”som att äta flytande lava”. För den som istället vill hålla sig till den gyllene medelvägen finns mängder med roliga och goda sorter, till exempel Jamaican Bell som ser ut som små klockor, Jalapeno Jalastar eller chilipeppar Padron. Vilken chili du än väljer så är chiliodling en riktigt rolig hobby och när du väl kommit igång behöver du knappt köpa dessa starka frukter i mataffären mer, det är nämligen lätt att odla alldeles för många.

INSPIRATIONSARTIKEL Odla djävulschili 1500x800 2

Styrkan mäts i Scoville

Chilifrukt innehåller många nyttigheter som kalium, magnesium, järn, B-vitaminer, C-vitamin, men också det starka ämnet kapsaicin vilket ger frukterna dess hetta. Styrkan mäts i en skala som kallas för scoville. Världen starkaste chili Carolina Reaper ligger på 2,2 miljoner på skalan medan vanlig paprika brukar hamna mellan 0–100. Mest av det starka ämnet finns i fruktens fröfästen och innerväggar. Intressant nog så blir du mer härdig mot hettan desto mer chili du äter, så ser du någon i en chiliätartävling som ser förhållandevis oberörd ut kan det bero på att personen tränat upp sin tolerans under längre tid.

Chilins historia

Chili härstammar från Amerika och Sydamerika, men under 1400-talet tog europeiska upptäckare med frukten till Europa. Här började den odlas som kuriosa i finare hem och i klosterträdgårdarna. Munkarna blev överförtjusta i denna pepparlika växt som under en period var så populär att den kunde användas istället för pengar. Numera finns chili överallt och används inte bara i köket, det finns bland annat jordbrukare i Afrika och Södra Asien som använder de starka plantorna för att hålla borta elefanter från sina odlingar.

INSPIRATIONSARTIKELl Odla djävulschili 1500x800 1

Så enkelt odlar du din egen chili

  1. Blötlägg dina chilifrön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så dem sedan på 0,5 cm djup i bra såjord. Använd gärna ett pluggbrätte, exempelvis Nelson Gardens ”pluggset vatten celler” som har en praktisk bevattningsmatta som hjälper till att hålla jorden jämnt fuktig. Så 1–2 frön i varje kruka. Sår du två kan du senare klippa av det svagare skottet. Chili älskar värme så använd en värmematta eller ställ odlingen på en varm plats, till exempel på ett fönsterbräde ovanför ett element. Chilifrö gror bäst vid 25–30°C och behöver i regel 8–30 dagar på sig att gro. Det är lättare att hålla jämn fuktighet om du sätter en perforerad plastfolie över sådden eller använder ett minidrivhus, till exempel Nelson Gardens minidrivhus Air.

  2. När plantorna väl tittar upp behöver de mycket ljus, då är det dags att sätta dem under växtbelysning. Plantera därefter om i vanlig planteringsjord och större krukor allteftersom plantorna växer och rötterna utvecklas. Efter några veckor i samma kruka kan ett tillskott av någon form av växtnäring, exempelvis Nelson Gardens chilinäring ge en extra boost.

  3. Under sommaren när temperaturen ligger tryggt över 10 grader även på natten kan du sätta ut plantorna i växthus, växttunnel eller i ett varmt och skyddat läge. Om plantorna står där pollinerare inte kan nå dem får du själv pollinera dem genom att skaka dem eller dutta med en liten pensel i blommorna så att pollenet sprids. Kom ihåg att vattna regelbundet och fortsätt att ge plantan näringstillskott.

  4. Under senhösten när kylan drar in är det dags att dra ner på näringen och ta in dina plantor. Skörda säsongens sista frukter, klipp ner plantan och vinterförvara den i ett fönster. Våren därpå börjar plantorna växa igen och du får snabbt en ny skörd. Den nyskördade chilin kan torkas, frysas, läggas in, bli till sås – och förstås ätas!

Skribent av hur du odlar din chili: Liselotte Roll - Trädgårdsinspiratör och författare – bland annat till böckerna ”Odla för insekter”, ”Jord” och ”Höns som Hobby”.

INSPIRATIONSARTIKELl Odla djävulschili 1500x800 3

876x640 Odling 2

Allt för din odling

Upptäck hela trädgårdssortimentet - för att komma igång med din odling.

Klicka här
INSPIRATIONSARTIKEL Växthus Christina header 876x640 1 Nya

Lästips: Christina Schollins växthus

Inspireras av Christinas vackra växthus i sin lummiga trädgård.

Klicka här
Odlingsbädd 876x640

Mer inspiration

Vi bjuder på massvis av inspiration och tips till din trädgård och uteplats.

Klicka här