K-Rauta-hero-banner
Artiklar

Kom igång och odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är enkelt och passar en lång rad växter - framför allt grönsaker såsom exempelvis tomater, men även potatis, kryddor och till och med blommor. Så här kommer du igång med odling i pallkrage.

Att odla i pallkrage är enkelt. Pallkragarna köper du färdigmonterade, det är bara att fälla ut dem och placera dem på valfri plats - gärna med täckväv under. Därefter fyller du upp med lämplig jord och följer odlingsanvisningarna för den växt du har valt.

Pallkragar finns i olika färger, material och storlek. Allra vanligast är den obehandlade pallkragen av trä, men det finns exempelvis även pallkrage i zink samt svartmålad pallkrage av trä. Vidare kan de ha lite olika höjd och längd/bredd. Pallkragarna är vanligen utformade så att du kan stapla dem stabilt ovanpå varandra - hörnbeslagen låser fast dem.

Utöver själva pallkragarna behöver du även fröer och/eller plantor. Är det vår passar det bra att köpa fröer. Men vill du komma igång med odlingen lite snabbare, eller om det är senare in på året, är det enklare att köpa plantor som hunnit växa sig lite större. Du behöver även jord och näring. Välj den typ av jord som passar den planta du tänkt odla i pallkragen. Det finns exempelvis grönsaksjord och örtjord som är lämplig för grönsaker respektive kryddor.

Nedan listar vi ett par av de plantor du kan odla i pallkrage och hur du bäst går tillväga. Men tänk på att detta bara är några exempel. I princip kan du odla vad som helst i pallkrage. Dess fördelar kommer alltid till nytta - oavsett växttyp.

Kom igång och odla i pallkrage 1500x800 Odla tomat

Odla tomat i pallkrage

Tomat är en utmärkt grönsak att odla i pallkrage. Pallkragen ger ett bra skydd mot sniglar och ogräs. Samtidigt har plantan gott om plats att breda ut sig och jorden har stor yta som kan ta upp vatten. Tänk på att tomaterna kommer att behöva stöttning. Det blir tungt när tomaterna börjar titta fram på plantan. Välj gärna ett relativt vindskyddat läge, och tänk igenom bevattningen. Kanske är en lösning med solcellsbevattning på sin plats.

Sugen på ännu mer trädgårdsinspiration? Vi har massor av rolig läsning som förhoppningsvis kan hjälpa dig en bit på vägen: LÄS ÄVEN: Så fixar du snabbt en fin trädgård

Kom igång och odla i pallkrage 1500x800 Odla potatis

Odla potatis i pallkrage

Många odlar potatis i hink, men det går lika bra - om inte bättre - att odla den i pallkrage. Du får då en stor och skyddad yta där potatisen kan gro ifred från ogräs och skadedjur. Potatisen bör placeras på omkring en decimeters djup, och inte allt för tätt då de behöver utrymme att bre ut sig. Dra upp fåror och placera ut potatisarna. Kupa i takt med att de växer upp. Tänk på att potatis urlakar jorden och det är därför viktigt att rotera plats mellan varje år.

Kom igång och odla i pallkrage 1500x800 Odla basilika

Odla kryddor i pallkrage

Det är lätt att skapa en egen örtträdgård genom att använda sig av pallkragar. En normalstor pallkrage räcker till ungefär 6 kryddplantor. I ett genomsnittligt hushåll räcker det vanligen med en kvadrant per krydda, och du kan då ha exempelvis mejram, timjan, dill, basilika, oregano och mynta i en och samma pallkrage.

För mer tips kring odling, den här gången med fröer kan du hitta massa matnyttiga tips här: LÄS ÄVEN: Så lyckas du med din odling av frö

Kom igång och odla i pallkrage 1500x800 Odla morot

Odla grönsaker i pallkrage

Tomat - som vi redan nämnt - är förstås en grönsak. Men du måste såklart inte odla tomater i pallkragen. Odling i pallkrage är lämpligt för alla typer av grönsaker, men du får anpassa odlingsplatsen efter grönsakstyp. Ska du exempelvis odla morötter, eller andra rotfrukter, krävs de ett visst djup jord för att de ska utvecklas korrekt. Då kan du behöva ställa flera pallkragar på varandra. Ska du istället odla gurka kommer du istället behöva ha något som gurkan kan klättra på. Ska du odla sallat är det viktigt att du ger plantorna tillräckligt utrymme (detta gäller egentligen alla växter) att bredda sig. Det står vanligen på fröpåsen exakt vad den grönsak du ska odla kräver för förutsättningar på platsen.

Checklista

  • Pallkrage passar för nästan all typ av odling. Många väljer att odla grönsaker i pallkrage, tomat passar exempelvis väldigt bra för ändamålet. Men det går lika bra att odla potatis, kryddor eller till och med snittblommor i pallkrage.
  • Glöm inte att köpa fröer, plantor, jord och näring utöver själva pallkragarna. Känns det för tungt att bära hem jorden själv? Beställ den med hemleverans.
  • Placera täckväv under pallkragen för att skydda odlingen från ogräs.
  • Vill du ha en annan kulör på din pallkrage? Varför inte måla den med Falu rödfärg?

Hoppas att tipsen gav dig extra inspiration att starta igång trädgårdssäsongen. Om du vill ha lite extra hjälp på traven så finns alltid våra Projektplanerare för dig som stöttar i både stort som smått. Via länken kan du boka tid som passar dig!